12:34 / 11.04.2021.

Autor: Elvira Dizdarević/Dnevnik u podne/HRT

Ružić za Dnevnik: Neprestano pratimo situaciju i gledamo unaprijed

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Primorsko-goranska županija sutra uvodi trenutačno najstrože mjere. Bolnički kapaciteti se popunjavaju vrlo brzo. Trenutno je u županiji 3.200 oboljelih, a sedam posto njih treba bolničko liječenje. 

Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da trenutno imaju 199 hospitaliziranih, a da je broj kreveta s kojim računaju 250.

- Kapaciteta ima, neprestano pratimo situaciju i gledamo unaprijed. U interesu zdravstvenog sustava, a i bolesnika je da se epidemija prekine. To je posao svih nas zajedno, rekao je.

U Thalasso Therapiji u Opatiji otvoren je novi covid odjel.

- To je dodatni kapacitet koji nam omogućava veću sigurnost. Od 199 bolesnika imamo 28 na intenzivnom liječenju i 15 na respiratoru. U Thalasso Therapiji, kao sekundarni centar, preselili smo 23 bolesnika, rekao je ravnatelj Ružić, dodavši kako su spremni i na otvaranje dodanih odjela i na svaku varijantu koja će građanima pružiti sigurnost.

Kad je riječ o kliničkim slikama i simptomima, rekao je da u ovom valu u odnosu na prijašnji imaju nižu životnu dob hospitaliziranih i brojne slučajeve gdje klinička slika i simptomi napreduju brže. 

Riječani uglavnom podupiru uvođenje strožih mjera i smatraju da je to jedini način kako bi se smanjio broj novooboljelih koji je već drugi tjedan zaredom na dnevnoj bazi troznamenkast, javila je za Dnevnik u podne Elvira Dizdarević.

Najveći udar zbog epidemioloških mjera od sutra će pretrpjeti trgovine s odjećom i obućom te ugostiteljski objekti, koji zatvaraju terase i prelaze ponovno na dostavu ili prodaju na vratima. 

Takva je odluka Stožera izazvala val negodovanja kod trgovaca i ugostitelja jer smatraju da su u diskriminiranom položaju na ostale trgovine ili uslužne djelatnosti kao što su kozmetički saloni. Planirano je da nove mjere budu na snazi dva tjedna, ali sve ovisi o epidemiološkoj situaciji.

- Što se tiče sadašnjeg "lockdowna", podržavam ga radi opterećenja i spasa sezone ako je bude. Nisu svi ugostitelji jednako pogođeni. Gradsko ugostiteljstvo je puno više nastradalo, o tome se ne priča, a sezonsko nije imalo takve gubitke, kaže riječki ugostitelj Danko Borovina.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!