Prijevoz zlata vrijedan; besplatno za onkološke bolesnike na terapiji

27.03.2023.

17:08

Autor: Odri Ribarović/Regionalni dnevnik/HRT/R.S.

Besplatan prijevoz za onkološke bolesnike

Besplatan prijevoz za onkološke bolesnike

Foto: HTV / HRT

U Rijeci je predstavljen pilot-projekt kojim će se osigurati besplatan prijevoz za onkološke bolesnike na terapiju u Kliničko-bolnički centar te povratak kući nakon terapije. Kako bi se olakšalo iznimno bolesnim pacijentima, grad Rijeka je u proračunu osigurao 65 tisuća eura.


Besplatan prijevoz onkoloških bolesnika na području Grada Rijeke počinje za tjedan dana. Od ponedjeljka do petka, od 7 sati i 30 minuta do 21 sat, dva će ih vozila prevoziti od njihovih ulaznih vrata - do ulaza u Kliniku za radioterapiju i onkologiju.

- Inicijalno je plan da od 3.4. krećemo s prijevozom onkoloških pacijenata koji dolaze u dnevnu bolnicu, a potom kada se projekt uhoda i kada ispravimo sve eventualne nedostatke koji nam se u prvoj fazi mogu pojaviti da krenemo i s pacijentima koji dolaze na zračenje odnosno na radioterapijske tretmane, za HRT Regionalni dnevnik rekla je Ivana Mikolašević, dr. med./v.d. predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka.

Svaki pacijent koji treba prijevoz predbilježit će se kod koordinatora klinike, a u prvoj fazi prevozit će se njih 100 do 120 koji terapiju obavljaju u Dnevnoj bolnici.

- I dok u većini razvijenih zemalja, zapadno-europskih zemalja onkološki pacijenti kad idu na terapiju imaju pravo koristiti taxi prijevoz, a trošak prijevoza pokriti preko svog osiguranja kod nas to nije slučaj. Nažalost, kod nas dijelu pacijenata upravo prijevoz od kuće na terapiju i povratak, i sve one moguće nuspojave koje pacijenti imaju nakon terapije je nepremostiv problem, kazao je Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika.

Zbog kojega neki od njih, nažalost i odustanu od terapije.

- U Rijeci ima jako puno samačkih domaćinstava i veliki broj osoba starije životne dobi nažalost nemaju nikoga od članova obitelji koji bi im pomogao oko toga tako da će to upravo njima izrazito pomoći, istaknula je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Među prvima u Hrvatskoj, Grad Rijeka, u suradnji s KBC-om i Komunalnim društvom Autotrolej koji osigurava vozila - pokreće projekt koji će osigurati dostojanstvo i bolje uvjete onkološkim bolesnicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!