14:35 / 18.05.2020.

Autor: M.Š./Hina

Riječka bolnica od danas normalno radi

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Radimo gotovo punim kapacitetom i mogu reći da smo se vratili u normalan rad, a liste čekanja za sada ne rastu, kazao je ravnatelj KBC-a Štimac.
Riječka bolnica se vratila normalnom radu i radi gotovo punim kapacitetom, a epidemiološka situacija u Primorsko-goranskoj županiji je povoljna, jer već 26 dana nema novooboljelih od Covida-19, izvijestio je ponedjeljak  županijski Stožer Civilne zaštite.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Davor Štimac rekao je na konferenciji za novinare da je u toj bolnici sada smješteno 575 bolesnika, oko 50 više nego ih je bilo u prosjeku prošlog tjedna.

U usporedbi s istim tjednom lani, prošlog tjedna riječka bolnica je bila na 75 posto kapaciteta, rekao je dodavši da svi pacijenti, koji dolaze prema listama, bivaju obrađeni.

Radimo gotovo punim kapacitetom i mogu reći da smo se vratili u normalan rad, a liste čekanja za sada ne rastu, kazao je ravnatelj KBC-a Štimac.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović ocijenio je da je epidemiološka situacija jako povoljna. Naglasio je da se povećava promet ljudi, posebice iz inozemstva te da se kontroliraju sve moguće kritične točke.

Nema lokalne transmisije, 26 dana već nema novooboljelih, tj. dva inkubacijska ciklusa.

Naveo je da se relaksacija mjera odnosi i na zatvorene prostore, pa će se morati držati fizička distanca te je zamolio građane da pri ulasku u javne prostore nose maske.

Župan Zlatko Komadina dodao je da u zatvorene prostore mora ići manji broj ljudi, koliko je potrebno za distancu.

Naveo je primjer Županijske skupštine čija će sljedeća sjednica, umjesto u dosadašnjem, biti održana u većem prostoru, u Centru Zamet.

Ocijenio je da je situacija u županiji više nego dobra i zamolio građane da se i dalje pridržavaju preventivnih mjera.

Pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić je navela da su od danas znatno liberalnije mjere za ustanove socijalne skrbi.

Omogućen je prijem novih korisnika, uz poštivanje svih mjera, pa osoba mora biti prethodno testirama, s negativnim nalazom na Covid-19 i mora 14 dana provesti u samoizolaciji.

Načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske Tomislav Dizdar rekao je da je prošloga tjedna na graničnim prijelazima u nadležnosti te Policijske uprave bilo 14.783 putnika, dok je prethodnog tjedna bilo 8.433 putnika.

- Policija je spremna dočekati sve goste koji dolaze u Hrvatsku i nadamo se da će te brojke rasti, kazao je.

U Primorsko-goranskoj županiji trenutno je koronavirusom zaraženo 12 osoba. Do sada je ozdravilo 59 osoba, a jedna je umrla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!