18:52 / 03.12.2020.

Autor: Odri Ribarević/T.V./Dnevnik/HRT

Ružić: Ovo je veliko opterećenje za sustav

-

-

Foto: - / -

Nadamo se da će za desetak dana doći do predviđenog pada novih slučajeva ali moramo biti spremni prevladati, velikim naporima svih u sustavu, ovaj period, rekao je u Dnevniku HTV-a ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.
Rekordan porast novozaraženih, gotovo 500, zabilježen je u Primorsko-goranskoj županiji. Prema mišljenju lokalnog stožera i epidemiologa, zaraza se najviše proširila unutar obitelji i na mjestima gdje građani provode slobodno vrijeme, na treninzima, raznim probama, obiteljskim druženjima. Dakle, ne u školama i na radnim mjestima, čak ni u domovima za starije, gdje također nema velikih žarišta. U slučaju da broj zaraženih nastavi rasti, može li to bolnički sustav izdržati?

➡️ Koronavirus - najnovije informacije 
➡️ U Primorsko-goranskoj županiji 492 novozaraže osobe i pet umrlih
➡️ Plenković: Ostavimo druženja za bolje vrijeme, držite se mjera 
➡️
Kaić: Predviđeno je cijepiti cijelo stanovništvo 

Oko 4-5 posto zaraženih koronavirusom završi u bolnici. Trenutačan broj hospitaliziranih pacijenata je 122, na respiratoru je 16. Jučer je umrlo 5 osoba.

- Rastuće brojke i mogućnost predviđanja kroz postotak od 4% daje nam na neki način prednost u ovoj borbi da možemo u postojećim, kako prostornim tako i ljudskim, kapacitetima planirati. To je veliko opterećenje za sustav, pogotovo zato što je KBC Rijeka jedina bolnica sa zadatkom i obavezom da liječi sve bolesnike, a ne samo covid bolesnike, rekao je u Dnevniku HTV-a  ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić.

U KBC-u je 5 izoliranih cjelina za liječenje oboljelih od Covida - oko 150 kreveta, 2/3 popunjene, ukupno 35 respiratora, hoće li to biti dovoljno ako broj zaraženih nastavi rasti? Sutra se u Klinici za ginekologiju stavlja u funkciju još 70 kreveta.

- S obzirom na to da je sama ova pandemija dinamička, mi se pokušavano planiranjem prilagoditi i dinamikom osigurati optimalne kapacitete. Još uvijek uspijevamo iako je pritisak velik. Mi smo do sada, od početka studenoga kada smo bili na dva odjela, došli do 6 odjela. Sutra otvaramo novi odjel sa 70 kreveta, rekao je ravnatelj.

Gotovo je 3000 aktivnih, tj. zaraženih u Primorsko-goranskoj županiji, 237 je ozdravljenih. Od jučer testiranih 950 osoba, više od polovine je zaraženo. Od uvođenja strožih mjera prošlo samo 6 dana, kad se mogu očekivati prvi rezultati?

- Mi upravo sa sutrašnjim otvaranjem dodatnog odjela želimo osigurati potrebne kapacitete. Nadamo se da će za desetak dana doći do predviđenog pada novih slučajeva ali moramo biti spremni prevladati, velikim naporima svih u sustavu, ovaj period, poručio je Ružić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!