Razjašnjavamo sve nejasnoće vezane uz COVID putovnice

08.06.2021.

08:30

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.D.

COVID putovnica

COVID putovnica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kada osoba dobije drugu dozu cjepiva, može odmah zatražiti potvrdu o cijepljenju. Čim cjepitelj u centralnoj evidenciji upiše podatke o cijepljenju, istog trena se sustav ažurira i može se zatražiti potvrda, pojašnjava Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora u AKD-u, te za HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" govori o COVID putovnicama i odgovara na najčešća pitanja vezana za proces izdavanja.

Digitalne zelene potvrde ili popularno zvane covid putovnice zaživjele su prošloga tjedna. Proces za njihovo dobivanje je vrlo jednostavan, no ostalo je nekoliko nejasnoća kada je u pitanju njihovo trajanje, uvjeti za izdavanje.

Kako trenutno funkcionira sustav za izdavanje 'covid putovnica'?

- Zadovoljni smo, moramo posebno istaknuti da spadamo među rijetke zemlje koje su to uopće uspjele pokrenuti 1. lipnja, ostale zemlje priključit će se 1. srpnja. Za sada je ukupno sedam zemalja, uključujući Hrvatsku, tako da sami taj podatak je pokazatelj o velikom uspjehu, navodi Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Osim Hrvatske, procesu digitalnih covid putovnica su se do sada priključile: Bugarska, Češka, Danska, Grčka, Njemačka, i Poljska.

Ostale zemlje još uvijek razvijaju, pripremaju i pomalo testiraju digitalne covid putovnice.

- Svaki dan smo u kontaktu s Europskom komisijom i drugim državama članicama, kako je koja spremna tako će se priključivati, ali do 1. srpnja bi svi trebali biti gotovi, to je rok zadan od Komisije, kaže Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora u AKD-u.

Hrvatima je putovanje covid putovnicom zasad moguće samo u navedenih šest zemalja gdje su one uvedene u korištenje.

Medicinska dokumentacija i dalje važeća pri prijelasku

S medicinskom dokumentacijom se i dalje može putovati kao što se putovalo i do 1. lipnja.

- Zemlje koje za sad ne prihvaćaju očitanje QR koda, prihvaćaju ili papirnatu potvrdu ili postojeću dokumentaciju koja dokazuje vaš status prema bolesti covid-19, objašnjava Leko Kuštrak.

- Kako ne bi nastala panika da se ne može prijeći granica, granica se i dalje prelazi normalno s medicinskom dokumentacijom kao i do sada, s nalazom antigenskog ili PCR testa, ili potvrdom o cijepljenju. Medicinska dokumentacija je dovoljna za ulazak ili izlazak u Hrvatsku kao i druge zemlje koje su uvele covid putovnice, kao i one koje nisu, dodaje.

Međutim pravila pod kojima se može ući u pojedinu državu (primjerice koliko dugo važi testiranje) - različita su.

Ako 'putovnica' traje za prvu dozu 42 dana, to se prema primjerima iz prakse računa od dana primitka cjepiva, a ne od dana kada se putovnica može dobiti tako da ona teoretski traje 20 dana?

- Kod covid potvrda koje se izdaju na temelju jednog cijepljenja, 'putovnica' efektivno traje 20 dana. Razlog tome nisu neka tehnička ograničenja već isključivo epidemiološke preporuke, odnosno koliko dugo vas štiti ta jedna doza cjepiva i koji je maksimalni rok u kojem biste trebali primiti drugu dozu, razjašnjava Kristina Leko Kuštrak, direktorica IT sektora u AKD-u.

- U slučaju da nakon 42 dana niste primili drugu dozu,onda je pitanje koliko ste u tom trenutku zaštićeni vi i drugi. Time želimo potaknuti građane da razmišljaju o drugoj dozi i da se pobrinu da je na vrijeme prime, dodaje.     

Osoba je cijepljena prvom dozom (Pfizer) 5. 5., drugom dozom 2. 6. - covid putovnicu je 3. 6. dobila s trajanjem do 16. 6. na temelju prve doze, a za drugu dozu potvrdu može dobiti opet tek nakon 22 dana. To znači da otprilike 8 dana nema važeću propusnicu. Postoji li mogućnost da se u takvim slučajevima na neki drugi način dobije potvrda o mogućnosti putovanja ili se u tom razdoblju ne smiju putovati (unatoč tome što su cijepljeni s obje doze)?

- Osoba čim dobije drugu dozu cjepiva može odmah zatražiti novu potvrdu o cijepljenju. Čim u centralnoj evidenciji cjepitelj upiše podatke o cijepljenju, istog trena se sustav ažurira i može se zatražiti potvrda. Nakon druge doze ne postoji vremenski odmak kada možete zatražiti potvrdu, odgovara Leko Kuštrak.

Osoba je preboljela koronavirus početkom godine, cijepljena je s prvom dozom u travnju (Pfizer), zbog preboljenja bolesti i visokih antitijela (preko 25 000) i starosti osobe liječnik ne preporučuje i ne želi da se osoba cijepi s drugom dozom. Ta osoba u sustavu ne može dobiti covid putovnicu, no postoji li neki drugi način da takve osobe dobiju propusnicu koja će biti važeća za putovanja u EU i šire?

- Imamo puno upita građana s takvim statusom. Covid potvrde su dosta definirane s obzirom da je to europska interoperabilna potvrda koja vrijedi za sve građane europske unije. U ovom trenutku one su napravljene tako da zadovoljavaju nekakav generalni set pojava, pojašnjava Leko Kuštrak.

- Covid potvrde nisu, i nikada neće biti, jedini način na temelju kojeg ćete vi prelaziti granicu, uvijek će postojati izuzeci. Sve dok Europska komisija ne promijeni set podataka na temelju koji se izdaju potvrde, oni će uvijek moći prelaziti granicu na temelju medicinske dokumentacije, kazala je.

Europska komisija je napravila 'covid putovnice' primarno za ljude cijepljene s dvije doze cjepiva računajući da će procijepljenost u Europi u jednom trenutku postati visoka i kako bi ubrzala ljetno međugranično kretanje.

Osoba je cijepljena s obje doze, nakon druge doze podnosi zahtjev za 'covid putovnicu' preko sustava e-građani, no dobije odgovor da ne zadovoljava uvjete za propusnicu, kako je to moguće?

- Treba se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo ili liječniku opće obiteljske medicine. U takvom slučaju radi se isključivo o tome da podaci koji su upisani u centralnu evidenciju cijepljenih osoba možda ne zahtijevaju sve formate potrebne za covid putovnicu, zaključuje direktorica IT sektora u AKD-u.

Leko Kuštrak objašnjava kako je 'covid putovnica' dokument kojim se može provjeriti nečiji status cijepljenja ili preboljenja u bilo kojoj državi EU bez zadiranja u osobne i medicinske podatke.

- Postoji jako strogo definiran set podataka koji moraju biti unutra. Ponekad u centralnoj evidenciji nedostaje neki podatak, za sada je to najčešće HALMED šifra cjepiva koju netko zaboravi upisati jer sami naziv nije dovoljan, dodaje.

Kaže kako je to posljedica toga što je za vrijeme masovnog cijepljena postupak bio novi pa je dolazilo do pogrešaka, međutim cjepitelji su sada informiraniji i upoznatiji s covid putovnicom i vezanim postupkom pa bi pogrešaka trebalo biti sve biti manje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!