Nastavlja se istraga europskih istražitelja na Geodetskom fakultetu

27.04.2023.

Zadnja izmjena 19:21

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Privremena adresa Geodetskog fakulteta na Savskoj cesti

Privremena adresa Geodetskog fakulteta na Savskoj cesti

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Policija je jučer upala u prostorije Geodetskog fakulteta u Zagrebu. Po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja uzela je dokumentaciju vezanu za europske projekte putem kojih je Fakultet u posljednjih godinu dana nabavio automobile Land Rover Discovery Sport i Ford Ranger te motornu brodicu Mirakul 30.

Na parkiralištu uprave Geodetskog fakulteta - jedan od automobila nabavljen je za istraživačke potrebe europskog projekta - a njegovo korištenje provjeravaju istražitelji europskog javnog tužitelja. Provjeravaju i brod.

Inače, nedostupan za izjave, dekan nakon sjednice Fakultetskog vijeća, potvrđuje - razgovarao je s policijskim istražiteljima.

- Razgovor je bio u sobi, došao je gospodin, razgovarali smo i to je to Procedura ide kako ide, EU fondovi su takvi kakvi jesu, papiri su takvi kakvi jesu, zna se tko kontrolira papire. Ja ću da ti izjavu za medije i slike broda kad je toliki interes, samo nas pustite da radimo svoj posao, rekao je Almin Đapo, dekan Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u četvrtak da nema dodatnih informacija vezano za izvide policije na Geodetskom fakultetu oko nabavke luksuznog automobila i jahte europskim novcem te da čeka očitovanje samog fakulteta koje je zatražio.

- Mi smo kao Ministarstvo uputili upit da nam se Geodetski fakultet očituje. Automobili i brodovi su kupljeni u okviru dva različita projekta. Nadzor nad regularnošću trošenja radi SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) i koliko znam do okončanja projekta nije bilo nikakvih primjedbi. To je sve odobreno i projekt je završen, kazao je Fuchs novinarima nakon Vlade.

'Ne mogu narediti niti zatražiti ostavku nekog dekana'


Drugi par rukava je, dodao je, način na koji se ta vozila koriste i da li se ona koriste u skladu sa zakonom i propisima.

- Mislim da je to onaj dio koji je predmet istrage, a prema informacijama koje imam ne vidim nekakve prekršaje u samoj nabavci projekta, istaknuo je ministar.

Rekao je da su vozila nabavljena u kontekstu jednog projekta geodetske uprave gdje je fakultet bio samo jedan od suradnih institucija, a brodovi kupljeni iz jednog projekta koji je financiran iz operativnog programa i bio je vrijedan nešto malo manje od milijun eura i išao je kroz MZO.

Na novinarski upit je li moralno koristiti plovila u privatne svrhe i treba li netko za to odgovarati poručio je da nije u redu ako je bilo zlorabljenja i ako se to dešavalo "to ide svakome na dušu", ali u konkretnoj situaciji ne znaju je li toga bilo.

- To moramo vidjeti u očitovanju, netko će morati obrazložiti zašto i na koji način je netko koristio, ako je koristio ta vozila u neke druge svrhe, a ne isključivo istraživačke i poslovne i da li je za sve to skupa postojala suglasnost i odobrenje čelnih ljudi, dodao je Fuchs.

Ukoliko se pokaže da su se vozila koristila u privatne svrhe ostavke, tvrdi, ne može zatražiti.

- Prvo bi se nešto takvo trebalo riješiti unutar samog sveučilišta, a ja ne mogu narediti niti zatražiti ostavku nekog dekana, kazao je ministar, dodavši da ipak može poslati moralnu poruku.

- Moralno poručujem da ukoliko se takve stvari događaju da se ljudi moralno ponašaju, rekao je.

Novinari su Fuchsa pitali da komentira ministra obrane Marija Banožića i to što mu je odobren APN-ov kredit, na što je kazao da ne vidi prepreku ako postoji zakon koji kaže da ga može koristiti.

- On je samo jedan od građana koji ako ima pravo po zakonu to može koristiti. Taj kredit koristili su i mnogi saborski zastupnici i dužnosnici. Mislim da je u redu samim time što su i svi ranije mladi ministri i dužnosnici koristili te kredite, rekao je.


Slučaj je komentirao i rektor Zagrebačkog sveučilišta Stjepan Lakušić. Dodaje da ovakvih izvida o drugim europskim projektima na sveučilištu nije bilo - no provjere projekata EU-a nisu neobične.

Za ispravno korištenje opreme i utrošenih sredstava, kaže - odgovorni su istraživači i fakulteti uključeni u projekte.   


- Vjerujemo da nakon što se provede cijelo istraživanje, kada se gleda proces nabave korištenja, jesu li opravdani ciljevi projekta ili nisu, što je činilo provedbeno tijelo u svojoj kontroli, da će se procesi na taj način završiti, rekao je Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Dok čekamo najavljeno objašnjenje dekana Geodetskog fakulteta, istraga europskih istražitelja se nastavlja.


A jesu li automobili i brod nenamjenski korišteni, ovisi o tome kako je projekt napisan, ističe stručnjakinja za europske fondove Ariana Vela

- Može doći do toga da tijelo traži da se sredstva na tim proračunskim stavkama (sredstva za aute ili sredstva za brod) vrate u cijelosti. A ako je došlo do osobito teške povrede i do raskida ugovora, čak i ako se dokaže, kaznena odgovornost, kaže.

Dok čekamo najavljeno objašnjenje dekana Geodetskog fakulteta, nastavlja se istraga europskih istražitelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!