14:10 / 22.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Ravnatelj zabočke bolnice: Ne nazire se kraj, zabrinjavajući je broj novozaraženih

Zabočka bolnica

Zabočka bolnica

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Stanje u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nije dobro, velik broj pacijenata je na intenzivnom liječenju, broj novozaraženih je zabrinjavajući, a iscrpljujućem radu liječnika se ne nazire kraj, izjavio je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.

Prema posljednjim informacijama, na liječenju u zabočkoj bolnici je 79 COVID pacijenata, od kojih su 22 na respiratoru. S obzirom na to da na COVID odjelima rade i kirurzi i ginekolozi, u ovom trenutku imaju dovoljan broj medicinskog osoblja, no kako je rekao ravnatelj bolnice Tihomir Vančina, pitanje je do kada će biti tako. Konstantno radiš, radiš, radiš, a tome se ne nazire kraj. To je zabrinjavajuće, poručio je. 

Zabočka se bolnica suočava s velikim priljevom pacijenata i s velikim brojem pacijenata na intenzivnoj, a broj anesteziologa i internista je ograničen, zbog čega je kadar vrlo opterećen.

- Medicinsko osoblje ili više ne može pa otvori bolovanje ili se zarazi pa ispadne iz sustava. Onda se krpamo, što je iscrpljujuće i organizacijski i ljudski i fizički, rekao je ravnatelj zabočke bolnice Tihomir Vančina i dodao da u tome zasad uspijevaju zahvaljujući unutarnjoj reorganizaciji, no pitanje je dokle će to moći.

Kako je objasnio, hladni pogon bolnice trenutačno je smanjen, a navala na testiranje se ne smanjuje. Ipak, kada pandemija prođe, medicinskim sestrama i liječnicima neće biti ništa lakše, nego možda i teže, ocijenio je Vančina.

- Ti isti liječnici i sestre koji su se ubijali u poslu morat će rješavati sve zaostatke koje nismo odrađivali zbog pandemije, ali to nitko ne razumije. To je problem, rekao je ravnatelj Vančina i poručio da će se i dalje boriti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!