10:24 / 27.05.2021.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Ressler: Hrvatska "rame uz rame" s razvijenim zemljama EU

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: Studio 4/IMS / HRT

Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ) imenovan je za predsjednika Odbora za umjetnu inteligenciju pri EU parlamentu.

Ressler: Hrvatska "rame uz rame" s razvijenim zemljama EU

Ressler: Hrvatska "rame uz rame" s razvijenim zemljama EU

Foto: Studio 4/IMS / HRT

- To je poruka da je Hrvatska spremna i može „igrati rame uz rame” s razvijenijim zemljama članicama EU pa i po pitanju razvoja umjetne inteligencije. Činjenica je da mladi u Hrvatskoj imaju najveće digitalne vještine, da hrvatska digitalna industrija ima sjajne rezultate sa značajnim izvozom. To sve pokazuje da trebamo biti ovdje i da smo ravnopravni, naglasio je Ressler.

Na pitanje trebaju li građani biti zabrinuti zbog razvoja umjetne inteligencije, Ressler je rekao kako shvaća zabrinutost kod dijela građana, no da je upravo to jedna od uloga Odbora za umjetnu inteligenciju, odgovor na takva pitanja.

- Ključno je shvatiti da moderne tehnologije pružaju ogromne prednosti, ali isto tako pružaju velike mogućnosti za kršenje ljudskih prava. Bitno je regulirati umjetnu inteligenciju tako da EU bude predvodnik i postavi svoje standarde, naglasio je.

Ressler govori kako je slovenski premijer bio jasan u podršci Hrvatskoj glede ulaska u Schengen.

- Za nas je to ne samo potvrda pune ravnopravnosti u EU Hrvatskoj kao najmlađoj članici, već je to i korist za sve države članice pa i za Sloveniju, rekao je i dodao kako mu je drago zbog podrške Slovenije.

Na pitanje je li hrvatska spremna za ulazak u schengenski sustav, Ressler je rekao kako je spremna te da to nije samo njegova procjena, već i procjena Europske komisije.

- Mislim da je važno nastaviti sa strategijom uvođenja eura kao službene valute. Jasno je da je globalna pandemija to učinila težim. Na dobrom smo putu da ispunimo kriterije, naglasio je.

Što se tiče sankcija EU Bjelorusiji, Ressler je rekao da takvo ponašanje nije prihvatljivo u današnjem civiliziranom svijetu, te da će Bjelorusija trebati snositi posljedice.

Glede „covid putovnica”, smatra kako bi one trebale zaživjeti 1. srpnja.

- Poruka svima je da je Hrvatska sigurna destinacija i pozivamo sve europske građane da dođu uživati u ljepotama koje ova zemlja ima, naglasio je Ressler.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!