19:10 / 20.01.2022.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/P.F./HRT

Rekordan broj novozaraženih, pritisak na bolnice se smanjuje

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Dnevnik / HRT

Iz dana u dan imamo rekordne brojeve novozaraženih, ali za sada, na to gledamo s manjom zabrinutošću nego u dosadašnjim valovima epidemije. PCR testom potvrđeno je više od 11.343 novooboljelih, uz udio pozitivnih od čak 51%. Brzim antigenskim testom otkriveno je još 6146 pozitivnih pa tako danas imamo 17.479 Novih slučajeva zaraze. Trenutačno je u zemlji 59.193 oboljelih od COVID-a. ovida. No, najvažnije da se i dalje smanjuje pritisak na bolnice. Na hospitalizaciji su trenutačno 1792 pacijenta, od kojih je na respiratoru njih 195. Manje od dvjesto oboljelih na respiratoru posljednji smo put imali 3. studenoga prošle godine. S današnje 43 preminule osobe broj žrtava epidemije u nas dosegnuo je 13.300

Iako ćemo odgovor na pitanje je li omikron početak kraja pandemije još morati pričekati, sve je jasnije da zaraženi njime imaju znatno blaže simptome, ali je i dalje vrlo opasan za starije i necijepljene. Upravo zbog niske procjepljenosti, u Hrvatskoj se još ne razmišlja o ukidanju mjera.

Broj novozaraženih sve je veći, no nije i broj cijepljenih. U Splitsko-dalmatinskoj županiji među testiranima je više od 60% pozitivnih.

- Mi se i dalje ponašamo, čini mi se, kao da se ništa ne događa. Ne cijepimo se, u nas je vrlo niska procijepljenost, vidimo i po drugim zemljama da su uistinu visoke brojke, međutim oni imaju puno manje hospitalizacija pa i dijelovi Hrvatske koji su bolje procijepljeni imaju manji broj hospitaliziranih nego u našoj županiji, izjavila je ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Ipak, i cijepljenima i onima koji su bolest preboljeli epidemiolozi poručuju da poštuju mjere.

- Omikron izmiče svim zaštitama, imat ćete možda blažu kliničku sliku, ali imamo pozitivne i cijepljene s tri doze i preboljele i cijepljene. Imaju simptome prehlade, velika većina, istaknula je oditeljica Službe za epidemiologiju ZJZ-a Karlovačke županije Renata Hlaj, dr. med.

I ministar zdravstva naglašava značaj cijepljenja.

- Vrlo visoka stopa cijepljenih građana u zemljama poput Izraela i Velike Britanije ostavlja im mogućnost razmišljanja o ukidanju restrikcija, međutim u zemljama poput Hrvatske, gdje je još uvijek nedovoljan broj cijepljenih, struka i dalje preporuča pridržavanje epidemioloških mjera, naglasio je ministar zdravstva Vili Beroš.

A one i dalje izazivaju različita politička mišljenja.

- Ja mislim da upravo sad trebamo početi razmišljati o ukidanju COVID-potvrda. Mi danas imamo više od 50% udio pozitivnih među testiranima, ne vidim više razloga zašto testirati, rekao je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

- Mi smo trenutno u jeku 5. vala epidemije i zaista imamo puno zaraženih i mislim da ovo nije trenutak za ukidanje COVID-potvrda, rekao je epidemiolog Branko Kolarić (SDP).

Prijedlog koalicijskog partnera premijer ne prihvaća.

- U ovom trenutku nema nikakvih promjena glede politike u vezi COVID-potvrda. Primjeri iz drugih zemalja mogu biti korisni, mogu biti orijentir ,ali su situacije bitno različite. Tu raspravu vode mahom zemlje gdje je procijepljenost stanovništva puno veća nego naša, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

I dok se u većem dijelu zemlje bolnice ne pune, škole se prazne.

- Evo jučer je bilo s drive in-a četvrtina, svaki četvrti pozitivni je bio učenik, rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju ZJZ-a Karlovačke županije Renata Hlaj, dr. med.

- Sve više djece je zaraženo i sve veći broj škola, to je preko 10 škola danas na području Istre, koje su na on-line nastavi, naveo je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

Na sreću nisu i u bolnicama.

- Zadnjih desetak dana 50-ak djece bude u prosjeku na pregledu, od njih jedno 10% je pozitivno. Međutim ne povećava se prijam iz razloga što ta djeca nisu teže bolesna, rekao je  prim. dr. sc. Ivica Škaro, dr. med., v.d. predstojnika Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek.

- Mi testiramo negde oko 60-ak PCR testova dnevno, proporcija pozitivne djece je od 60-80%, kako koji dan. Međutim, sreća da ta djeca uglavnom su ili asimptomatski ili imaju blaže kliničke slike pa ne zahtjevaju hospitalizaciju. Trenutno je na našem COVID-odjelu četvero djece, rekao je ravnatelj Klinike za dječje bolesti prof. dr. sc. Goran Roić, dr. med.

U bolnici u Klaićevoj imaju 45 pozitivnih zdravstvenih djelatnika, no ravnatelj kaže sve stižu i preglede ne otkazuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!