Rijeka mijenja kriterije za POS-ove stanove, prednost mladim obiteljima

08.11.2022.

Zadnja izmjena 17:10

Autor: T.V./HRT/Hina

POS-ovi stanovi u Rijeci za mlade obitelji

POS-ovi stanovi u Rijeci za mlade obitelji

Foto: HTV / HRT

U Rijeci se mijenjaju kriteriji za bodovanje na listi za kupnju stanova građenih po POS modelu, tako da su prioritetne skupine mlade obitelji s djecom i oni koji prvi put stječu stan u vlasništvo, najavljeno je na kolegiju riječkoga gradonačelnika u utorak.

Gradonačelnik Marko Filipović ovom prigodom je naveo da je u Rijeci do sad sagrađeno 676 stanova po modelu poticane stanogradnje, uključujući 90 stanova koji se dovršavaju na području Martinkovca. Rekao je da da se dovršetak i useljenje tih 90 stanova očekuje početkom sljedeće godine.

Istaknuo je da je Grad Rijeka do sada iz svog proračuna za svoj udjel u troškovima gradnje izdvojio 26 milijuna kuna.

Ocijenio je da je problem priuštivog stanovanja jedan od važnijih za mlade obitelji, posebno u okolnostima znatnog rasta cijena nekretnina. O tome se razgovaralo na konferenciji u Rijeci ove godine, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske

Filipović je rekao da se razgovara s privatnim partnerima i nekim bankama kako bi se pronašao odgovarajući model za rješenje stambenog pitanja. Riječki gradonačelnik je upozorio da zadana cijena POS-ovih stanova po četvornom metru neće biti održiva zbog rasta cijena građevinskog materijala i drugih troškova.

- Rijeka i dalje namjerava nastaviti s poticanom stanogradnjom, pa se priprema gradnja zgrade s tridesetak stanova u Ulici Ivana Luppisa na Krnjevu, rekao je Filipović. U tijeku je izmjena prostorno-planske dokumentacije a početak gradnje je predviđen za prvu polovicu 2023. godine.

Na Martinkovcu se dovršava gradnja tri zgrade sa 36 jednosobnih stanova s dnevnim boravkom te 54 dvosobna stana s dnevnim boravkom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!