14:31 / 18.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Ressler optužio "platforme" za nametanje krivnje RH za situaciju u Afganistanu

Karlo Ressler

Karlo Ressler

Foto: Marko Prpic / PIXSELL

Europski zastupnik Karlo Ressler (HDZ, EPP) priopćio je danas da su opasni i apsurdni pokušaji da se Hrvatskoj nametne krivnja za situaciju u Afganistanu iako nije konkretno naveo tko joj tu krivnju nameće.


Ressler u objavi za javnost navodi kako se može očekivati humanitarna i izbjeglička kriza uslijed talibanskog preuzimanja vlasti u Afganistanu.

- Razumijemo što znači biti prisiljen napustiti svoje domove i Hrvatska može opet pokazati svoje srce i pomoći u skladu s našim mogućnostima. Međutim, potpuno je promašeno nametanje moralne krivnje hrvatskim građanima, poručio je Ressler u priopćenju u kojem kaže da to pokušavaju činiti "različite platforme".

- Motiv takvih pokušaja je krajnje lijeva ideologija neodgovornih migracija protiv koje se od početka mandata borimo i u Europskom parlamentu, poručio je Ressler.

UN očekuje povećani priljev prognanika, izbjeglica i migranata iz Afganistana procjenjuje da je 18 milijuna Afganistanaca, gotovo polovica cjelokupne populacije, u potrebi za humanitarnom pomoći.

Kao član najužeg tima europskih pučana za pregovore o novom Paktu za migracije i azil, Ressler ističe da će EU morati pomoći susjednim zemljama koje će biti posebno pogođene migracijskim pritiskom kako bi se osigurali što bolji životni uvjeti i perspektive što bliže Afganistanu i spriječio egzodus prema Europi.

- Trebamo pokazati humanost prema ljudima koji s obiteljima bježe iz Afganistana u strahu za svoj život, osobito skrbeći za žene, djecu i starije, kaže Ressler.

- U odnosu na 2015. kada su pokazane sve manjkavosti politike propuštanja i neupravljanja granicama, Europa je danas daleko spremnija i odlučnija u sprječavanju stihijskih nekontroliranih migracija. To je prvi preduvjet zajedničkog europskog pristupa ovoj humanitarnoj krizi, ali i dugo očekivane reforme europskog sustava azila, dodao je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!