19:18 / 27.10.2021.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/B.A./HRT

Beroš na udaru kritika: Umjesto konsenzusa - prijepori oko reforme zdravstva

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL/Shutterstock

O reformi zdravstva govori se već godinama, prije svega zbog golemih dugova koje generira zdravstveni sustav. Nakon što je u javnost procurio prvi nacrt promjena koje bi se uvele, slijedila je lavina kritika. Na udaru se odmah našao ministar zdravstva Vili Beroš...

- Od početka govorim, od početka svog mandata, da je pitanje reforme zdravstva pitanje konsenzusa svih nas, poručio je Beroš.


Umjesto konsenzusa - prijepori. Iz Krapinsko-zagorske županije protive se izmjenama i dopunama zakona o zdravstvenom osiguranju.   


- Pozivam da povuku ovu odluku koja je izuzetno, izuzetno loša. Reforma zdravstvenog sustava da, centralizacija sustava ne, rekao je Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije.


Naime, u državno vlasništvo trebale bi prijeći opće, županijske i specijalne bolnice koje zajedno s državnima mjesečno stvaraju dug od 280 milijuna kuna.


- Deset državnih bolnica, nad kojima sad država ima osnivačka prava, 75 posto duga su stvorile upravo te zdravstvene ustanove, rekao je Dražen Jurković, predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu.


- Mi imamo 21 županiju. Teško je zamisliti "ja ću sad bolje upravljati nego 21 župan", dodao je.


Centralizaciji vodi i ukidanje zavoda za javno zdravstvo i hitnu medicinu. Kritike se nižu.


- Nakon 25 godina rada, jednostavno bismo dekretom ili jednim popisom pera bili na neki način izbrisani i pripojeni HZJZ-u, rekao je Tomislav Jadan, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.


- Po štamparovskim principima treba biti javno zdravstvo u lokalnoj zajednici, rekla je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.


- Zavodi za javno zdravstvo posluju pozitivno, odnosno, tu nema nekih financijskih, da tako kažem, dodala je.


Na koga će se preliti trošak naknade za bolovanja, rodiljske dopuste i druge ako ih ne bude pokrivao HZZO, ne zna se. Trošak je to za koji je HZZO 2020. morao izdvojiti 2,9 milijardi kuna.


- Moramo govoriti o genezi problema, činjenici da se u jednom trenutku raspadom bivše države razišla socijala i zdravstvo, da su neki elementi iz socijale zaostali u zdravstvu, o svemu tome moramo razgovarati, rekao je Beroš.


Veliku nadu i mogućnost uštede ministar vidi i u objedinjenoj javnoj nabavi:


- Na taj ćemo način osigurati, sigurno je, dodatne zarade, ali na neki način indirektno ćemo i standardizirati zdravstvenu uslugu.


Koja je i u fokusu Udruge za zaštitu prava pacijenata.


- Znamo da su liste čekanja ključni problem hrvatskog zdravstva i reforma mora ići u tom smjeru, a ne mijenjati način upravljanja, poručila je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.


Upravljanju u prilog ne ide ni rast duga za lijekove i medicinske proizvode veledrogerijama koji je krajem rujna iznosio 4 i pol milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!