Reakcije na vladine mjere

16.02.2022.

13:52

Autor: M.Š./Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever ocijenili su da su Vladine mjere za ublažavanje troškova poskupljenja energenata sveobuhvatne i rezultirat će blažim udarom na novčanike građana, umirovljenika, socijalno ugroženih te poduzetnika i gospodarstva. 

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever ocijenili su u srijedu da su Vladine mjere za ublažavanje troškova poskupljenja energenata sveobuhvatne i rezultirat će blažim udarom na novčanike građana, umirovljenika, socijalno ugroženih te poduzetnika i gospodarstva.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da su s premijerom Andrejem Plenkovićem održali sastanak netom prije predstavljanja mjera, na kojem su uz sindikalce sudjelovali predstavnici umirovljeničkih udruga i poslodavaca.

Previše je prepušteno "dobroj vjeri" onih koji su podizali cijene

- Mjere su sveobuhvatne, kao što su sindikati tražili, one predviđaju pomoć socijalno najugroženijim građanima i poduzetnicima, odnosno gospodarstvu. U najvećem dijelu financijske mjere idu kroz smanjenje PDV-a, poreznog rasterećenja na struju, plin i neke prehrambene proizvode, izjavio je Novosel Hini.

Upozorava da u cijeloj priči postoji i jedna "kvaka" jer je sve prepušteno "dobroj vjeri" proizvođača koji su podizali cijene, da će oni eventualno neke cijene spustiti, odnosno da ih više neće podizati.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever drži da će mjere svakako uštedjeti novac građanima, umirovljenicima i poduzetnicima.

- Sve bi to skupa trebalo rezultirati puno blažim udarom od onoga kojega smo se pribojavali, koji se dogodio u velikom dijelu europskih zemalja pod kraj prošle godine, rekao je Sever.

- Dobro je što je PDV smanjen za još neke prehrambene artikle jer bi i to trebalo rezultirati blažim pritiscima na kućne proračune, ali nema jamstva da će se to doista dogoditi. I ranije smo vidjeli da je PDV spušten, a cijene nisu pale u skladu s time, ističe Sever.

I on predviđa da će "puno lovaca u mutnom" nastojati tu ostvariti profit pa očekuje da će zbog toga u prvom dijelu godine biti nešto izraženija inflatorna kretanja.

"Crne liste" i bojkot onih koji bi tu htjeli profitirati

- Baš zbog toga trebalo bi krenuti s 'crnim listama' na koje bi građani mogli prijavljivati takve tvrtke i pojedince, da se vrlo jasno odredimo da ćemo bojkotirati takve, poručio je Sever.

HPK zadovoljan paketom mjera

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) u najvećem dijelu podržava paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je u srijedu predstavio premijer Andrej Plenković, no smatra da je trebalo snažnije podržati stočarski sektor.

HPK poručuje kako je u najvećem dijelu zadovoljan paketom mjera Vlade, jer je to, kako kažu, "dobar način da se ublaže posljedice rasta svih troškova u poljoprivrednoj proizvodnji".

Smatraju kako je u ovom trenutku najvažnije da se proljetna sjetva završi u optimalnim rokovima te da ne dođe do smanjenog ulaganja u proizvodnju, što posljedično može dovesti do njezina pada.

S druge strane, u HPK vjeruju da će Vlada, uz postojeće mjere i alate koji su danas objavljeni ili ranije pokrenuti, osmisliti i dodatne, posebice za stočarski sektor koji se nalazi u najtežoj situaciji još od sredine prošle godine.

- Mjere koje su prezentirane usmjerene su najvećim dijelom prema građanima i potrošačima. Najavljeno smanjenje stope PDV-a na hranu - s 13 na 5 posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječja hrana, te na troškove u poljoprivredi tj. sadnice, gnojivo, pesticidi, s 25 na 5 posto, odnosno 25 na 5 posto na maslac i margarin, dobar su način da se zaštiti kupovna moć i standard potrošača, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

- Ta mjera u najvećem dijelu će pomoći građanima, kazao je Jakopović te pozvao građane da prilikom kupnje hrane vode brigu o kupnji domaćih proizvoda, jer se tako može održati razina gospodarske aktivnosti. "Svaka uložena kuna u kupnju uvozne hrane ide u korist stranih, a ne domaćih poljoprivrednika, upozorio je Jakopović.

HOK: Vladine mjere zaštitit će više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu

Iz Hrvatske obrtničke komore (HOK) u srijedu su ocijenili da će Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštititi više od 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, no kažu i da je pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da brojni obrtnici već trpe štete zbog višestruko većih računa.

Premijer Andrej Plenković predstavio je u srijedu paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna, a među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

- Paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata koji je danas predstavila Vlada sveobuhvatno je rješenje kojim će krizu lakše premostiti i gospodarstvo i građanstvo, istaknuli su iz HOK-a.

Iz tog udruženja pozdravljaju napore Vlade da se ublaži cjenovni udar zbog višestruko povećanih cijena energenata. Predstavljeni paket mjera, ističu, uključuje i prijedloge HOK-a o primjeni šireg spektra mjera za mikro, male i srednje poduzetnike i obrtnike. Prvenstveno se to odnosi na vaučere za plin za koje će se moći prijavljivati kroz aplikaciju agencije Hamag-Bicro, navode.

Iz HOK-a poručuju da će tražiti sastanak s predstavnicima navedene agencije te resornih ministarstava kako bi se dogovorio što jednostavniji i brži postupak ostvarivanja potpora kroz vaučere.

Pomoć ribarima i poljoprivrednicima, kako navode, iskazat će se kroz potpore male vrijednosti. Poljoprivrednicima za nabavu umjetnih gnojiva, dok će ribari i uzgajivači ribe potporama u iznosu od 50 milijuna kuna kompenzirati rast cijena plavog dizela.

- Predstavljeni paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata zaštitit će preko 200 tisuća radnih mjesta u obrtništvu, istaknuli su iz HOK-a.

Napominjući kako paket mjera na snagu stupa 1. travnja iz HOK-a kažu kako "ostaje otvoreno pitanje u kojoj mjeri se može očekivati smanjenje cijena proizvoda i usluga s obzirom na to da velik broj obrtnika već trpi štete zbog višestruko većih računa".


Štern: Mjere su dobre i nadajmo se održive

Vladin paket mjera za ublažavanje rasta cijena suvisao je i dobro promišljen, mjere su dobre i nadajmo se održive, komentirao je za Hinu energetski stručnjak Davor Štern, a i stručnjak za energetiku Igor Dekanić smatra da su mjere ono što Vlada sada može učiniti i relativno kompletne.

- Uz ograničavanje rasta cijena električne energije i plina, dobro je da se pomaknulo i pitanje PDV-a, što će dosta značiti, to je i u sklopu pridruživanja eurozoni i to je dobro, kao i to što istovremeno idu i potpore za kućanstva i poduzetnike te druge mjere, ocjenio je Štern.

U svemu tome važno je i kolike su mogućnosti u državnom proračunu za te mjere, jer sada, kako kaže, ima povećani priljev zbog PDV-a i cijena, ali to neće biti dovoljno za kompenzirati sve to.

Energetski stručnjak Igor Dekanić smatra dobrim što mjere obuhvaćaju dosta toga, ali i napominje da treba biti realan, jer živimo u svijetu tržišne privrede i Vlada može jedino smanjiti svoj prihod, a to znači PDV, a na to i ide.

- Pomoć dijelu socijalno najugroženijih stanovnika i pomoć dijelu privrede, posebice ribarima i poljoprivrednicima, dobro je prikazano kao pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima, i to je ono što je Vlada mogla maksimalno učiniti, i koliko sam vidio i reakcije i oporbe su pozitivne, komentirao je Dekanić.

I on napominje da treba imati u vidu da je hrvatski državni proračun ipak ograničen, ali dodaje i da se, ako se smanjuje PDV, posebice na hranu, što također sadrže mjere, očekuje da to poveća prodaju pa će to opet povećati oporezivi iznos.

Na pitanje vjeruje li da će to 'smiriti' cijene odnosno bar donekle zaustaviti njihov rast, odgovorio je da "to ovisi o poznatom poslovičnom i tradicionalnom hrvatskom, ali zapravo univerzalnom, trgovačkom poštenju", ali smatra i kako će mjere ipak utjecati da ljudi žive "manje loše". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!