Reforma Hitne

06.10.2022.

20:37

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Hitna pomoć

Hitna pomoć

Foto: HTV / HRT

Iako ministar zdravstva Vili Beroš još nije otkrio sve karte kada je riječ o reformi zdravstva, najavljene su izmjene zakona i liječenje dugogodišnjih boljki zdravstvenog sustava. Među njima je i reforma hitne službe. Što će donijeti za više od 4000 djelatnika hitne službe?


Nesreće, eksplozije, razbojstva , smrti. Stres je njihova svakodnevica. Pomoć trebaju i oni, boljke se nižu. Zastarjeli vozni parkovi, uvjeti rada, nedostatak timova...

- Manjak liječnika koji se jednostavno u zadnje vrijeme ne javljaju na natječaje, tako da smo ove godine za vrijeme turističke sezone imali manjak od 11 liječnika što nam je jako otežalo operativno funkcioniranje naših timova na terenu, ističe Tomislav Jukić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Gordana Antić, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije kaže da Hitna medicinska služba u Istarskoj županiji kronično pati od nedostatka mreže.

- Obećanje ministra je da će se raditi kompletno nova mreža, ne samo hitne medicine nego i primarne zdravstvene zaštite koja treba biti nositelj zdravstvene zaštite svim pacijentima. Nadam se da će se pacijent staviti u središte zdravstvene zaštite, dodaje.

Traže zakon o hitnoj medicinskoj pomoći, pregovori traju.

Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine, kaže da je u tom zakonu važno da će cijela Hrvatska imati unificiranu, jednako educiranu, kvalitetnu i dobro organiziranu hitnu medicinsku pomoć, skraćeni radni vijek za djelatnike hitne medicinske pomoći te da se automobili kao osnovno sredstvo za rad financiraju iz državnog proračuna. 

Ovise o županijskim proračunima, a ispaštaju pacijenti.

Maja Grba Bujević
, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu ističe da razlike među županijama ne bi smjele postojati. Smatra da će se Ovim izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti neke stvari promijeniti.

Koristeći sve dostupne izvore financiranja, u reformu hitne uložit će se oko 5 milijardi kuna. Telemedicina i specijalizacije poboljšat će skrb i dostupnost.

- Obuhvaćeno je 375 djelatnika koji već rade u timu 2, kako bi mogli dobiti te kompetencije, a to će se provesti kroz tri godine, kaže Grba Bujević. 

Jer posla je i previše. Godišnje imaju milijun i pol intervencija, dnevno spase 200-tinjak života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!