Talibani su strpljivo trpjeli udarce, te na kraju trijumfirali

16.08.2021.

21:12

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Talibanske snage patroliraju u Kabulu

Talibanske snage patroliraju u Kabulu

Foto: - / REUTERS

Talibani su ekstremistička islamistička skupina nastala od mudžahedinskih boraca iz 1970 -tih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. U vrijeme rata protiv sovjetske intervencije podržavale su ih SAD. Vrhunac svoje moći doživjeli su 1990-ih godina kada su odnijeli pobjedu u građanskom ratu u Afganistanu. Brutalno su vladali do početka ovog tisućljeća.

Samo nekoliko dana nakon terorističkog napada na svojem tlu 11. rujna 2001., SAD je pokrenuo zračne napade na Afganistan, uporište radikalnog islamizma. Ubrzo su poslane i kopnene postrojbe koje su djelovale s lokalnom koalicijom, Sjevernim savezom.

Fanatični, ali slabo opremljeni talibani, u prijevodu "učenici", poraženi su u ključnim gradovima.

- Zahvaljujući našoj vojsci, te našim saveznicima i hrabrim afganistanskim borcima, talibanskom režimu došao je kraj, rekao je tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush, u prosincu 2001.

Mnogi Afganistanci mogli su napokon skratiti kosu i obrijati bradu, propisanu za vrijeme talibanske vladavine. No tadašnje riječi Georgea Busha mlađeg danas zvuče poput bizarne šale.

Talibani nikada nisu do kraja poraženi. Sklonili su se u planine i pogranična područja, u svoja paštunska plemena. SAD-u je ionako tada "neprijatelj broj 1" bio - vođa Al Qaide Osama bin Laden.

Potraga za njim bila je duga i jalova, skriven u vrletima Tora Bore, vođa islamista prebjegao je u Pakistan, gdje ga je tek 2011. likvidirala američka postrojba SEAL. Afganistan je dobio prijelaznu vladu, a 2004. održani su i demokratski izbori.

Hamid Karzai postao je predsjednikom. NATO je tražio strategiju za izlazak iz zemlje premrežene korupcijom i bez ikakve tradicije čvrstih institucija.

- Do kraja 2014. naša borbena misija bit će završena. Nakon toga Afganistan će u cijelosti osiguravati domaće snage, istaknuo je u lipnju 2013. glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Te snage, koje je obučavao NATO, nakon povlačenja zapadnih sila pregažene su u samo nekoliko proteklih tjedana. Prije godinu i pol SAD je potpisao sporazum s nekadašnjim neprijateljima.

Talibanski lider mula Abdul Ghani Baradar postao je partner u, kako je navedeno, "dovođenju mira u Afganistan".

- Od početka nije bilo volje za mirom u Afganistanu. Nije bilo strategije ni plana, poručio je politički analitičar iz Kabula Naim.

Prije gotovo dva desetljeća, u jeku najsilovitijih bitaka s američkom koalicijom, jedan od talibanskih zapovjednika, promatrajući poraze svojih boraca od neusporedivo opremljenije vojne sile, proročanski je poručio načelniku stožera kanadske vojske:

- Vi možda imate satove, ali mi imamo sve vrijeme ovoga svijeta.

Fanatično odani ciljevima, strpljivo su trpjeli udarce, te na kraju trijumfirali.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!