Višnja Nesek Adam: Četiri trudnice poslane na ECMO uređaj

23.11.2021.

12:22

Autor: Dnevnik/HTV

Višnja Nesek Adam

Višnja Nesek Adam

Foto: Dnevnik / HTV

'Delta soj' i trudnoća veliki je problem. Na ECMO uređaj u bolnicu 'Fran Mihaljević' poslali smo, u ovom trenutku - 4 trudnice, kazala je za HRT Višnja Nesek Adam, voditeljica Kriznog stožera za COVID-19, KB Sveti Duh. Dodala je kako se pritisak na Hitni prijem u Kliničkoj bolnici Sveti Duh udvostručio. Mjesta na COVID odjelu kao i u ostalim bolnicama - nema jer su svi prekapacitirani. 

- Pokušavamo sve što je u našoj moći i u kontaktu smo s drugim bolnicama kako bi se svaki bolesnik za kojega je to i potrebno - smjestio, dodala je. Potvrdila je da su iselili cijeli odjel neurologije te dio Hitnog prijema prenamjenili za COVID pozitivne bolesnike. Ne znaju, kaže - što je slijedeće, ali poručuje da će se rješenje sigurno naći. Nitko od bolesnika neće ostati nezbrinut, ali da je teško - teško je, poručila je.

Bolnica zbrinjava i COVID pozitivne rodilje i trudnice koje dolaze i iz drugih krajeva Hrvatske. Višnja Nesek Adam naglasila je kako se delta soj drugačije ponaša prema trudnicama.

- Dok smo ranije govorili da su trudnice zaštićene sad mogu reći da su vrlo ozbiljno bolesne. Koristim priliku da apeliram. Neka znaju da se mogu cijepiti u bilo kojoj fazi trudnoće. To treba raditi, jer je veliki problem 'delta soj' i trudnoća, kazala je.

- Rodilje nam dolaze iz cijele Hrvatske, obzirom da imamo veliku rađaonu i imali smo od početka dobro organiziran COVID sustav. Ako se ne varam, na ECMO uređaj u bolnicu 'Fran Mihaljević' poslali smo, u ovom trenutku - 4 trudnice. Znate da je onda vrlo loše stanje s plućima, upozorila je Višnja Nesek Adam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!