17:10 / 14.09.2020.

Autor: B.A./T.V./HRT/Hina

Reakcije nakon odluke Ustavnoga suda

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: - / -

Ustavni sud zaključio je da Stožer civilne zaštite RH nije prekršio ničija ustavna prava donošenjem niza odluka tijekom epidemije izazvane koronavirusom.
U HDZ-u pozdravljaju odluke Ustavnoga suda o ustavnosti odluka koje je u vrijeme epidemije donio nacionalni stožer civilne zaštite, a reagirali su i zastupnici oporbe.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić zadovoljan je odlukom Ustavnog suda.

- Ono što je vrlo važno jest da je Ustavni sud današnjim odlukama za gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite potvrdio da su u skladu s Ustavom. U tom smislu jasno je da izražavam i naše zadovoljstvo takvim odlukama Ustavnoga suda, rekao je Bačić.

Premijer Andrej Plenković izjavio je da je odluka Ustavnog suda o ustavnosti rada nacionalnog stožera civilne zaštite potvrdila da su Vlada i stožer djelovali u skladu s Ustavom s ciljem zaštite zdravlja građana. 

- Vlada i Stožer civilne zaštite, na temelju zakona koji je donio Sabor, djelovali su u skladu s člankom 16 Ustava i ono što je najvažnije - djelovali su nakon proglašene epidemije u Hrvatskoj s ciljem da zaštite zdravlje građana, izjavio je Plenković u Solinu.

- To je u skladu s onim što smo govorili cijelo vrijeme, od početka epidemije do danas, istaknuo je.

SDP: Odluka donesena iza zatvorenih vrata

SDP je upozorio da je odluka Ustavnoga suda donesena iza zatvorenih vrata, a ustavni suci sakrili se iza epidemioloških mjera kako građani ne bi čuli argumentaciju njihovih odluka.

- Odluka Ustavnoga suda kojom je rad HDZ-ova stožera proglašen ustavnim donesena je iza zatvorenih vrata. Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja, objavio je SDP na Facebooku.

SDP je istaknuo bojazan da će izjava premijera Andreja Plenkovića o tome kako su "oni koji žele minirati rad stožera identificirani" ostati visjeti kao sjena sumnje da je politika utjecala na odluku Ustavnog suda, baš kao i na rad stožera.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin pak smatra kako je jedino dobro u ovoj odluci to što je napokon donesena.

- Jedino dobro što mogu reći o ovoj odluci Ustavnoga suda jest to da je napokon donesena. Sve ostalo i s procesom donošenja odluka i s otezanjem i s tim da smo čekali 5 mjeseci da bude donesena je loše. Kao političar mogu reći da je ovo bilo jedno od najvažnijih pitanja koje je Ustavni sud razmatrao unatrag 10 godina, međutim iskoristiti su epidemološke razloge i sakrili se te smo mi ostali uskraćeni za obrazloženje odluke, ističe Grbin.

Raspudić: Najlogičnije proglašenje izvanrednog stanja

Mostov zastupnik Nino Raspudić rekao je da bi najlogičnije bilo da se na temelju članka 17 Ustava proglasilo izvanredno stanje.

- Ovo nije ratno stanje, ali ćemo se složiti da je stanje u kojem živimo daleko od normalnog i redovitog. Time bi se dobio pravni temelj i odluke bi bile jasne i pravno utemeljene. Ovako svjedočimo nekoj vrsti administrativnog terora vladajuće partije kojoj sada asistira i Ustavni sud.

Domovinski pokret: Odluka Ustavnog suda očekivana

Domovinski pokret odluku je ocijenio očekivanom s obzirom na to kako se biraju ustavni suci, a stožer je, ističu, političko tijelo koje je donosilo političke odluke koje se temelje na dnevnoj politici.

- Za nas je to potpuno očekivano s obzirom na to da znamo koji je sastav Ustavnoga suda i da znamo način na koji se Ustavni sud bira, objavio je na Facebooku Igor Peternel, predstojnik Ureda potpredsjednika Hrvatskoga sabora Miroslava Škore.

Peternel je istaknuo da se Ustavni sud bira usuglašavanjem u parlamentu dviju najvećih stranaka koje biraju svoje kadrove i oni služe za zaštitu njihovih ključnih interesa. Da je stožer političko tijelo, kaže, nedavno je rekao i premijer Andrej Plenković "kada je ustvrdio da je identificirao sve one koji ometaju, odnosno dovode u pitanje rad stožera".

- O radu stožera možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana. Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji. Tu onda nismo uopće začuđeni što je došlo do ovakve odluke, kad se sve skupa stavi u kontekst, sve to skupa smo i očekivali, poručio je  Peternel.

Benčić: Drukčija odluka Ustavnoga suda zahtijevala bi veliku hrabrost sudaca

Odluka Ustavnoga suda da Stožer civilne zaštite svojim odlukama nije prekršio ničija ustavna prava očekivana je, drukčija odluka zahtijevala bi veliku hrabrost ustavnih sudaca, ocijenila je Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!.

- Očekivala sam takav rasplet jer bi se tražila jako velika hrabrost ustavnih sudaca da donesu drukčiju odluku, odnosno da u određenim mjerama pronađu da zapravo mjere nisu bile razmjerne ili da su postojali proceduralni problemi vezani za način na koji su se odluke stožera donosile, rekla je Benčić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Ustvrdila je da je uloga parlamenta u svemu bila nikakva, da nije donosio nikakve propise o tome i nije bio nikakve kontrole koja je nužna u demokratskom društvu, na koji se način mjere provode i koji su efekti mjera.

Istaknula je da platforma Možemo! odnosno Lijevo-zeleni blok potpuno podržavaju epidemiološke mjere koje dokazano umanjuju brzinu širenja zaraze, maske u zatvorenom prostoru, fizičku distancu i dezinfekciju, ali imaju problem što se situacija vezana za koronavirus iskoristila za nametanje određenih mjera za koje se nije radio test razmjernosti.

- U situaciji u kojoj nije proglašeno izvanredno stanje i kada se donose mjere koje ograničavaju prava građana treba primijeniti princip razmjernosti, ocijenila je.

Benčić smatra da bi "jedan jako hrabar Ustavni sud našao više povreda principa razmjernosti ili bar da način donošenja odluka i mjera nije bio u skladu s Ustavom".

Ustvrdila je da odluke koje postaju obveze za građane uz sankcije za nepridržavanje mora donositi zakonodavno tijelo odnosno Sabor. Smatra i da se naknadno neke stvari mogu potvrditi u parlamentu.

- Ne treba parlament donositi svaku mjeru, ali moraju se jasno propisati ovlasti stožera, koje mjere spadaju pod Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti, a koje mjere moraju proći Sabor jer ograničavaju određena prava Sabora, objasnila je.

Ocijenila je da stožer samostalno donosi mjere, nije neovisan o Vladi, pod utjecajem je izvršne vlasti, ograničava prava građana, a nemamo parlamentarnu kontrolu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!