09:06 / 09.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Oboljele od COVID-a u Rijeci liječe Remdesivirom i monoklonskim antitijelima

Dr.  Alen Ružić

Dr. Alen Ružić

Foto: Studio 4 / HRT

Broj aktivnih slučajeva smanjuje se u Primorsko-goranskoj županiji. Od ukupnog broja testiranih, pozitivnih je manje od 24 posto. Ravnatelj KBC-a Rijeka dr. Alen Ružić kazao je u HTV-ovoj emisiji "Studio 4" kako je u KBC-u Rijeka jutros 93 bolesnika koji se liječe od COVID-a. Od toga je njih dvanaest na respiratoru. 

"Najveći pritisak na bolnicu predstavljaju necijepljeni građani"

- Trend smanjivanja broja pozitivnih u populaciji posljednjih desetak dana reflektira se i na stanje u KBC-u. Tako da smo 1. veljače imali 113 bolesnika, a uz dnevne varijacije bilježimo trend pada u posljednja dva tjedna, poručio je Ružić.

Najveći pritisak na bolnicu predstavljaju necijepljeni građani, što se tiče broja pozitivnih, tako i onih težih kliničkih slika bolesti. Danas je dvanaest ljudi na respiratoru, što je skok u odnosu na prethodne dane, a najčešći pacijenti su stariji bolesnici, s dugotrajnim organskim oboljenjima, oni s kroničnim stanjima.

- Oni prvi razvijaju nepovoljni klinički tijek, tako da pad broja hospitaliziranih na respiratoru tek očekujemo i to je dinamika koju obilježava ovu bolest, poručio je.

"Smanjuje se broj preminulih"

Prvo pada broj zaraženih u populaciji,a s vremenskim odmakom se to reflektira na smanjenje broja hospitaliziranih, a onda i na smanjenje onih najtežih oblika.

Ružić je kazao kako se smanjuje i broj preminulih proporcionalno broju hospitaliziranih, tako da se i tu bilježi lagani pad uz dnevnu varijabilnost koja je očekivana.

Prosjek preminulih u KBC-u Rijeka je oko troje pacijenata na dan, a u posljednja 24 sata preminule se dvije osobe.

"Koristio se lijek Remdesivir i  monoklonska antitijela"

Od početka pandemije u KBC-u Rijeka ukupno se liječilo 6418 bolesnika pozitivnih na COVID.

U liječenju pacijenata se koristio i lijek Remdesivir.

- Naši pacijenti koji su taj lijek primili imali su dobre ishode, poručio je.

U posljednje vrijeme koristilo se liječenje i s monoklonskim antitijelima, njih 44 bolesnika, a od toga 25 ih se liječilo ambulantno.

 - Monoklonska antitijela daju se pacijentima koji imaju visoki rizik za tešku bolest i treba ih dati što ranije, dodao je ravnatelj KBC-a Rijeka.

"Pandemija je pokazala više lica"

Srčani bolesnici pripadaju u rizične pacijente, stoga im se preporučuje cijepljenje, te primanje i booster doze.

Kardiologija KBC-a Rijeka uključila se u rad s takvim pacijentima i rezultati su dobri.

Ružić je kazao kako je pandemija pokazala da ima više lica, a osobe koje su zaražene omikronom imaju većinom blaže kliničke slike.

Dodao je da su u siječnju u KBC Rijeka imali veliki broj zaraženog osoblja, zbog toga što se soj omikron vrlo brzo širi.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!