U saborskim slobodnim govorima Zekanović o "bijelom prahu"

27.04.2022.

07:28

Autor: Hina/HRT/V.G.

Hrvoje Zekanović

Hrvoje Zekanović

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Hrvatski sabor današnju je raspravu započeo slobodnim govorima, nakon čega je uslijedila rasprava o izmjenama Zakona o predškolskom odgoju i Zakladi za znanost.

Sve dok Andrej Plenković ne izađe u javnost s imenima triju kandidata za nove ministre sljedeće informacije su neslužbene, javila je Tatjana Munižaba.

- Sutra u 9.30 bit će zajednička sjednica triju resornih odbora, na koji će novi budući resorni ministri doći u pratnji premijera. On će ih predstaviti članovima odbora, potom će potencijalni ministri odgovarati na pitanja, doznaje se.

- Rasprave više o potencijalnim ministrima nema, već samo glasanje koje je najavljeno za petak u podne. Kad se objavi da predloženi ministri imaju 76 ruku za imenovanje, oni će i prisegnuti, dodala je.

- Nova predstojeća rekonstrukcija Vlade bila je jedna od glavnih tema u jutrošnjim slobodnim govorima. Drugi dio oporbe je više bio zaokupljen što je jučer sve rekao predsjednik države Zoran Milanović koji je u sabornici uspio posvađati i desnicu međusobno.

Zekanović pozvao MUP da istraži "bijeli prah" na Pantovčaku

Nezavisni zastupnik Hrvoje Zekanović je sa saborske govornice, pokazujući vrećicu s bijelim prahom za koju je kazao da ju je "pronašao šetajući po Pantovčaku", pozvao MUP i ministra Davora Božinovića da to istraže.

- Šetajući po Pantovčaku, jučer sam sasvim slučajno pronašao tamo ovo, kazao je Zeković u slobodnom govoru pokazujući vrećicu s bijelim prahom i pozvao službe za borbu protiv narkotika da naprave izvide na Pantovčaku.

Naveo je i simptome po kojima se može prepoznati ovisnika o kokainu - često šmrcanje, hiperaktivnost, euforija, proširene zjenice.

- Narkoman naučen na koku zadržava lucidnost i imao razvijen smisao za prijevaru i laž svake vrste i ako osoba nije dobro našmrkana kokainom teško ćemo prepoznati simptome drogiranosti, rekao je Zekanović aludirajući na predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Priča je to o jednom momku koji se zove Zoran, koji je odrastao u betonskom neboderu na 15. katu u Novom Zagrebu, koji je često slušao pjesmu 'Heroji ulice', gledao vršnjake na ulici, a na maturalnom plesu pušio travu, kasnije je ušao u politiku, postao predsjednik SDP-a, predsjednik Vlade i, nažalost, predsjednik države, kazao je Zekanović.

Pozvao je također zastupnike čiji je Milanović bio kandidat i one koji ga podržavaju, iz SDP-a, Možemo i Mosta, da kažu što danas misle o predsjedniku, te se očituju makar o Milanovićevim psovkama.

Reagirala je Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdivši kako simptomi drogiranja kao što su lucidnost, hiperaktivnost i sposobnog laganja nju podsjećaju na govornika koji je upravo održao govor.

- Nije svačiji politički cilj potrčati u zagrljaj Andreja Plenkovića na saborskim stepenicama, neki imaju i ključne vanjskopolitičke ciljeve, a to je zaštita prava Hrvata u BiH, poručila je Selek Raspudić Zekanoviću.

Zakon o predškolskom odgoju naišao na niz kritika

Izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju izazvale su niz kritika oporbe koja tvrdi da idu na štetu djece, dok u HDZ-u ističu da će omogućiti bolju dostupnost i kvalitetniji predškolski odgoj i obrazovanje.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak predstavljajući zakon istaknuo je kako je cilj omogućiti pohađanje ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja svakom djetetu od 6 mjeseci do polaska u školu.

Zbog nedostatka prostornih uvjeta svakom djetetu nije moguće osigurati upis u vrtić pa se propisuju i kriteriji prednosti pri upisu.

Kako bi se povećali kapaciteti predškolskih ustanova osigurano je 1,6 milijarde kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za izgradnju i dogradnju vrtića. Time će se do kraja 2026. stvoriti dodatnih 22.500 mjesta u vrtićima odnosno omogućiti da 90 posto djece u dobi od tri godine do polaska u školu može sudjelovati u ranom i predškolskom odgoju, kazao je Paljak.

Trenutno 58 lokalnih jedinica nema ni jedan objekt za predškolski odgoj, dodao je.

Paljak je odbacio kao netočnu tvrdnju da se zakonom ukida pedagoški standard o broju djece po skupinama.

Sabina Glasovac (SDP) smatra da treba osigurati dostupan, priuštiv i kvalitetan predškolski odgoj a da se to ne postiže puštanjem učitelja razredne nastave u vrtiće.

Učiteljima se omogućava zapošljavanje u vrtićima samo ako se na natječaj ne javi osoba koja ispunjava uvjete za odgajatelja, pojasnio Paljak.

Glasovac drži i da se neće osigurati cjenovna prihvatljivost vrtića dok drava ne preuzme sufinanciranje predškolskog odgoja . Način financiranja koji ovisi o proračunima lokalnih jedinica dovodi do velikih razlika i diskriminacije djece prema mjestu stanovanja i imovinskom status roditelja ali i razlika u plaćama zaposlenika vrtića, kazala je.

Na nedostatak financijskih kapaciteta lokalnih jedinica i potrebu pomoći države upozorio je i Miro Bulj (Most).

Želite samo izgraditi zgade a ne zanima vas kako će se hladni pogon i kadrovi financirati, kazala je Sanja Radolović (SDP).

Bez infrastrukture nema ni sadržaja, odgovorio joj je državni tajnik Paljak. Poručio je također kako će se onim lokalnim jedinicama koja su u financijskim problemima omogućiti sredstva iz državnog proračuna kako za završetak investicija financiranih iz EU za izgradnju dječjih vrtića tako i za fiskalnu održivost dječjih vrtića.

Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je da se predloženim zakonom ugrožava sigurnost djece jer omogućava uvođenje nestručnog kadra u brigu o djeci i neosiguravanjem jedinstvene cijene za vrtiće za cijelu državu. Cilj je samo formalno zadovoljavanje briselskih kriterija , kazala je.

Izmjene zakona su dva korak nazad, kritizirao je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) naglasivši da zakon ne podržava ni struka.

Upravo suprotno, zakon će doprinijeti kvaliteti predškolskog obrazovanja, istaknula je Vesna Bedeković (HDZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!