REGEA: U 15 godina 500 milijuna eura investicija

16.06.2023.

12:27

Autor: Dnevnik/HRT/T.S.

Obilježavanje 15 godina rada Regionalne energetsko-klimatske agencije

Obilježavanje 15 godina rada Regionalne energetsko-klimatske agencije

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U 15 godina rada Regionalna klimatsko-energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potaknula je i provela energetsko-klimatske investicije od preko 500 milijuna eura na području sva četiri osnivača - Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba.

- U 15 godina pokazali smo da Hrvatska može i mora biti uspješna, da je ovo koncept gdje struka savjetuje i radi zajedno s politikom. To je dobitna kombinacija, da energetski projekti, projekti gdje se radi o kontinuitetu i konsenzusu, traju duže od političkog mandata, rekao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac u petak na obilježavanju 15 godina REGEA-e.

Naveo je kako su investicije počele kao skromne područne škole i kao poticanje obnove obiteljskih kuća, a danas u županijama osnivačima imaju velike kapitalne projekte, poput Specijalne bolnice Krapinske Toplice, stadion u Kranjčevićevoj i sunčane elektrane na krovu Opće bolnice Karlovac.

REGEA je osnovana 2008. godine kao prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj, a Domac je istaknuo kako danas svi prepoznaju da je energija ključna tema, pogotovo nakon invazije na Ukrajinu kada smo shvatili da je energija najskuplja kad je nema, ali i da je jamac sigurnosti jedne države.

- Nećemo nikad biti sigurni i stabilni ako ne kontroliramo vlastitu energiju i to je razlog zašto treba planirati, poticati i sustavno raditi investicije u energetiku. S druge strane, suočavamo se s velikom krizom klimatskih promjena koja ide sporije, ali i razornije, rekao je.

Upozorio je kako je Hrvatska jako izložena pa moramo dati svoj doprinos obuzdavanju, ali i prilagodbi klimatskim promjenama, što je zadatak energetskih agencija.

Tomašević: Velikim koracima u energetsku tranziciju


Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako Grad ima 340 ustanova, a REGEA je jedna od strateških. Naveo je kako je u Zagrebu bilo više potencijala da se koristi REGEA, ali i izrazio nadu kako se to može brzo nadoknaditi jer su velikim koracima krenuli u energetsku tranziciju.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako su kroz REGEA-u realizirali projekte koji su promijenili kompletnu energetsku sliku na području županije, a istovremeno su u školama educirali nove generacije kako bi ono što je bilo pionirski prije 15 godina, danas bilo normalno.

- Sada smo u izmjeni prostornog plana KZŽ i bit ćemo prva županija u Hrvatskoj koja će uvjetovati stavljanje određenog vida obnovljivih izvora energije na zgrade javne namjene i na višestambene zgrade", najavio je.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je kako su kroz energetsku agenciju osvijestili koliko još trebaju napraviti u vidu potrošnje, proizvodnje i distribucije energije.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović također je istaknuo kako im je REGEA izuzetno pomogla na području tema energetske obnove, energije, klime, ali i zaštite okoliša, što je ocijenio važnim za budućnost.

REGEA danas na nacionalnoj razini agregira investicije i savjetuje u području toplinarstva, sunčanih elektrana i javne rasvjete. U području EU fondova, REGEA od početka postavlja nove standarde. Proračun REGEA-e od početka do danas povećao se za preko 25 puta pri čemu prihodi od osnivača u pravilu iznose tek oko 20-30 posto, ostatak su prihodi iz EU izvora i rad na tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!