Vlada na stol stavila sve opcije koje bi mogle pomoći pritvorenim Hrvatima

22.08.2023.

Zadnja izmjena 19:17

Autor: HRT/IMS

Hrvatska je spremna da joj se ustupi kazneni postupak protiv hrvatskih navijača - ali ta je odluka na grčkim vlastima, rekao je u Ateni premijer Andrej Plenković tijekom drugog dana sastanka na vrhu čelnika država jugoistočne Europe. Protekla dva dana, na marginama tog summita, premijer i ministri vanjskih poslova i pravosuđa, razgovarali su s grčkim kolegama o slučaju uhićenih hrvatskih navijača.

Iz Atene se u središnji Dnevnik HTV-a javila Zrinka Grancarić. Kaže kako se situacija smirila u odnosu na onu od prije tjedan dana.

- Ja bih generalno rekla da je situacija malo mekša. Počelo je sve zapravo s utakmicom Dinama i AJAK- a, jer prije toga kada smo došli, zaista je sve bilo jako naelektrizirano, puno nervoze, puno netrpeljivosti, veliki psihološki pritisak. Međutim, kada je ta utakmica prošla bez incidenata, kada je prošla i s grčkom pobjedom, što ovdje naravno nije nevažno, mi možemo samo žaliti što Dinamo nije pobijedio, ali za njih je ta pobjeda bila jako važna i nakon toga je pao nekakav mir na navijače, osim naravno na ultrase, na njih ne može nikad pasti mir, ali i oni su u ovoj priči isto toliko koliko su u toj priči i hrvatski huligani, objašnjava Grancarić.

- Nakon toga je došao politički posjet hrvatskog državnog vodstva, koji naravno zorno pokazuje koliko je Hrvatska spremna surađivati i koliko Hrvatska stoji u potpori svojim državljanima u ovom slučaju, u onoj mjeri u kojoj naravno može biti. Pokazalo se da se dvije strane u ovom slučaju ipak bolje razumiju, da će se ići prema naprijed i da je jedina zajednička intencija svima da se slučaj što prije riješi, da se istraga što prije završi i da se zaista sazna što se dogodilo, tko je kriv, da oni koji jesu krivi, koji su počinili kaznena i prekršena djela budu kažnjeni, a oni koji nisu počinili ništa da se vrate u Hrvatsku uz ono što svakako najvjerojatnije neće moći izbjeći - zabranu ulaska u Grčku, javila je novinarka HTV-a.

- Ono što mi nedostajalo možda u svih ovih tjedan dana nije vezano uz hrvatsku stranu, nego je vezano uz grčku stranu. Dakle, nitko od službenih grčkih vlasti, bilo policije, pravosuđa ili bilo koga drugoga nije htio stati pred naše kamere unatoč upitima svim relevantnim institucijama. S druge strane, i hrvatski premijer i hrvatski ministri su bez problema odgovarali na pitanja grčkih kolega. Dakle, ta zatvorenost grčke strane prema hrvatskoj javnosti dok su istovremeno naši razgovarali s grčkim novinarima zaista, čini mi se, da ipak nije bila korektna, javila je Grancarić.

Premijer Andrej Plenković je naglasio kako je ova situacija vrlo neuobičajena.


- Mi brinemo o svim hrvatskim državljanima koji su u bilo kakvoj vrsti problema diljem svijeta. Imati više od 100 naših državljana u pritvoru i to u Grčkoj, u prijateljskoj zemlji, s kojom smo razvili toliko dobre i prisne odnose... Cilj našega posjeta je da pomognemo našim državljanima i da brzo reetabliramo odnose između Hrvatske i Grčke na razinu na koju smo ih doveli proteklih godina. Mislim da smo to ovim posjetom i porukama i uspjeli. Postoji visok stupanj razumijevanja u vezi ove neugodne i reputacijski štetne situacije za Hrvatsku. Mislim da smo pojasnili što je Hrvatska spremna učiniti da grčkom pravosuđu olakša proces bavljenja ovom temom tako da se poštuje neovisnost grčkog pravosuđa i policije, ali da se istraga što prije provede do kraja, da se oni koji nisu obuhvaćeni kaznenim progonom što prije deportiraju u Hrvatsku, rekao je premijer.


Naglasio je kako Hrvatska ima odlične odnose s grčkom obavještajnom službom.


- Smatramo da je u ovakvim okolnostima važno da se i na toj razini razmjene informacije kako bi cijeli sustav grčkih vlasti mogao što bolje razumjeti problematiku i mogao se baviti ovom temom, rekao je Plenković i dodao da je zbog toga ravnatelj SOA-e posjetio Atenu.


Na grčkim vlastima je odluka o ustupanju kaznenog postupka protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj, ali Hrvatska je za to spremna, rekao je u utorak u Ateni premijer Andrej Plenković.


- To ovisi o grčkim vlastima. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni, rekao je Plenković

'Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje'


Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz kaznene evidencije za sva 102 hrvatskih državljana.

Malenica je rekao da se na bilateralnim sastancima s grčkim političarima nije razgovaralo o dijelu hrvatskih navijača za koje se pretpostavlja da su došli u Grčku, ali nisu uhićeni.

Na pitanje novinara zašto nema još službenih tjeralica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ministri razgovarali su s grčkim kolegama o tom slučaju protekla dva dana u Ateni.


Grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis primio je u utorak šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana u grčkom ministarstvu vanjskih poslova. Obojica su dali kratke izjave novinarima nakon susreta.


Navijački neredi u Grčkoj bili su tema razgovora dvojice ministara, rekao je hrvatski ministar. Grlić Radman je ponovio dio hrvatskih zahtjeva prema grčkim vlastima da se hrvatskim državljanima "zajamči sigurnost u zatvorima".


- Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje, naglasio je hrvatski ministar.


Grlić Radman je poručio još da Hrvatska i Grčka nemaju otvorenih pitanja i da je trgovinska razmjena u stalnom porastu. Razgovarali su o razvijanju područja od zajedničkog interesa, odnosno o IT sektoru, energetici, drvnoj industriji, povezivosti, konkretno" o važnosti uspostavljanja zračne linije", dodao je ministar.


Obojica ministara obišla su u ponedjeljak BBB-ovce u grčkim zatvorima.


Grlić Radman posjetio je osmero navijača u Korydallosu, najvećem grčkom zatvoru na zapadnoj periferiji Atene, a Malenica sedmero navijača u Halkidi.


U hrvatskoj delegaciji u Ateni je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić koji je rekao novinarima da hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima "nisu ni svjesni" težine optužbi s kojima se suočavaju, ali je naglasio da hrvatski i grčki dužnosnici razgovaraju o ovom slučaju kako bi se što prije razriješio.


- Cilj nam je riješiti ovu situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima, svaki od nas je razgovarao sa svojim kolegama u Grčkoj, cilj je riješiti situaciju i po mogućnosti da nam se državljani vraćaju što prije, dodao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!