10:11 / 23.08.2018.

Autor: HRT

Rossanda: Restrukturiranje jedino pravo rješenje

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Vladi razmatraju na koji se način može pomoći Uljaniku, a da to bude u skladu sa zakonom i propisima o državnim potporama.
U Banskim dvorima održan je sastanak s Upravom Uljanika kako bi se pokušao naći način da se isplate plaće i riješi kriza. Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je nakon sastanka kako su konstatirali da je restrukturiranje jedino pravo rješenje za Uljanik grupu.  U tijeku je još uvijek sastanak Vlade sa strateškim partnerom Dankom Končarom.U ovom trenutku je jasno da Vlada ne može financijski pomoći dok ne prođe plan restrukturiranja, da su joj do tada ruke vezane. Svjesni su toga i u grupi Uljanik. Iz Uprave koja je danas bila u Vladi na sastanku kažu da je dugoročno najvažnije da prođe plan restrukturiranja. Kratkoročno, kriza bi se mogla prebroditi ako bi se našao netko tko je voljan financijski pomoći.

Još uvijek traje sastanak Vlade s Dankom Končarom, koji je ranije potvrđen od strane Nadzornog odbora kao strateški partner. No ta odluka čeka potvrdu nakon potvrde plana restrukturiranja. I ranije je Končar "uskočio" s 12 milijuna eura za nastavak rada brodogradilišta. Na novinarsko pitanje je li moguće pomoći, danas je rekao "Sve je moguće".Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda nakon sastanka u Vladi rekao je da su joj prezentirali sve probleme i poslove koji ih čekaju u vezi programa restrukturiranja i sve što još treba učiniti. "Usuglasili smo se u principu da treba napraviti program restrukturiranja, dovesti ga i usuglasiti do kraja i da je to jedino pravo rješenje koje daje dugoročnu opstojnost brodogradilištu", rekao je Rossanda po izlasku sa sastanka.

Što se tiče kratkoročnog financiranja, država tu ne može intervenirati, ali to smo znali i prije, dodao je.

Upitan je li vlasnik Kermas Energije Končar jedini spas za Uljanik grupu kao potencijalni partner, Rossanda je odgovorio da je on "najlogičniji spas" jer je već uložio 12,5 milijuna eura u njega.

Na pitanje kako će poslovati i isplaćivati plaće do odobrenja plana restrukturiranja, odgovorio kako se pitanje programa restrukturiranja može riješiti za mjesec i pol. Što se tiče isplate plaća, zbog čega je u Uljanik grupi u tijeku štrajk, odgovorio je kako će se o tom više znati nakon sastanka u Vladi koji je u tijeku i na kojemu je čelnik Kermasa.

Istaknuo je i on da Vlada ne može pomoći u isplati plaća do usvajanja plana restrukturiranja.

Na pitanje je li mu iz Vlade danas preporučeno da uprava kojoj je na čelu mora otići i kad misli odstupiti, odgovorio je da nije problem odstupiti, nego je problem opstanak Uljanika i brodogradnje. "U trenutku kad je netko spreman preuzeti Uljanik i kad imamo te uvjete, dobro bi došao odmor", rekao je.

Upitan osjeća li se odgovornim za situaciju u Uljaniku i 3. maju, odgovorio je da se uvijek može drugačije i bolje te je uvijek uprava ta koja mora "nešto odrediti", ali da su sadašnjem stanju pridonijele i objektivne okolnosti.

Smatra da bi bilo "nenormalno" da uprava ode, a da nije pronađeno rješenje za sadašnje teško stanje. Na pitanje što će se dogoditi ako program restrukturiranja ne bude prihvaćen, odgovorio je da su trenutno moguća tri ishoda: prihvaćanje programa restrukturiranja, pojava nekoga tko bi pokrio dubioze i nastavio poslovanje te stečaj.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je uoči sastanka da danas nije dan odluke za Uljanik, a kako se zajedničkim snagama u sljedećih nekoliko dana treba donijeti  rješenje. Rekao je i da prema hrvatskom zakonodavstvu Uljanik tri mjeseca može ovako izdržati, a da ne ode u stečaj. Smatra međutim da nije moguće da toliko izdrži, pa se zato i traži rješenje.

Kada je riječ o HBOR-u, Horvat je kazao da u ovom trenutku unutar rješenja koja ta razvojna banka može ponuditi "jednostavno nema zakonskog okvira" na temelju kojeg bi se bez bilo kakvog realnog kolaterala izdala pozajmica ili novi kredit strateškom partneru ili Uljaniku.

Horvat je poručio da se nalaze u jednoj vrlo osjetljivoj fazi gdje Europska komisija prati i medijska izvješća, kao i ona Vlade. Pritom je pozvao novinare na kolegijalnost, kako bi se objema stranama olakšalo, te da se u nekoliko sljedećih dana "zajedničkim snagama, na dobrobit prvenstveno radnika Uljanika i 3. Maja, iznađe rješenje koje će biti najjeftinije za RH, da bude najmanje kolateralnih žrtava - a da brodogradnja u Puli i Rijeci opstane".

Rekao je i da Vlada želi da brodogradnja postane profitabilna te da su dokaz tome Viktor Lenac i Brodosplit.Predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda izjavio je u četvrtak uoči sastanka u Vladi da očekuje ispunjenje svih obveza preuzetih nakon što je Europska komisija odobrila izdavanje državnoga jamstva za zajam Uljaniku.  Zamoljen za pojašnjenje znači li to kako očekuje da država Uljaniku da novac, odgovorio je kako Uljanik ne traži novac, nego da se, kako je rekao, "ispoštuju do kraja sve obveze koje su preuzete kod usvajanja rescue aida".

Naime, Europska komisija početkom godine odobrila je potporu za sanaciju brodogradilišta Uljanik, zaključivši da je plan Republike Hrvatske da tom brodogradilištu izda državno jamstvo za zajam od 96 milijuna eura u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Zahvaljujući toj mjeri Uljanik će moći pokriti hitne potrebe za likvidnošću za vrijeme izrade plana restrukturiranja, uz ograničeno narušavanje tržišnog natjecanja, priopćila je tada Komisija.

Uz napomenu kako ne krivi državu, Rossanda je rekao da je država "dala novac za rescue aid, ali da treba odraditi proceduru do kraja". Na pitanje krivi li sebe za Uljanikove dugove odgovorio je niječno te ustvrdio da se "uvijek može bolje". Upitan je li spreman odstupiti ako se ne osigura novac za Uljanik, odgovorio je potvrdno te dodao da mjesto predsjednika Uprave Uljanika u ovom trenutku nije atraktivno, ali bi bilo neozbiljno i neodgovorno odstupiti bez rješenja.

Novinare je zanimalo i jesu li na stolu rješenja u obliku stečaja ili predstečajne nagodbe, a Rossanda je odgovorio kako je kriza počela prije godinu dana te da se pojavilo nekoliko mogućnosti: restrukturiranje po pravilima EU-a, predstečaj i stečaj. Ocijenio je da se još može provesti program restrukturiranja.
Pri tome, kako je rekao, nije problem Europska komisija ni Vlada, nego treba dogovoriti program restrukturiranja koji može biti gotov unutar mjesec i pol-dva.

Zanijekao je da je sebi i članovima Uprave, unatoč dugovima u koje je tvrtke upala, isplaćivao milijunske bonuse.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!