Roditeljima preminulog dječaka iz Pule određen istražni zatvor

02.10.2021.

09:43

Autor: V.G./HRT

Županijski sud u Puli

Županijski sud u Puli

Foto: HTV / HRT

Roditeljima nedavno preminulog dječaka iz Pule određen je u subotu ujutro istražni zatvor zbog sumnje da bi ometali kazneni postupak utjecajem na svjedoke. Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je odluku o provođenju istrage protiv okrivljenika.

Roditelji su pred sutkinju istrage izvedeni u subotu u 9 sati. Ispitivanje je trajalo oko sat vremena, a ispitani su odvojeno.

- Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv roditelja preminulog dječaka zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava kojim je prouzročena smrt djeteta. Podnesen je prijedlog za određivanja istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi utjecali na kazneni postupak odnosno da bi ometali kazneni postupak utjecanjem na svjedoke. Sutkinja istrage Županijskog suda odredila je istražni zatvor iz te zakonske, potvrdio je Mirko Grujić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Puli.- Sutkinja istrage odredila je istražni zatvor i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. On će trajati dok se ne ispitaju svjedoci. To je sve što vam mogu potvrditi, zbog tajnosti postupka vam nikakve druge daljnje informacije ne mogu davati, kazao je odvjetnik majke preminulog dječaka Siniša Milevoj.

Pulsko Županijsko državno odvjetništvo izdalo priopćenje o ovom slučaju u kojem se navodi da je otvorena istraga protiv bračnog para.

"Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola je 1. listopada 2021. provelo dokazne radnje prvog ispitivanja prvoosumnjičene 45-godišnje državljanke Republike Hrvatske i drugoosumnjičenog 42-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske, te je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv oboje okrivljenika zbog postojanja osnove sumnje da su počinili kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece, povredom djetetovih prava iz članka 177. stavak 4. u svezi stavka 1. i 2. KZ/11.

Postoji osnovana sumnja da okrivljenici tijekom ljeta 2021. godine pa do 29. rujna 2021. u Puli, kao roditelji djeteta (2006.), svjesni da je dijete lošeg zdravstvenog stanja, nisu za njega tražili liječničku pomoć, olako držeći da neće nastupiti djetetova smrt. Prvookrivljenica je pozvala hitnu medicinsku pomoć 29. rujna 2021. koja je prevezla dijete u Opću bolnicu Pula, ali je dijete uslijed teškog zdravstvenog stanja i nepravovremenog liječenja preminulo, dodaje se u priopćenju tužiteljstva.

Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola podnijelo je prijedlog sucu istrage Županijskog suda u Puli-Pola za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. točka 2. ZKP/08), zaključuje se u priopćenju", stoji u priopćeju.

Tragedija u Puli

Tragičan slučaj u Puli. Zbog sumnje da su zanemarivanjem i nebrigom za zdravstveno stanje djeteta prouzročili njegovu smrt, uhićeni su 45-godišnjakinja i 42-godišnjak. 

Dječak (15) je preminuo prošle srijede nakon što mu se zdravstveno stanje mjesecima pogoršavalo. Izgubio je mnogo kilorama i  izrazito oslabio, a roditelji liječničku pomoć nisu potražili čak tri mjeseca. Hitnu medicinsku pomoć zatražili su tek 29. rujna, nakon čega je dijete prevezeno u pulsku bolnicu gdje je, nažalost, preminulo.

Policija je potvrdila da protiv roditelja nije bilo prijava zbog zanemarivanja djece. Nisu bili u sustavu socijalne skrbi niti su protiv njih poduzimane mjere. Centar za socijalnu srkb njihove je troje malodobne djece oduzeo roditeljima i ona su trenutno u tzv. 'privremenoj skrbi'. 

Ovo nije prvi smrtni slučaj djeteta u obitelji. Prije dvije godine na području Koprivničko-križevačke županije utopilo im se dijete. Tada je to bio nesretni slučaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!