11:30 / 10.04.2021.

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/Hina/D.M.

Primorsko-goranska županija ide u potpuni 'lockdown'

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

U Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, uvodi se potpuno zatvaranje, objavljeno je u subotu na službenim stranicama Vlade. Zaraza koronavirusom potvrđena je kod 383 osobe, testirane su 1202 osobe, a šestero oboljelih je umrlo. 

 

U vikendu prije dvotjednog zatvaranja trgovina s odjećom i obućom - gužvi u trgovačkim centrima nema. No slika terasa na Korzu govori više od riječi. Prije zatvaranja terasa - sušta se u kavi, suncu i druženju.

Ugostitelji su nezadovoljni odlukom stožera o ponovnom zatvaranju terasa. Smatraju da su u neravnopavnom položaju u odnosu na druge uslužne djelatnosti.

- Osjećamo se malo diskriminirano. Svi upućuju na to da ugostiteljstvo najviše pridonosi zarazi i širenju toga. Pogledajte moju terasu, razmak postoji, maske nosimo, nitko ne ulazi unutra, dezinficiramo, kazala je Nena Pavičić, ugostiteljica.

Pred njima je još jedno neizvjesno razdoblje.

- Ne znam kako se nositi sa situacijom.Znamo da epidemiološka slika nije dobra da je zdravlje mora biti na prvom mjestu, ali ovo je postalo ludilo, smatra Dejan Alpeza, ugostitelja.

Ogorčeni su i vlasnici trgovina s odjećom.

- Apsolutno se osjećamo diskriminirani tom odlukom zato što mi ne smijemo raditi, a trgovina slične kvadrature koja prodaje npr. nakit gdje je direktni dodir s ušima, vratom rade.Torbe se mogu prodavati, a cipele se ne smiju prodavati, kaže Dunja Barić, direktorica tvrtke s odjećom.

Zato mnogi trgovci pogođeni zatvaranjem najavljuju pokretanje peticije protiv odluke stožera.


Primorsko-goranska županija ide u lockdown

U Primorsko-goranskoj županiji od ponedjeljka, 12. travnja, do 26. travnja zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, zatvaraju se teretane i fitness centri, kina, casina te trgovine u kojima se prodaje obuća i odjeća. Zabranjuje se posjet korisnicima domova za starije, a ograničava se radno vrijeme u trgovinama u kojima je dozvoljen rad od 6 do 19 sati. 

Nužne epidemiološke mjere su:

- zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja;


- na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 8 osoba iz najviše 2 kućanstva;

- zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim sportovima (pojedinačnim) i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta;

- obustava rada teretana, fitness centara te sportskih i rekreacijskih centara u zatvorenom prostoru;

- obustava održavanja dječjih igraonica i radionica u zatvorenom prostoru;

- obustava održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi i programa, kino projekcija i izložbi u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima;

- obustava rada trgovina u kojima se prodaje odjeća i obuća;

- ograničavanje radnog vremena u trgovinama u kojima je dozvoljen rad od 6:00 do 19:00 sati

- odgovorne osobe u trgovinama kojima nije obustavljen rad obvezne su osigurati provođenje nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera i preporuka;

- obustava rada casina, automat klubova i uplatnih mjesta za igre na sreću;

- obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (odnosi se na pružanje usluga na otvorenim terasama, odnosno drugim otvorenim prostorima za usluživanje);

- iznimno od protuepidemijske mjere dopušten je rad ugostiteljskim objektima iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“ koji smiju usluživati u zatvorenim i otvorenim prostorima samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike ili studente.

- iznimno ovoj protuepidemijskoj mjeri, ugostiteljskim objektima dopuštena je dostava, odnosno isporuka hrane, pića, napitaka i slastica, koju mogu vršiti uz pridržavanje protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina: osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti, dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom, dostavom iz ugostiteljskog objekta temeljem ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe i tzv. 'drive-in' načinom.

- zabrana posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne te korisnicima drugih ustanova koje pružaju uslugu smještaja u sustavu socijalne skrbi. Iznimno od protuepidemijske mjere posjeti su dopušteni: posjetiteljima koji predoče negativan PCR ili brzi antigenski test na COVID-19 koji nije stariji od 48 sati, zatim posjetiteljima koji predoče pozitivni PCR ili brzi antigenski test kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od infekcije uzrokovane virusom SARS-CoV-2 pri čemi je taj test napravljen unazad 180 dana, posjetiteljima koji predoče potvrdu o preboljeloj bolesti COVID-19 (ne stariju od 180 dana) izdanu od liječnika te posjetiteljima koji predoče potvrdu o cijepljenju iz koje je vidljivo da je prošlo 14 dana od cijepljenja drugom dozom cjepiva protiv COVID-19 ili od cijepljenja jednom dozom, ako se radi o cjepivu koje se prima jednom dozom

- obvezu nošenja maski na otvorenom kad nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra;

- preporuka pojačanog nadzora pridržavanja uvedenih nužnih epidemioloških mjera, a osobito mjera koje se odnose na javna okupljanja, javni prijevoz te na rad trgovina/ trgovačkih centara i ugostiteljskih objekata;

- preporuka da se u svim sportskim objektima u kojima su dozvoljena natjecanja i treninzi ne koriste svlačionice;

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!