Reforma zdravstva: županijske bolnice prelaze u vlasništvo države?

21.10.2021.

20:04

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/P.F./HRT

Illustration

Illustration

Foto: Dnevnik / HRT

U javnost je izašla radna verzija prijedloga dugonajavljivane reforme zdravstva. Ministar Vili Beroš tvrdi da postoji vizija reforme, ali da je još rano govoriti kako će u konačnici izgledati. No već prve prijedloge kritičari su dočekali na nož - smatraju da je riječ o tvrdoj centralizaciji zdravstva.


Kako izliječiti hrvatsko zdravstvo - pitanje je to na koje se konkretni odgovori pa onda i potezi čekaju godinama. Prvi korak u najavljenoj reformi, poručuje ministar zdravstva Vili Beroš, bit će objedinjena javna nabava.

- Preduvjet da bi mogli objediniti javnu nabavu za sve zdravstvene ustanove je, na neki način, njihova vlasnička struktura, jer u ovom trenutku Ministarstvo i država nema mogućnost nametnuti obvezu bilo kojoj županijskoj bolnici da se pridruži objedinjenoj javnoj nabavi, objasnio je Beroš.

Moguće je tako da županijske bolnice dobiju novog vlasnika - državu.

Dok se o pitanju centralizacije još vode međuresorne konzultacije, prijepora je sve više. Oporba tvrdi da ishod neće biti pozitivan.

- Ne možete vi jednostranom odlukom upravljačka prava regionalnoj samoupravi prebaciti na državu bez ikakvog plana, koji mora biti puno širi, to mora odlučivati neki novi regionalni preustroj, smatra Siniša Hajdaš Dončić, Klub zastupnika SDP-a

U gospićkoj bolnici ističu da su financijski stabilni, što se za većinu zdravstvenih ustanova ne može reći.

- Ako više od 95% bolnica u Hrvatskoj ne posluje pozitivno, onda je to ipak znak da nije baš do same bolnice. Ali jesu li uvijek promjene dobrodošle, dobri prijedlozi za razmatranje, mislim da jesu, rekla je ravnateljica Opće bolnice Gospić Sandra Čubelić, dr. med.

Na moguće promjene čelnici županija gledaju s različitog stajališta, najčešće političkog.

- Podržavamo namjeru ministra Beroša da riješi te probleme, istaknuo je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan (HDZ).

Da se uzrok tih problema traži u osnivačima, mislim da nije dobar i vidjet ćemo kroz raspravu što se pri tome mislilo.

- Valjda žele dokazati kako ne znaju upravljati državnim sustavom da onda jednako tako neće znati upravljati ni dosadašnjim županijskim sustavom. Ili je u igri prodaja naših lječilišta, mišljenja je Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan (SDP).

S druge strane, državi je u cilju reformu provesti cjelovito poručuje potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, koji s ministrom Berošem o konkretnim potezima još nije razgovarao.

Dakle, ne samo jedan segment, hoće li, ne znam, centralizacija ili kako ćemo rješavati problematiku veledrogerija. Zaista mislim da je zdravstveni sustav toliko važan i toliko vrijedan da ga očuvamo i da ga stavimo na održive razine, ali da ga gledamo sveobuhvatno, rekao je Marić.

Samo zbog neispunjavanja ugovornih obveza prema HZZO-u, županijske bolnice bilježe gubitak od 3 milijarde kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!