06:50 / 10.10.2019.

Autor: Branimira Volf Milunović/Tomislav Dmejhal/HRT

"Roditelji ne moraju strahovati od neopravdanih sati"

Čedo Majstorović, sindikalni povjerenik OŠ Trnsko

Čedo Majstorović, sindikalni povjerenik OŠ Trnsko

Foto: - / -

Mirenje sindikata i Vlade je propalo, a štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva - povećanja koeficijenta složenosti poslova za 6,11%.
U tijeku je štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj nakon što je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata, koji traže povećanje koeficijenta složenosti poslova. Prema najavi sindikata, štrajka se u svim školama, a od petka cirkularno - svaki dan u nekoliko županija. Kako je rečeno na konferenciji za medije, u petak su u štrajku Varaždinska, Međimurska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija.

Sindikat Preporod objavio je oko podneva da je u štrajku sudjelovala 331 od 380 podružnica u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama. Sindikalnim zahtjevima za povećanje plaće svim zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama odazvalo se 81,36% članstva u ustanovama i 75,6% članstva u srednjim školama.OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu jedna je od 1313 škola u Hrvatskoj koje su u štrajku ili djelomičnom štrajku. Djelomični štrajk znači da neki nastavnici i profesori koji ne podupiru štrajk održavaju nastavu.

Vlasta Sorić, učiteljica i sindikalna povjerenica u toj školi, za Podnevni dnevnik izjavila je da roditelji koji su odlučili podržati borbu učitelja tako što nisu poslali djecu u školu, ne moraju strahovati od neopravdanih sati. U prosvjetarskim se krugovima navodno šuška da je ovaj štrajk dugotrajan te da bi moglo doći do pokretanja postupka njegove zabrane. 

- Nažalost, to se može dogoditi. Toplo se nadam da će dogovor ipak biti postignut - komentirala je.

U OŠ Trnsko, gdje smo razgovarali sa sindikalnim povjerenikom Čedom Majstorovićem, svi učitelji štrajkaju. Ipak, neka djeca došla su u školu, od njih 490 došlo je 20 učenika nižih razreda za produljeni boravak i četiri učenika viših razreda.

Svi su zbrinuti unatoč tomu što su svi profesori u štrajku i ne rade, kaže nam Majstorović. Podijelili su se, kaže, u dežurstva da djeca budu zbrinuta, da ne budu na ulici.

Roditelji su time što nisu poslali djecu u školu poslali određenu poruku, smatra.

- Ja bih ovim putem zahvalio roditeljima na podršci jer se njihova podrška vidi kroz ovu njihovu reakciju, da su djecu zadržali kod kuće. Znam da ni njima nije lako, da su se neki mučili kako će djecu negdje zbrinuti. Ali ovo je znakovito da i javnost podržava naše težnje za boljim uvjetima za rad. Nažalost, sve se u razgovorima svodi na to da je u pitanju samo novac. Nije novac nego dostojanstvo. Ja imam 37 godina radnog staža. Radim cijelo vrijeme u prosvjeti i vidim koji su problemi... Ne bunim se jer ovo nije samo radno mjesto. Mi živimo za ovo. Većina nas je posvećena toj školi i žrtvujemo svoje privatno vrijemem zanemarujući svoje familije, da bismo pomogli u razvoju i budućnosti djece koja se školuju, rekao nam je.Škole jučer poslijepodne nisu mogle objaviti informacije na mrežnim stranicama jer je pao sustav pa su obavijesti o štrajku postavljene na ulazima u škole. Odluka je bila na roditeljima - djeca mogu doći, bit će zbrinuta, ali nastave neće biti. Za  djecu koja su ipak danas došla u školu, ravnatelji su na razne načine organizirali zamjenu za nastavu. 

Provjerili smo jutros kako je to izgledalo u pojedinim školama. Učitelje smo pitali o razlozima štrajka:I dio tehničkog osoblja je u štrajku. Silva je čistačica u školi i podržava učitelje:I majka Katarina podržava štrajk učitelja:Obavijest istaknuta u zagrebačkoj OŠ Trnsko:Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković izrazio je žaljenje zbog štrajka u osnovnim i srednjim školama. Smatra da za njega nije bilo nikakvoga opravdanog i razumnog razloga. Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima i ponudu koja im je Vlada dala.Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da nije karijerno vezana za politiku, da je povećanje plaća učiteljima dio reformskih procesa te da je u Vladu došla jer je plan reforme u obrazovanju i znanosti od početka bio vrlo jasan.

- Mamić: Organizirati rad u školama da učenici pretrpe što manju štetu
- Divjak ravnateljima: Vrata škola moraju biti otvorena, a djeca zbrinuta
- Plenković: Uopće mi nije jasno čemu štrajk
- "Niti jedno dijete ne smije ostati pred vratima škole"
- Vrdoljak: Ako se ne povećaju plaće nastavnicima i učiteljima, izlazimo iz koalicije
- Jandroković: Spremni smo na sve opcije ako to bude nužno 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!