Saborska oporba: Mjere za gospodarstvenike stižu prekasno

16.02.2022.

14:08

Autor: Hina/IMS/HRT

Saborska oporba

Saborska oporba

Foto: Patrik Macek / HRT

Iz oporbenih redova stižu prve reakcije na Vladine mjere koje su danas predstavljene, a vezano uz ublažavanje udara na građane, uslijed poskupljenja energenata i inflacije. Reagirala je i Hrvatska stranka umirovljenika. 

- Smatramo da su mjere došle prekasno jer je veliki već broj stanovnika naše zemlje osjetio taj udar. Ono što smo vidjeli po tim mjerama jest, da dosta tih stvari na koje smo upozoravali u prvom mjesecu, da je stavljeno u taj program, što pozdravljamo jer je tu energetska politika i smatramo da tu treba biti određenih zajedničkih promišljanja. Što se tiče smanjenja PDV-a, mi to pozdravljamo, ali je to razlika do koje je došlo zbog porasta cijene plina, kada su to smanjili na 5%, država tu ne gubi ništa, istaknuo je Mostov Zvonimir Troskot.

- Ja bih rekao "too little, too late", trebalo se ranije reagirati, što se tiče onoga što nas okružuje, inflacija... Vlada je već davno trebala provesti ozbiljne reforme koje nikako ne čini, očito nije u stanju niti ima volju za to. Ovo su vatrogasne mjere, imat će naslov da nešto rade za građane, a u biti problemi su puno dublji, istaknuo je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta. 

- Javno ću pohvaliti Vladu i premijera Plenkovića na ovom paketu mjera jer mislim da je sveobuhvatan, da je dosta izdašan, oko 5 milijardi kuna. Sigurno će utjecati da ne padne standard hrvatskih građana. Ide u nekoliko smjerova, drago mi je da su prihvatili i određene mjere koje je i sam SDP predlagao, što znači da može biti konstruktivnog dijaloga između oporbe i Vlade, poglavito u ovakvim nekakvim kriznim situacijama, istaknuo je SDP-ov Boris Lalovac

Marijan Pavliček (Suverenisti) ističe da su Vladine mjere dijelom dobre, ali zakašnjele i da treba veću pozornost usmjeriti na pomoć poljoprivrednicima kojima je cijena repromaterijali "otišla gore za 400 posto".

Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) isto smatra da su Vladine mjere zakašnjele i dijelom promašene. Smatra da bi bilo bolje da su se prihvatili prijedlozi njezinog kluba koji je predložio smanjenje PDV-a na struju i plin i povećanje neoporezivog dohotka s 3800 na 5000 kuna, što bi značilo automatsko povećanje svih plaće za 300 kuna.

- Ovako, smanjenje PDV-a na hranu može dovesti do toga da se povećaju marže, a cijene ostaju iste, upozorila je Nikolić.

Anka Mrak Taritaš (Glas) za Vladine mjere protiv inflacije rekla je da su mjere pomoći ljudima dobre i korektne, ali prema gospodarstvu nisu dostatne, zakašnjele su i samo gase požar.

- Puno je prekasno. Vladajući trebaju prihvatiti oporbene prijedloge i smanjiti cijenu rada kao pomoć gospodarstvenicima, rekla je Mrak Taritaš.

Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je da su mjere više od onoga što se očekivalo.

- Smatram da je socijalni paket dobar, da je obuhvaćen širok broj ljudi i da je to dobro. Dobro je i da naknade za troškove grijanja, plina i struje idu prema svim kućanstvima, rekla je Benčić dodavši da su, međutim, iznosi subvencija za gospodarstvo trebali biti veći, jer je gospodarstvo daljnji generator inflacije.

Također, pozdravila je smanjenje PDV-a, no upozorila je da bez kontrolnih mehanizama ekstra profita na maržama, građani možda ni neće osjetiti snižavanje cijena.

HSU razočaran najavljenim mjerama

Hrvatska stranka umirovljenika izrazila je razočaranje najavljenim mjerama Vlade za ublažavanje rasta cijena energenata te pozvala na uvođenje dodatka na mirovine u rasponu od 100 do 300 kuna dok se ne zaustavi inflacija i cijene stabiliziraju.

- S velikom nevjericom i dubokim razočarenjem primili smo današnju vijest vezanu uz vladine mjere protiv vala poskupljenja koje se odnose na zaštitu umirovljenika, tj. o preslikanom modelu isplate covid dodatka, ističe se u HSU-ovom priopćenju.

Upozoravaju kako je u okolnostima svakodnevnog povećanja cijena namirnica, bankarskih, poštanskih, komunalnih i drugih usluga te osobito cijena energenata, efekt najavljene jednokratne pomoći "samo kap koja ne može ugasiti požar" za 566.067 umirovljenika koji primaju mirovine manje od tri tisuće kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!