Ravnateljica OB Pula: Više od 50% bolesnika je mlađe od 55 godina

23.11.2021.

19:42

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić

Foto: HTV / HRT

U Istri je u protekla 24 sata potvrđeno 210 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj od početka pandemije, dok su u pulskoj bolnici umrle tri osobe s pridruženim kroničnim bolestima. U toj se bolnici na liječenju se nalazi ukupno 77 pacijenata, od kojih je na Odjelu za infektologiju 60, a u respiracijskom centru 17 osoba. Ravnateljica OB Pula  Irena Hrstić kaže kako je više od 50% bolesnika je mlađe od 55 godina.

- Stanje u pulskoj bolnici je vrlo dinamično, izazovno, nepredvidivo. Mi smo u zadnjih 24 sata primili 15 novih bolesnika što predstavlja jedan manji odjel. Bolesnici su sve teže bolesni i ono što je najvažnije za istaknuti je da su oni sve mlađi u odnosu na prethodne valove. Samo u našem respiracijskom centru više od 50% bolesnika je mlađe od 55 godina. Ono što je ključno napomenuti je da su svi necijepljeni, rekla je u Dnevniku HTV-a ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Kaže da ovako ne mogu izdržati još dugo.

- Organiziramo se svaki dan tako da procjenjujemo koliki je broj pacijenata, koliki je broj djelatnika potreban da zbrine te pacijente i mobiliziramo djelatnike s matičnih odjele, a Specijalna bolnica Rovinj nam je uspjela ustupiti 7 medicinskih sestra i njegovatelja. Koliko još možemo izdržati? Ne možemo još puno osim da idemo nauštrb zdravstvenih djelatnika koji skrbe o ne COVID pacijentima, a mislim da to nije dobro jer i covid i necovid pacijenti jednako trebaju skrb, poručila je.

Ističe da u ovom trenutku imaju 75% popunjenosti kapaciteta.

- Imamo spremno i 16 novih kreveta. Dakle, mi jesmo spremni za određeno povećanje broja pacijenata, ali naši se djelatnici mogu dodatno "rastegnuti" jedino pod uvjetom da od nečega drugog odustanu, naglasila je. 

- Jedino što nam je danas dostupno je cijepljenje. Cijepljenje nas jedino može izvući. Važno je da se procijepimo u što kraćem roku kako virus ne bi dalje mutirao i haračio našom zemljom, poručila je ravnateljica Hrstić na kraju razgovora.

U pulskoj bolnici tijekom jučerašnjeg dana umrle su tri osobe u dobi od 89, 84 i 81 godine s pridruženim kroničnim bolestima.

Od 17 osoba u respiracijskom centru petero ih je na respiratoru, a hospitalizirane su i dvije trudnice, od koje bi jedna trebala danas napustiti bolnicu.

Zaraze nisu pošteđeni ni zdravstveni djelatnici, pa je tako izvan stroja i veliki broj liječnika i medicinskih sestara.

- Na današnji dan imamo 19 oboljelih djelatnika. Riječ je o dva doktora, deset medicinskih sestara, petero nezdravstvenih radnika, jednom laborantu i jednom fizioterapeutu, rekla je ravnateljica bolnice Irena Hrstić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!