Rujanski rat - bitka za Šibenik

16.09.2023.

19:30

Autor: Ana Bralić/V.B./Dnevnik/HRT

Na današnji dan prije 32 godine JNA i srpski pobunjenici pokrenuli su opći napad na Šibenik, no nakon herojske borbe zaustavili su ih hrvatski branitelji. U tjedan dana potisnuli su agresore i spriječili njihove planove da na tom dijelu Hrvatsku presijeku na dva dijela. Bila je to prva velika pobjeda hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

U 17:57 tog 16. rujna 1991. oglasile su se sirene. Neprijateljski tenkovi stigli su nadomak gradu.

- Dolaze, gotovo je! Znaš kako tenk klapa, di ćemo, šta ćemo, kud ćemo, ovo-ono, organizacija šta se tiče toga nikakva - nemamo protuoklopna sredstva!, rekao je Draško Čobanov, zapovjednik 3. voda 3. satnije 2. bojne 113. brigade u rujanskom ratu.

Ali, imali su ovdašnji branitelji samo jednu misao - obraniti svoj grad.

- Ispalo je tako kako je ispalo, ne zahvaljujući pameti zapovjedništva nego srcu tih momaka koji su tu stali pred tenkove, kaže Nikola Vukošić, ratni načelnik PU Šibenik.

Opkoljen je Šibenik sa svih strana - žestoko napadnut s mora, kopna i iz zraka. Neprijatelji razaraju grad, projektil oskvrnjuje i biser svjetske baštine. No, branitelji ne uzmiču.

- Bila je jedna jako teška, ružna situacija, nemaš informacije s terena, znaš da si mali, sitni, napao si na nekog velikog, ali evo na našu sreću - ono šta kažu sreća prati hrabre - to je sve krenulo na našu stranu, dodaje Vukošić.

U tajnosti je preuzeta topnička bitnica na Žirju, iz osvojenih vojarni dovlači se teško naoružanje.

- To su isto topovi koji su dali jedan štih, moral ljudima, a i ono - pogoci su bili, navodi Danko Brzić, dozapovjednik 2. bojne 113. brigade.

Pogoci su bili precizni i pod nebeskim svodom. Zarobljena su i 34 ratna broda, neprijatelj uzmiče. Jedinstvo vojske, policije i civila obilježje je rujanskog ratnog pothvata.

- Građani su bili izvanredni na način da su odrađivali ono svoje - sve su firme radile, ništa nije stalo - da bi mi na prvoj crti mogli funkcionirati trebala je raditi i bolnica i pekara i trgovina, sve je radilo, rekao je Ivica Ajduković, zapovjednik satnije specijalne policije PU Šibenik.

Pa se o danima ponosa i slave uči i na satu povijesti.

- Bilo bi neodgovorno s naše strane da mi zaboravimo sve one ljude i svu žrtvu koju je, ne samo hrvatski vojnik nego i mi kao civili podnijeli da bi bili danas tu gdje jesmo, rekla je Irena Sačić, prof. savjetnica/nastavnica povijesti u Gimnaziji Antuna Vrančića, Šibenik.

Pripremaju stoga šibenski gimnazijalci i tribinu sa svjedocima toga vremena.

- Mislim da je bitno da se mladi dosta informiraju jer većina nas ili ne zna ili im nije to toliko bitno, na ovaj način će se svi informirat i saznat nešto više, šta mislim da je zapravo dosta važno, navodi Tonka Tomljanović, učenica 3. razreda Gimnazije Antuna Vrančića, Šibenik.

Jer bila je to prva važna pobjeda u Domovinskom ratu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!