19:22 / 07.11.2021.

Autor: Ivana Perić/Dnevnik/IMS/HRT

Rončević: I dalje se očekuje porast broja hospitaliziranih

Epidemiolog Dobrica Rončević

Epidemiolog Dobrica Rončević

Foto: HTV / HRT

U Primorsko-goranskoj županiji danas 377 novooboljelih, od 1572 testiranih. U riječkoj bolnici liječe se 122 pacijenta, na respiratoru je 16 osoba. Nažalost, preminulo je još četvero ljudi. U četvrtom valu na području županije umrlo je 68 osoba, 16 ih je bilo cijepljeno. S rastom brojeva raste i pritisak na bolnički sustav. 

Dobrica Rončević, glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, rekao je u Dnevniku da riječka bolnica radi pod visokim opterećenjem, a većina ostalih aktivnosti se ostvaruje.

- I dalje možemo očekivati porast broja hospitaliziranih, jer nije iscrpljen bazen osoba koje nisu imune, a nisu ni cijepljene niti su preboljele COVID-19, rekao je. 

Komentirajući smrt pacijenta koji je bio 1982. godište i bez dodatnih komorbiditeta, rekao je da je karakteristika ovog vala zaraze koronavirusom da se dobna starost među pacijentima s težim oblicima bolesti ili sa smrtnim ishodom spušta.

- To je povezano s još uvijek nedostatnom procijepljenošću. Osim komorbiditeta i starosti, koje su utjecale na učestalije smrtne ishode u slučaju infekcije, događa se da populacija koja nije cijepljena ima veći rizik za teže oblike bolesti, kazao je. 

Naglasio je važnost treće, tzv. booster doze, jer imunitet pola godine nakon cijepljenja počne padati, dostatan je za zaštitu od većine infekcija i težih oblika bolesti te je dobro pojačati imunitet s dodatnom dozom koja će pridonijeti smanjenju intenziteta širenja epidemije, ali i težih ishoda bolesti. 

U  Rijeci je cijepljenje bez najave organizirano u Sportskoj dvorani na Zametu, ponedjeljkom i srijedom od 8 do 18.30 te utorkom, četvrtkom i petkom od 8 do 15 sati. Cijepi se svim vrstama cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!