Roditelji odgojitelji traže 150 eura za svako neupisano dijete u vrtić

30.03.2023.

22:39

Autor: Lucija Judnić/Dnevnik IMS-a/HRT

Roditelji odgojitelji ponovno prosvjedovali ispred Gradske skupštine

Roditelji odgojitelji ponovno prosvjedovali ispred Gradske skupštine

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nakon što je Visoki upravni sud proglasio zakonitom odluku o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, roditelji najavljuju ustavnu tužbu. Danas su ponovno prosvjedovali pred Gradskom skupštinom, a pred njezinim vratima postavili tisuću papučica kao upozorenje da u ionako pretrpanim vrtićima neće biti mjesta za njihovu djecu. Zatražili su novčanu naknadu od 150 eura za svako neupisano dijete, kako bi se roditeljima olakšalo pronalaženje drugih rješenja za čuvanje djece.


- Nedostatak vrtića je problem Grada, a ne samo roditelja. Postavljamo pitanje: koje rješenje nudi gradska vlast? Mi nudimo jedno. Tražimo da Grad Zagreb uvede naknadu za svako neupisano dijete. Neke lokalne jedinice to imaju, pa zašto ne bismo dobru praksu preslikali?, kazala je Ana Marija Barbarić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Odgovor dogradonačelnice Dolenec


- Mislim da je to prijedlog koji ima ogroman fiskalni mogući učinak. Naša je obaveza, uz izgradnju vrtića, povećali smo subvencije privatnim i vjerskim vrtićima, kako bi oni koliko mogu odgovorili na povećane kapacitete. I jesu već ove godine i očekujemo da to bude više na jesen. Također, Grad Zagreb subvencionira i obrte dadilja i povećan je njihov broj i bit će sljedeće godine. To je maksimum koliko možemo, kazala je dogradonačelnica Danijela Dolenec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!