Je li u Vinkovcima voda poskupjela bez najave?

09.03.2023.

17:49

Autor: Zrinka Perić/Regionalni dnevnik/HRT/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

U našu redakciju stigla je elektronička pošta gledatelja iz Vinkovaca koji tvrdi da je na svoju kućnu adresu za prethodni mjesec dobio puno veći račun za vodu nego prethodnih godina. Slijedom njegove pošte, naša je Zrinka Perić odlučila posjetiti Vinkovce i provjeriti jeli voda poskupjela?

Vinkovčanin Mato Lukačević ovaj je mjesec ostao neugodno iznenađen računom za vodu.

- Šokirali smo zato što smo prošli mjesec imali kubik i pol manje potrošeno, i dobili smo račun 40 eura, a ovaj mjesec kubik i pol manje, a račun za 5 eura viši, kaže Mato Lukačević.

Da od prvog veljače njezinim slavinama teče skuplja voda, iznenadilo je i njegovu susjedu Evu.

- Sigurno je 40 posto razlika od prošlog mjeseca i ovaj mjesec, tako da svatko se pita koji je to razlog, ističe Eva Bilić.

Do povećanja cijene, tvrde u Vinkovačkom vodovodu, moralo je doći. Posljednji je put poskupjela 2011., iako su troškovi koji utječu na formiranje cijene itekako narasli.

- Došlo je je i do značajnog povećanja materijalnih troškova na održavanju cijelog sustava vodoopskrbe i odvodnje, do poskupljenja energenata i usluga održavanja vodoopskrbne mreže i mreže i objekata javne odvodnje. Poskupjele su i usluge ispitivanja kontrole kvalitete pitke vode, cijene vodovodnog i kanalizacijskog materijala.

Svjesni su da je to udar na standard građana, rekla je stručna suradnica za odnose s javnošću u Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji Ksenija Subotić.

- No bilo je nužno kako bi i dalje mogli osiguravati siguran i stabilan sustav javne vodoopskrbe i odvodnje za više od 100.000 naših korisnika, dodala je.

Građani su uz račune dobili obavijest o promjeni cijene i obrazloženje zašto je do nje došlo, a postotak povećanja, dodaju, različit je za različite korisnike i ovisi o potrošnji vode. No nijedno poskupljenje potrošače sigurno ne raduje, primorani su još više štedjeti.

- U Zagrebu su napravili frku zbog 15 posto, kod nas 30 posto i nikome ništa, sve je u redu, kaže Mato Lukačević.

Jer na režije im odlazi dobar dio mjesečnih primanja. A skuplja voda dodatni im je udarac na kućni proračun.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!