08:46 / 09.02.2022.

Autor: Studio 4/HRT

Stiglo 56 tisuća testova za učenike Primorsko-goranske županije

Vladimir Mićović o distribuciji testova

Vladimir Mićović o distribuciji testova

Foto: Studio 4 / HRT

Počela je distribucija brzih antigenskih testova za učenike prema školama. Dio testova je stigao u Primorsko-goransku županiju. HRT-ova novinarka Ivana Perić kazala je za podnevni Dnevnik kako će testovi biti u iduća dva dana dopremljeni školama.

 Iz Centra civilne zaštite u Rijeci preuzeti su testovi za četiri županije, Karlovačku, Ličko-senjsku, Primorsko-goransku i Istarsku.

Karlovačka i Ličko-senjska županija jučer su preuzeli testove, a jutros su Istrijani preuzeli 43 tisuće testova. Za Primorsko-goransku županiju predviđeno je 56 tisuća testova.

- Upravo je završila sjednica Stožera Primorsko-goranske županije, gdje je odlučeno kako će se testovi za škole početi dijeliti sutra. Znači, sutra i prekosutra svi testovi bi trebali biti podijeljeni u školama, riječ je o 104 škole na području Primorsko-goranske županije, poručila je novinarka HRT-a.

Samo testiranje trebalo bi početi u ponedjeljak. Što će biti s onom djecom čiji roditelji odluče ne testirati ih?

- Svi roditelji koji ne žele testirati svoju djecu, moći će potpisati izjavu u školi da odbijaju testiranje svoje djece. Ukoliko se pojavi pozitivan učenik u razredu, takvi će učenici morati ići u samoizolaciju, poručio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, profesor Tomislav Đonlić. 

Broj aktivnih slučajeva već šesti dan zaredom smanjuje se u Primorsko-goranskoj županiji. Od ukupnog broja testiranih, pozitivnih je bilo manje od 24%. U Primorsko-goransku županiju stigli su testovi za učenike.

- Za to je zadužen županijski koordinator, a testovi će tijekom današnjeg dana doći ili u škole ili će ravnatelji doći po njih, rekao je rano jutros ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović.

Testiranje, dodao je, mora početi u ponedjeljak, tako je zacrtano.

- U ponedjeljak djeca trebaju doći u školu nakon što su njihovi roditelji napravili taj vrlo jednostavan test, koji je vrlo osjetljiv, vrlo kvalitetan, objasnio je.

Dijete koje nema simptome, koje je asimptomatsko, rekao je, neće doći u školu i na taj način sprečavamo širenje zaraze i nepotrebne izolacije.

Mićović je rekao da je sve dobro iskomunicirano s roditeljima, znaju sve prednosti.

- To će biti jedna vrlo kvalitetna dopuna, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!