U Otočcu poskupila voda, u Zadru tek 2023.

07.12.2022.

07:00

Autor: Hrvoje Matejčić/Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

"Potrošnja vode treba biti racionalna"

"Potrošnja vode treba biti racionalna"

Foto: HTV / HRT

Iako leže na najvećim podzemnim rezervoarima vode, ni Ličane nije mimoišlo njeno poskupljenje. Najviše su ga osjetili građani Gacke doline gdje je cijena kubika skočila sa 7 na preko 14 kuna. To poskupljenje ističu uvjetovano je ekstremnim rastom cijene električne energije koja osigurava rad pumpi na vodocrpilištima. Vlada će te cijene lokalnoj upravi ublažiti do ožujka.

Cijena vode u Zadru nije rasla još od 2008. godine. Mijenjao se iznos "naknade za razvoj" s 27 lipa na kunu i 85 lipa po kubiku vode što je uvećalo račune građana. Pravo poskupljenje očekuje se u 2023. i to zbog poskupljenja energenata, pogotovo električne energije.

U Otočcu poskupila voda

Crijeva za vodu sve se manje koriste u Lici. Ne toliko zbog hladnoća i smrzavanja već zbog cijene. Varijabilni dio cijene vode u Otočcu je porastao za sto posto.

- Mislim da je to prevelik teret za pučanstvo Otočca zato što se većina ljudi bavi poljoprivredom, pogotovo sad jer je kolinje, troše se velike količine vode pa mislim da je to veliki stres za naš buđet, ističe Marijana Horvat.

Tik pored Tonković vrila, izvora od kud se vodom opskrbljuju sva mjesta Gacke doline ali i Krasno te Kuterevo, živi umirovljenik Franjo Tonković kojemu sveopća poskupljenja ne padaju baš lako.

- Skupoće su velike, mirovine su ostale iste i plaće iste, a cijene idu gore svaki dan, svaki dan. Voda je došla sa prirezima i porezima na 20 kuna, kaže Franjo Tonković.

Tako je s prošlogodišnje cijene od 7 kuna za kubik voda sada došla na skoro 15 kuna. Glavni razlog poskupljenja u stvari je poskupljenje električne energije koju za čitavu opskrbu preko deset tisuća stanovnika troše tri velike pumpe.

- Ta voda se nalazi na 450 metara nadmorske visine, a ostatak za Kuterevo Krasno i ostala naselja dižemo za pola kilometra na 900 metara nadmorske visine i tu se stvara sav taj gubitak ustvari trošak električne energije, objasnio je direktor Komunalca d.o.o. Otočac Mario Jergović.

U gradu Otočcu ističu kako je protekli mjesec struja bila 700 tisuća kuna, a cijela lanjska godina milijun.

- Uredba Vlade o zamrzavanju cijena električne energije je dobro došla, međutim traje do 31. ožujka i to neće biti dovoljno. Pitamo se što će biti 31. ožujka, hoće li cijena električne energije ići još više u zrak ili će ostati na sadašnjoj, pita gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

Kako građane ne bi dva puta uznemiravali s poskupljenjima, a i regulacija cijena kažu nam kompleksan je posao, grad se odlučio na povećanje do raspleta energetske krize koja sve očitije potresa Hrvatsku odnosno njene građane.

U Zadru se poskupljenje vode očekuje u 2023.

Račun za vodu u Zadru zapravo je račun za vodne usluge.

- Cijena vodnih usluga u koju ulazi cijena vode i odvodnje i naknada koja ide Hrvatskim vodma bez PDV-a i fiksnog dijela je 14,76 kuna po kubiku, rekao je direktor Vodovoda d.o.o. Zadar Tomislav Matek.

- S time da za vodovod ide 6,31 kuna , Odvodnja 5,19 i Hrvatske vode 3,26, dodao je.

Dakle, cijena kubika vode 14,76 kuna. I građani na taj dio uglavnom nemaju primjedbi.

Puno će negodovanja zasigurno izazvati poskupljenje koje najavljuju iz zadarskog Vodovoda. Kao razlog navode prije svega poskupljenja energenata posebno električne energije.

- Mi godišnje potrošimo 11, 12 milijuna kuna električne energije. Dobili smo inicijalnu ponudu iz HEP-a prema kojoj ćemo morati plaćati 65 milijuna kuna, a mi prodamo 10 milijuna kubika vode. Lako je izračunati da moramo poskupiti na 5 do 5,5 kuna po kubiku samo zbog električne energije, ističe Matek.

Kada se budu pouzdano znali troškovi bit će formirani i novi računi. Veće cijene vodnih usluga građani će plaćati najkasnije od ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!