Razvijen softver koji može odrediti stupanj potresne oštetljivosti objekta

14.01.2023.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Razvijen softver koji će odrediti stupanj potresne oštetljivosti objekta

Razvijen softver koji će odrediti stupanj potresne oštetljivosti objekta

Foto: HTV / HRT

Poslijepotresna obnova bolna je točka ove zemlje. Zbog sporosti mijenjaju se ministri, stranke se razračunavaju, a rokovi za obnovu novcem iz EU fondova sve su kraći. Uz obnovu stambenih objekata, jedan od najvažnijih projekata je i procjena sigurnosti građevina. Na projektu pod imenom "Potresni rizik grada Zagreba" jednu od ključnih uloga imalo je osječko sveučilište koje je razvilo poseban softver.

Procijenjena snaga potresa, tip objekta, vrsta materijala, dimenzije zgrade. Ovi ključni podaci unose se u "Softver za dinamičku analizu konstrukcija i proračun osjetljivosti".

- Da li govorimo o zgradi koja je armirano-betonska ili zidana. Moramo znati otprilike, u ovisnosti o godini izgradnje, da li ima krute stropove, odnosno, armiranobetonske fert-monta i slično, ili ima drvene grednike, rekla je Marijana Hadzima-Nyarko, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek.

Ovim se alatom u nekoliko minuta može odrediti stupanj potresne oštetljivosti objekta. Osim putem računala, softver se može rabiti i u formi aplikacije za pametne telefone, što će posebno korisno biti terenskim ekipama.

Primjena softvera trenutačno je ograničena na područje grada Zagreba. Na temelju spoznaja iz potresa na Banovini i u glavnome gradu, stručnjaci savjetuju ojačanje osjetljivih zgrada te izbjegavanje naknadnih građevinskih zahvata.

- Često smo svjedoci da postoje intervencije u zgradama koje, zbog bolje funkcionalnosti, zbog raznoraznih razloga, zapravo, snizuju tu seizmičku otpornost određenim intervencijama, rušenjem nekakvih zidova itd, istaknuo je Dragan Morić, umirovljeni profesor Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, Osijek.

Novorazvijeni softver je plod 40-godišnjeg istraživanja. Bit će od iznimne koristi građevinskoj struci, hitnim službama, javnoj upravi te osiguravateljskim tvrtkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!