18:51 / 19.04.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Rok Čivljak za Dnevnik HTV-a: Izolacija virusa pomoć istraživanju i pronalasku cjepiva

-

-

Foto: - / -

Izolacijom virusa se pridonosi da se dozna nešto više o strukturi i genomu virusa, a to će pomoći u daljnjem istraživanju, između ostalog, i u pronalasku odgovarajućeg cjepiva, rekao je Čivjak.
Gost središnjeg Dnevnika HTV-a prim. dr. sc. Rok Čivljak, doc., zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" na početku je komentirao osam žrtava, najviše u jednom danu od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, i može li se to povezati s ulaskom virusa u domove.

- Moglo bi se to povezati s ulaskom virusa u domove za starije i nemoćne, ali isto tako dvije osobe koje su umrle u našoj poliklinici u protekla 24 sata ne pripadaju toj populaciji već su to bolesnici koji su dulje vrijeme liječeni kod nas i liječeni su više od 20 dana u intenzivnoj jedinici tako da se radi o bolesnicima koji su imali rizične čimbenike i podlegli su usprkos svim poduzetim mjerama liječenja, rekao je Čivljak.

● Novooboljelih 39, preminulo osam osoba; Božinović najavio da će odobriti zahtjeve županija
● Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Na pitanje kako smo jučer imali 18 novozaraženih, a danas 39 te su neke mjere popuštene, poput kretanja unutar županija, ima li prostora za daljnju relaksaciju mjera rekao je da nisu neke velike oscilacije i da ne trebamo pratiti svaki dan dugoročne trendove.

- Naglasio bih pučanstvu da se ne treba opuštati, epidemija još traje. Treba se striktno držati mjera jer svako popuštanje može dovesti do porasta broja oboljelih, rekao je Čivljak.

- Nije nužno zabranjivati izlazak iz kuće, može se boraviti vani uz pridržavanje mjera i naputaka, da se ne približavaju jedno drugome i održavaju razmak. Sam boravak na zraku može pomoći jer smo podlegli pritisku samoizolacije. I ja sam jučer nakon dva mjeseca izašao u prirodu, dodao je.

Podsjetimo, izolaciju virusa COVID-19, odnosno uzgoja u laboratorijskim uvjetima, Markotić je jučer potvrdila za portal HRT-a.

- Čestitam timu naše znanstvene jedinice na čelu s prof. Alemkom Markotić koji kontinuirano godinama rade na unaprjeđenju laboratorijske dijagnostike u našoj kući. Ovo se nije dogodilo preko noći, iza jednog uspjeha koji se dogodio u jednom danu stoje dani i godine intenzivnog rada. Nije bilo jednostavno doći na popis timova i laboratorija koji su među prvima uveli dijagnostiku na SARS-COV-II virusne infekcije i isto tako doći do uspjeha da se virus izolira. Izolacijom se pridonosi tome da se dozna nešto više o strukturi i genomu virusa, a to će pomoći u daljnjem istraživanju, između ostalog, i u pronalasku odgovarajućeg cjepiva, rekao je Čivljak.

Rad prije koronavirusa i poslije koronavirusa

- Navikli smo na ovakav tempo života jer svake godine u sezoni gripe 3-4 mjeseca prolazimo isti proces povećanog priljeva bolesnika, povećanog broja hospitaliziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje. Sve naše službe su tada opterećene i opterećenje nam je gotovo svakodnevica i na nju smo navikli. No, epidemija Covida-19 je drugačija i zbog mjera zaštite koje su striktnije i zahtjevnije, a iz zbog toga što je ona promijenila cijeli naš život - organizaciju rada, radno vrijeme, ostajemo i izvan radnog vremena. Odražava se i na naše zdravlje i svijest jer smo, mi zdravstveni djelatnici,, morali promijeniti i obiteljski život. Sa svime time nije lako živjeti, ali se moramo svemu prilagoditi , rekao je Čivljak.

Na pitanje je li se testirao rekao je da se testirao jučer. Testiramo se kad god treba, kad postoji neka epidemiološka indikacija. Trenutačno u klinici traje akcija testiranja svih djelatnika, i zdravstvenih i nezdravstvenih, jer smo odlučili zbog dva slučaja infekcije kod naših djelatnika, spremačice i medicinske sestre, testirati sve osoblje klinike kako bi uvidjeli ima li možda među nama i netko tko je zaražen i ima asimptomatsku infekciju, a da toga nije svjestan, rekao je Čivljak.

O serološkim istraživanjima

- Ona su se praktički počela provoditi, ne rutinski i ne svakodnevno, već se ispituju određeni testovi koji su nam dostupni. Moramo prvo ispitati u našem laboratoriju autentičnost tih testova i koliko su oni pouzdani i sigurni. Serološkim testovima se ne mogu dokazati infekcije u bolesnika koji imaju prve dane simptome bolesti nego najmanje 7-10 dana, ali oni imaju mjesto u slučajevima kada molekularna dijagnostika zakaže i kada želimo ispitati koliko je asimptomatskih infekcija u populaciji. Kada budemo imali kvalitetan test i kada nabavimo sve odgovarajuće testove onda ćemo krenuti s većim brojem seroloških testiranja, rekao je Čivljak.

Što je bliže imunitet krda ili pronalazak cjepiva?

- U ovom trenutku prvo moramo provoditi sve protuepidemijske mjere da se smanji cirkulacija virusa u populaciji, da se smanje međusobni kontakti, odnosno prelazak virusa sa zaražene osobe na nezaraženu osobu. Mi smo u fazi epidemije kada je potrebno s restriktivnim mjerama smanjiti kontakte. Kako bude rastao broj zaraženih osoba onda će se početi stvarati tzv. imunitet krda. Međutim da se to postigne potrebno je da u populaciji bude zaraženo preko 80% pučanstva, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, i još smo daleko od toga da se postigne ta razina zaštite. Što se tiče cjepiva još uvijek nije pred vratima. Treba uložiti još prilično truda da se naprave potrebna znanstvena istraživanja i da se nađe cjepivo koje će biti najučinkovitije i sigurno za primjenu na većem broju pučanstva, odgovorio je Čivljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!