Oporba o uhićenju Tolušića: Sanader je mala beba za Plenkovića

07.07.2022.

12:22

Autor: M.M./HRT

Reakcije oporbe na uhićenje bivšeg HDZ-ova ministra Tolušića

Reakcije oporbe na uhićenje bivšeg HDZ-ova ministra Tolušića

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Uhićenje bivšeg ministra poljoprivrede i potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića (HDZ) komentirali su u četvrtak u Hrvatskom saboru oporbeni zastupnici ističući kako su svi do sada uhićeni ministri kadrovi Andreja Plenkovića pa je "Ivo Sanader mala beba u odnosu na njega".

Marijanu Pavličeku (Hrvatski suverenisti) je drago "što će nas EU dovesti u red jer to očito nismo u stanju sami, budući da su po našem zakonodavstvu i pravosuđu uvijek neki bili zaštićeni i jednakiji od ostalih".

- Kod OLAF-a to očito ne postoji i ne može se europskim novcem manipulirati i utajiti kao što se moglo s novcem iz hrvatskog proračuna, kazao je.

Svim uhićenim ministrima zajedničko je da ih je birao Andrej Plenković, zato je Hrvatska godinama na začelju ljestvice Indeksa percepcije korupcije. Najkorumpiraniji dio je očito unutar Vlade, a riba smrdi od glave, naglašava Pavliček.

- Pitanje je samo tko je sljedeći. Ovo je postala uobičajena vijest u RH i drago mi je što će nas EU dovesti u red, rekao je Pavliček.

- U HDZ-ovim redovima su sigurno odahnuli jer danas ispada da je za HDZ-ov uspjeh i korak naprijed kada uhite bivšeg, a ne sadašnjeg ministra jer mu bar ne moraju tražiti zamjenu, rekla je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.


Uhićenje nekoga tko je povezan s HDZ-om i bio u HDZ-ovoj Vladi, na žalost, više nikoga ne iznenađuje. Unatoč ulasku u EU nismo uspostavili neovisni pravosudni sustav pa se tek sada, kada imamo Ured europskog javnog tužitelja, bivši ili aktualni politički moćnici mogu privesti pravdi, smatra Selak Raspudić.

- 'Špic papak Tole' je nokautirao ideju o Plenkovićevom novom HDZ-u. Zašto? Zato jer je jasno da svatko tko je otišao iz Plenkovićeve vlade Markov trg zamijenio Remetincem. To je gotovo bez iznimke, istaknuo je Domagoj Hajduković, Klub zastupnika Socijaldemokrati.

Plenković će morati konačno preuzeti odgovornost za biranje suradnika jer smo upozoravali na bojazan o mogućim koruptivnim djelima u poljoprivredi i da ćemo zbog lošeg gospodarenja i netransparentnog trošenja morati vratiti europski novac, upozorio je.

Smatra da to nije problem samo jednog ministra nego i čitave Vlade i vladajuće stranke jer se čini da je "korupcija u HDZ-ovom DNK-u", a mitovi o "novom, poštenom HDZ-u" očito ne stoje.

Mirela Ahmetović (SDP) naglašava da srećom imamo Ured europskog javnog tužitelja koji "ne dozvoljava da HDZ-ovci pomahnitalo kradu novac hrvatskih građana".

Plenković se dičio Projektom Slavonija, a Slavoniju revitalizira namještajući u resorna ministarstva ljude koji će znati izvući novac hrvatskih građana za sebe i HDZ-ove jatake. Zbog Žalac i Tolušića pošteni građani Slavonije ne dobivaju poticaje za svoj rad, jer idu u džepove HDZ-ovaca, ustvrdila je.

- Mislim da je krajnje vrijeme da se kaže NE Plenkovićevom kriminalnom režimu. Jednom sam ga usporedila sa Sanaderom, danas mislim da je Sanader mala beba za Plenkovića, naglasila je Ahmetović.

Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) ocijenila je da se "HDZ i korupciju ne može promatrati kao odvojene fenomene nego je to perpetuum mobile".

- Kako Andrej Plenković dovodi nove kadrove tako mu korupcija odvodi stare. Ovo je već peti iz Plenkovićeve Vlade koji je pod kaznenim progonom, istaknula je.

HDZ-ovi dužnosnici ne mogu pobjeći od korupcije i dok je tomu tako europska tužiteljica će očito imati puno posla, dodaje Kekin.

Spajić: Virovitičko-podravska županija jedna od najkorumpiranijih

Danielu Spajiću (Domovinski pokret) žao je što tako ne postupaju institucije hrvatskog pravosuđa i jer bi sve to "ostalo pod tepihom" da nema europskih institucija.

- Već dvije godine govorim da je Virovitičko-podravska županija jedna od najkorumpiranijih jer 30 godina funkcionira tako da su svi natječaji namješteni. Hrvatsko pravosuđe je žabokrečina jer da nema europskih institucija i novinara nikada ništa se ne bi otkrilo, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!