Rijeka prvi grad koji je osigurao besplatni prijevoz onkoloških bolesnika

06.05.2023.

08:13

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Rijeka je prvi grad u Hrvatskoj koji je u suradnji s gradskim prijevoznikom Autotrolejom i riječkim Kliničkim bolničkim centrom (KBC) pokrenuo uslugu besplatnog prijevoza onkoloških bolesnika.

U prvoj fazi pilot-projekta besplatan prijevoz početkom travnja omogućen je onkološkim bolesnicima koji su dolazili na terapiju u Dnevnu bolnicu Klinike za radioterapiju I onkologiju riječkoga KBC-a.

Od 2. svibnja besplatan prijevoz osiguran je za pacijente na radioterapiji, tj. zračenju.

Kako je za Hinu istaknuo zamjenik riječkoga gradonačelnika Goran Palčevski, u gradu Rijeci postali su svjesni da pacijenti koji dolaze na onkološku terapiju i radioterapiju u sklopu liječenja i dijagnostike imaju velike probleme vezane uz prijevoz i parkiranje. S druge strane, dodao je, željeli su smanjiti priljev vozila u krug KBC-a jer je ionako promet unutar bolnice otežan.

Istaknuo je da je taj projekt primjer dobre suradnje političkih stranaka jer je inicijativa predložena na jednom od razgovora s političkom platformom Možemo!

- Uvidjeli smo da postoji potreba za prijevozom pacijenata s Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka. Kako je Komunalno društvo Autotrolej već angažirano na prijevozu osoba s invaliditetom, odlučili smo proširiti suradnju s njima na prijevozu pacijenata za kemoterapiju prijepodne, u prvoj fazi, rekao je Palčevski.

U svibnju je usluga proširena na pacijente na radioterapiji, a u lipnju se planira uključiti i pacijente Dnevne bolnice za hematologiju i onkologiju pri Klinici za internu medicinu te osigurati prijevoz od 8 do 20 sati, dodao je.  

Organizacijski i logistički, postupak je zahtjevan zbog različitog trajanja terapija i oporavka pacijenata te nužnosti prijevoza u različite dijelove grada, no sustav djeluje sve bolje, rekao je Palčevski.

Prijevoz kombijem i osobnim automobilom, prijava 24 sata prije 


Goran Palčevski istaknuo je na aktualnom satu posljednje sjednice riječkoga Gradskog vijeća, odgovarajući na pitanje o tijeku toga pilot-projekta, kako je ponosan što je grad Rijeka prvi u Hrvatskoj uveo takvu uslugu. U prvoj fazi prevezeno je dvadesetak pacijenata, a za prvi tjedan svibnja već je predbilježeno osmero pacijenata za radioterapiju u sklopu širenja projekta, rekao je, dodajući kako uvijek na početku bude manje prijava, ali očekuju veći interes tijekom provedbe pilot-projekta.

Prema podacima Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka, na dan po smjeni na onkološku terapiju dolazi između 55 i 60 pacijenata s područja Rijeke. Palčevski je tijekom predstavljanja toga pilot-projekta istaknuo da je prijevoz od kuće na terapiju i natrag nepremostiv problem za neke pacijente pa oni zbog toga odustaju od terapije, koja je ionako vrlo zahtjevna.

Pacijenti se za besplatni prijevoz naručuju preko koordinatora za naručivanje te klinike, a preporučuje se da se prijave 24 sata prije. Autotrolej zasad prevozi pacijente vrlo udobnim kombijem i osobnim automobilom.

Grad Rijeka osigurao je za taj projekt preko Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u gradskom proračunu za 2023. godinu 65 tisuća eura. 

Klinički bolnički centar Rijeka, odgovarajući na pitanje o ocjeni dosadašnje provedbe projekta, ističe da potiče svaku aktivnost i udruga i šire regionalne zajednice u svim aspektima poboljšanja kvalitete života svojih pacijenata. Tako je i s projektom organiziranog besplatnog prijevoza pacijenata na liječenje. Zadovoljni smo kako su se do sada provodili takvi projekti i otvoreni smo inicijativama te širenju suradnje sa svim partnerima koji se kao nositelji realizacije angažiraju na spomenutim, ali i drugim projektima, zaključuje riječki KBC.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!