17:48 / 17.08.2021.

Autor: T.D./HRT

Svi hrvatski državljani evakuirani iz Afganistana

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Stringer / Reuters

S današnjim danom realizirana je evakuacija/repatrijacija svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova. 

To je rezultat višednevnog napora hrvatskih institucija: potpredsjednika Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnost Tome Medveda, ravnatelja SOA-e Daniela Markića te VSOA-e Ivice Kindera, na čelu s hrvatskom službom vanjskih poslova koja je koordinirala navedene napore. Oni uključuju intenzivno praćenje situacije na terenu, koordinacije i suradnje sa zemljama partnerima te održavanje stalnog kontakta s hrvatskim državljanima.

Kao i pri repatrijacijama hrvatskih državljana na samom početku pojave pandemije COVID-19, i u ovoj situaciji diplomatsko-konzularna predstavništva RH, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, intenzivnim radom uspješno su osigurali povratak svih hrvatskih državljana svojim kućama.

MVEP koristi prigodu zahvaliti američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima, koje su pomogle pri repatrijaciji hrvatskih državljana, ističu u priopćenju.


 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!