14:10 / 15.07.2019.

Autor: I.H./M.Š./HRT

Reakcije na Marićevu ostavku

Robert Anic/PIXSELL

Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čini se da afere Vlade ne jenjavaju pa ovo ljeto nećemo imati sezonu kiselih krastavaca, ocijenio je Grmoja.
Komentirajući ostavku ministra državne imovine Gorana Marića, glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas izjavio je da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija Vlade bila - novi izbori.

Goran Marić podnio neopozivu ostavku

-
Umjesto da jedan po jedan aferama opterećeni ministar odlazi iz Vlade, smatramo da bi najbolja i najpravednija rekonstrukcija bila - novi izbori. Ovakva vlada nije izraz volje birača i zbog tog građani gube povjerenje u politiku i svakodnevno napuštaju državu - poručio je Vukas u ime stranke nakon Marićeve neopozive ostavke.

Jednu od prvih reakcija dobili smo od ministra financija, Zdravka Marića

- Surađivali smo dobro i znamo se i dulje vremena. Uvijek mi je žao kada netko od kolega odlazi. Sjećate se mog iskustva isto - bilo je jako puno udaraca ispod pojasa isto također i na obitelj, ali nekako sam pronašao nekakvu snagu unutarnju i ljudi koji su meni bliski, moja obitelj, da to na neki način sve podnesemo i to je jedino što mogu reći. Ne bi se uspoređivao s nikim jer svatko od nas ima neke svoje specifičnosti i svatko sa sobom živi onih 24 sata kako može podnijeti, kazao je.

Maras: Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?

Saborski zastupnik i čelnik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras na svom je Twitteru objavio: "Raspad sistema u Vladi. Kada će ostavku podnijeti najodgovorniji Andrej Plenković?"

- Marićeva je ostavka još jedan u nizu iznuđenih poteza, a javnost opet nije dobila odgovore na pitanja koja su mediji postavili. Nije poenta odlazak s dužnosti, to je nužnost. Potrebno je podastrijeti račune javnosti vezano uz prozivke za moguću korupciju, poručio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja.

-
I Marić i Lovro Kuščević vraćaju se u Hrvatski sabor nakon što ih se premijer očigledno odrekao. Sad moraju dokazati svoju lojalnost stranci i premijeru, i to već na glasovanju o svojim nasljednicima - kazao je Grmoja i dodao kako će svi ovi događaji, pa i povratak prozvanih ministara u Sabor, samo ojačati dojam da je parlamentarna većina sagrađena na nizu interesa i ucjena.

- U svakom slučaju čini se da afere Vlade ne jenjavaju pa ovo ljeto nećemo imati sezonu kiselih krastavaca - ocijenio je Grmoja.

IDS: Marićeva pozicija bila je neodrživa, zašto institucije nisu reagirale?

Saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a Giovanni Sponza izjavio je u ponedjeljak, komentirajući ostavku ministra Marića, kako je njegova pozicija bila neodrživa, a ostaje otvoreno pitanje zašto i u ovom slučaju državne institucije nisu na vrijeme reagirale.

- Pozicija Marića bila je neodrživa, no otvoreno je pitanje zašto i u ovom slučaju institucije nisu na vrijeme reagirale - da mediji nisu radili toliki pritisak, taj bi slučaj otišao pod tepih ili se pak uopće ne bi otvorio, kazao je Sponza.

Glavni tajnik IDS-a smatra kako jedan od najvećih prioriteta Hrvatske mora biti jačanje institucija i ozbiljan rad na njihovom osamostaljivanju.

Mrak Taritaš: Ovu Vladu karakteriziraju ministri s greškom

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš osvrnula se u ponedjeljak na ostavku ministra državne uprave Gorana Marića ustvrdivši kako ovu Vladu karakteriziraju "ministri s greškom", pa je izvanredne izbore trebalo raspisati još prije dvije godine.

- Ovu Vladu i premijera Plenkovića karakterizira neodlučnost, ministri koji su redom 'roba s greškom' i kada ih se ulovi duboko do lakta pu pekmezup pravda se da je netko nešto krivo shvatio, razgovara i gledaju papiri, ali onda kada više nema nazad oni daju ostavke, izjavila je Mrak Taritaš Hini.

- Biti okružen s toliko ministara kojima nije problem to što rade nego im je problem kada ih mediji otkriju je apsolutno naopako, ocijenila je Mrak Taritaš dodavši kako to pokazuje da smo još prije dvije godine, kada je Most napustio Vladu, bili spremni za izvanredne izbore, a sada je to još i jasnije.

HNS: Očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade

HNS je u ponedjeljak, nakon što je ministar državne uprave Goran Marić podnio ostavku, objavio kako očekuje učinkovitu rekonstrukciju Vlade.

- Nakon ostavke ministra Lovre Kušćevića i danas ministar Gorana Marića u HNS-u možemo samo ponoviti da očekujemo učinkovitu rekonstrukciju Vlade, priopćio je HNS.

- To je i očekivano i neočekivano. Svojevrsno je iznenađenje, ali vjerujem da je to napravio u konzultaciji s predsjednikom Vlade", izjavio je predsjednik HNS-ova zastupničkog kluba u Saboru Milorad Batinić komentirajući ostavku ministra Gorana Marića.

Kazao je da su razmišljanja i prijedlozi HNS-a "išli u smjeru da bi ostali ministri, odnosno ministarstva u zadnjoj godini mandata trebali malo više ubrzati reformske procese i da poput ministra Predraga Štromara i ministrice Blaženke Divjak malo intenzivnije krenu u reforme."

Vucelić o Marićevoj ostavci: Prijevremeni izbori jedino rješenje

Saborski zastupnik Živog zida Damjan Vucelić izjavio je u ponedjeljak da je nebitno tko će zamijeniti ministra državne imovine Gorana Marića, već je jedino rješenje za "kriminal koji se događa" održavanje prijevremenih izbora.

Ocijenio je kako je "skandalozno i nedopustivo da ministar zadužen za upravljanje državnom imovinom koristi tu državu i gomila svoju imovinu".

- Ovo moramo osuditi kao društvo, izjavio je Vucelić na konferenciji za novinare poručivši kako je nedopustivo da se Marić nakon ostavke vrati u Hrvatski sabor, jer time Sabor postaje "centar za otpis potrošenih i iskorištenih HDZ-ovih ministara".
Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!