10:20 / 16.02.2021.

Autor: M.M./Studio 4/HRT

Pulmolog s Jordanovca: Izostanak kašlja ne znači da nemate promjene na plućima

Gzim Redžepi, pulmolog sa Klinike za plućne bolesti Jordanovac

Gzim Redžepi, pulmolog sa Klinike za plućne bolesti Jordanovac

Foto: Studio 4 / Pixabay/HRT4

O pandemiji COVID-a nakon godinu dana mnogo toga znamo, ali, nažalost, mnogo toga i ne znamo. To je možda najveća istina. Naime, postcovid oporavak i dalje se istražuje. Višetjedni gubitak mirisa, daha, problemi s pamćenjem, dezorijentiranost, kronični umor, gubitak kose... samo su neke od posljedica.

Gzim Redžepi, pulmolog s Klinike za plućne bolesti Jordanovac, rekao je za "Studio 4" HTV-a da je postcovid sindrom aktualan u svijetu, te da su prije nekoliko mjeseci u Italiji objavili studiju prema kojoj 53 posto osoba koje su preboljele blagi ili srednje težak oblik bolesti, ima više od tri simptoma koji ih svakodnevno ugrožavaju.

- Imamo posla s virusom koji kod pojedinih ljudi, a ne znamo zašto, izaziva multisistemsku bolest, poremećaj u nizu organa - kardiološkom, neurološkom, a dominantno u respiratornom dijelu. 

Istaknuo je da su prošla tri mjeseca otkako je on prebolio COVID-19 te da se tek prošli tjedan počeo pomalo baviti fizičkom aktivnošću.

- Nisam mogao disati, sastaviti pet riječi u rečenici, a da nisam morao stati i udahnuti. Na plućima imam promjene koje su posljedica korone i očekujem da će one u dogledno vrijeme nestati.

Na pitanje ostaju li te posljedice kronične, Redžepi je rekao da je u Njemačkoj 66 ljudi koji su preboljeli COVID-19 završilo na transplantaciji pluća zbog brze fibroze koja je nastala nakon što su preboljeli upalu pluća uzrokovanu koronavirusom. 

Dodao je i da izostanak kašlja ne mora značiti da nemate promjene na plućima.

- Ja nisam zakašljao ni jedanput. Danas me muči kašalj. Upala pluća uzrokovana koronavirusom ponaša se kao atipična upala i kašalj nije dominantan simptom.

Kad je riječ o cijepljenju, rekao je da je veći broj liječnika i medicinskog osoblja na Jordanovcu primio prvu dozu.

- Ja sam za bilo koje cjepivo za koje imamo referentne podatke da je učinkovito, a to možemo znati samo ako dobijemo relevantne podatke, gdje je objavljeno i u kojoj studiji. AstraZeneca ima ozbiljnih problema jer je u njihovoj studiji bilo 12,3 posto bolesnika, od ukupnih 12.000, starijih od 55 godina. Bilo je malo starijih i zato su neke zemlje odlučile da neće cijepiti starije od 65 godina. S druge strane, ako otvorite stranice Svjetske zdravstvene organizacije, vidjet ćete da ne postoje podaci za kinesko i rusko cjepivo, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!