Roditelji za ograničenje oglašavanja nezdrave hrane dok djeca gledaju televiziju

18:21 / 12.01.2022.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Reklamiranje nezdrave hrane u terminima kad djeca gledaju TV

Reklamiranje nezdrave hrane u terminima kad djeca gledaju TV

Foto: Dnevnik / HRT

Gotovo 70% roditelja podržava uvođenje zakonskih ograničenja oglašavanja nezdrave hrane u vrijeme dok djeca gledaju televiziju, pokazalo je istraživanje Agencije za elektroničke medije koja je dio radne skupine čiji je cilj regulirati oglašavanje prehrambenih proizvoda za djecu. 

Svako treće dijete samo odabire što će gledati na televiziji i traži hranu koju je na njoj vidjelo. Roditelje najviše zabrinjava angažiranje popularnih osoba ili likova u reklamama za nezdravu hranu kao i oglašavanje hrane koja promovira besplatne darove.

- Čak trećina djece više od triputa tjedno pije zaslađene sokove i jede različite slatkiše te ne doručkuje. Isto tako preko 30% djece ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, rekla je Bernarda Blažek, direktorica poslovanja Newton Research Europe.

- Očekujem da mi kao medijatori nađemo dobar balans između svega onoga što želi prehrambena industrija i između onoga što mogu i hoće i traže nakladnici odnosno mediji, istaknula je Maja Lang Morović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!