Oporba: Mjere ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena

13.03.2023.

Zadnja izmjena 19:27

Autor: HRT/IMS

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Nove Vladine mjere za ublažavanje inflacije za SDP-ova saborskog zastupnika Borisa Lalovca samo su "copy-paste" prethodnih mjera, a upitno je, rekao je u ponedjeljak, i hoće li one zaustaviti rast cijena "s obzirom da Vlada ne prati dovoljno zbivanja na tržištu".


- To su "copy-paste" mjere iz prethodnih Vladinih mjera starih pola godine, godinu dana. Mjere ne garantiraju da će se zaustaviti rast cijena. Prethodne mjere ograničavanja cijena električne energije i plina nisu zaustavile prelijevanje cijena na građane, i to preko trgovaca, izjavio je Lalovac komentirajući paket mjera koje je socijalnim partnerima predstavio premijer.

- Ako izvršna vlast odluči 'zamrzavati' cijene energenata, onda mora biti upoznata s onime što se događa na tržištu, smatra bivši SDP-ov ministar financija, "inače dolazi do toga da se Vlada i trgovci prepucavaju preko medija".

- Koliko god Vlada pomaže građanima, tržište poveća cijene tako da građanima unutra mjesec ili dva, 'ispari' ono što su od Vlade dobili, dodao je.

Lalovac smatra da je Hrvatskoj potreban paket mjera prema asortimanu od 100 do 200 proizvoda, čija bi cijena, u dogovori s trgovcima, bila između 1 i 2 eura.

- U Francuskoj je, primjera radi, dogovoreno da 200 artikala koštaju po jedan euro. I to u zemlji koja ima duplo manju stopu inflacije od Hrvatske i čiji umirovljenici imaju duplo veće mirovine od hrvatskih, rekao je.

Što se tiče hrvatskih umirovljenika, Lalovac podupire jednokratne isplate u iznosi od 60 do 160 eura za one najniže mirovine, no dodaje da bi takva mjera trebali postati trajna.

Benčić: Većina Vladinih mjera horizontalne naravi

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić pozdravlja pružanje pomoći najugroženijim kućanstvima, no zamjera Vladi što je većina njezinih mjera horizontalne naravi.

- To znači da država nije sposobna, jer nema podatke, po dohodovnom imovinskom cenzusu kategorizirati kućanstva na način da ona kućanstva koja su u najvećem riziku od siromaštva dobiju adekvatne iznose, a ona kojima pomoć ne treba, jer su u višim dohodovnim razredima, dobiju manje, istaknula je zastupnica.

Najugroženijim kućanstvima potrebno je pomoći i podizanjem zajamčene minimalne naknade, dodala je.

Hrvatska je ovisna o uvozu hrane i pića, tvrdi Benčić, zbog čega je spomenutom sektoru zabilježen najveći rast cijena.

Mi o maržama nemamo nikakve podatke, pa ne možemo imati mjere koje bi ciljale one koji dižu marže, a da ne postoji realna potreba, naglasila je.

Zastupnica Možemo! ističe da, iako Vlada ublažava utjecaj inflacije na građane, još ne postoje konkretne mjere koje bi stopu inflacije izjednačile s prosjekom u ostatku Europske unije, gdje je ima silaznu putanju.

Spajić: Vladin paket mjera još jedna u nizu Plenkovićevih obmana


Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Daniel Spajić referirao se na energetski paket Vladinih mjera za nadolazeće razdoblje poručivši da je to samo još jedna u nizu obmana Vlade Andreja Plenkovića jer vraćaju građanima nešto što su već prije uzeli.

- Građani sve plaćaju skuplje od kad se desila inflacija pa je normalno da su oni ubrali više novca kroz PDV i sada se hvale kako imaju suficit, ali ne zahvaljujući dobrom upravljanju proračunskim sredstvima nego zbog inflacije, rekao je. 

- Dokaz tomu je, ističe, činjenica kako nisu vratili niti jedan cent vanjskog duga, što bi mogli da imaju suficit kao što tvrde.

HEP će, kaže, prema svim pokazateljima, imati dug od oko 10 milijardi kuna koji će se nadoknaditi iz proračuna RH, a novac u taj proračun uplaćuju apsolutno svi.

- To što Vlada 'pomaže' nije pomoć, već vraćanje jednog dijela i možemo se, kaže, nadati novim paketima pomoći kroz tri-četiri mjeseca budući da se lagano krenulo u izbornu godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!