Oporba nije uspjela u rušenju premijera Plenkovića

03.03.2023.

Zadnja izmjena 15:03

Autor: Hina/HRT/D.S.

Hvatski sabor

Hvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Burno u Saboru. Oporba nije uspjela u rušenju premijera Plenkovića. 56 zastupnika bilo je za opoziv, jedan je bio suzdržan, a 77 protiv. Prvi pokušaj opoziva premijera inicirao je Domovinski pokret, ali na glasanju se nije pojavilo čak 17 zastupnika oporbe. Suzdržan je bio Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku, kojeg su odmah optužili da je "Vladin žetončić". 

Više doznajte u prilogu Šime Vičevića:

Glasovanje o povjerenju premijeru Andreju Plenkoviću potvrdilo je u petak da je iza njega stabilna većina, ali i otkrilo da se na glasovanju nije pojavilo čak 17 zastupnika iz redova oporbe koja je inicirala opoziv.

Prijenos sjednice Hrvatskog sabora:

Oporba: 17 zastupnika nije se pojavilo na glasovanju o opozivu Plenkovića


Saborski podaci otkrivaju da na glasovanju nije bilo petero zastupnika iz Kluba Socijaldemokrata: Davora Bernardića, Erika Fabijanića, Katice Glamuzine, Rajka Ostojića i Sanje Udović .


Nisu došli ni IDS-ovi Emil Daus i Marin Lerotić.

Na glasovanju nisu bili ni SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, 'mostovac' Ante Kujundžić, HSS-ovac Željko Lenart, te Reformistica Natalija Martinčević.

Nije bilo ni Marijane Puljak iz Centra, Željka Sačića iz Hrvatskih suverenista i zastupnika Fokusa Darija Zurovca.

U sabornicu nisu došli ni nezavisni Vinko Grčić i Stjepan Kovač kao ni Miroslav Škoro iz Kluba Za pravednu Hrvatsku čiji je kolega Milan Vrkljan bio suzdržan oko oporbene inicijative da se opozove premijer Plenković.

U Saboru je 74 oporbenih zastupnika, ruku za opoziv dignulo ih je 56. 

- Oni koji se nisu pojavili, a nisu bolesni ili nemaju neki drugi opravdani razlog, to će unutar svojih Klubova morati objasniti, izjavio je Peđa Grbin (SDP).

Vladajuća većina je i dalje na 77 i to govori da još uvijek imamo one koji ne vide, ne žele vidjeti, prave se da ne žele vidjeti ili su potpuno svjesni svega i baš ih briga što se s ovom zemljom događa, ustvrdio je.

Na pitanje što govori o oporbi koja ne dođe u punom sastavu na glasanje o opozivu premijera, Grbin je ponavljao kako ne razumije pitanje.

Grmoja: Opoziv instrument kojim oporba upozorava na stanje u društvu


Na to što oporba nije bila u punom sastavu, Nikola Grmoja iz Mosta ističe kako ionako nisu ni mislili da je moguće prikupiti dovoljno ruku za rušenje premijera.

- Opoziv je instrument kojim oporba upozorava na stanje u društvu, na sve afere, činjenicu da Plenkovićevi suradnici trguju utjecajem i da se on sam spominje kao onaj u čijem je uredu predstavljan sporni softver Gabrijele Žalac... Tako da je oporba napravila sve što je mogla, više od ovoga ne možemo, kazao je.

- Da možemo, onda bismo mi bili vlast, istaknuo je Grmoja dodavši kako je ovo najveći broj glasova koji je oporba prikupila na glasanju za neku inicijativu.

Upitana što je s onima koji ne dođu na glasanje, Sandra Benčić (Možemo) rekla da je to opravdano nekima koji imaju za to zdravstveno opravdanje ili su spriječeni opravdanim obavezama. Ali, onima koji to nemaju - glasali su nedolaskom.

Benčić je na novinarski upit pojasnila i da se Milana Vrkljana (Pravedna Hrvatska) više neće pozivati na sastanke opozicije i dogovore jer ne može sudjelovati kao član većine u dogovorima opozicije.

Sabor: Oporba nabrajala grijehe premijera; HDZ kaže oporba se opet osramotila


Iako svjesna da nema dovoljno ruku za opoziv premijera, saborska oporba je uoči glasovanja o njegovu opozivu još jednom nabrojala 'grijehe' zbog kojih bi on trebao otići, a iz vladajućeg HDZ- sve su nazvali "još jednom sramotom oporbe".


Peđa Grbin (Klub SDP-a ) kazao je da je Plenković na čelu sustava koji ne funkcionira nabrajajući neuspjehe u borbi protiv inflacije, u obnovi, korištenju EU fondova. 

- Zbog njega je Hrvatska okovana korupcijom dok se on bavi trupcima u Hrvatskim šumama i time tko će dobiti mjesto pripravnika, rekao je.

Sedam je grijeha Plenkovića, korupcija, gašenje sisačke rafinerije, obnova, borba protiv pandemije, ulazak u eurozonu u doba najveće inflacije, demografski slom i izostanak reformi, nabrojao je Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti). 

Mit je da će Plenković transformirati HDZ i izliječiti ga od korupcije, da je sposoban političar i da je europejac, ustvrdila je Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka).

Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) ocijenila je kako je on trgovac iluzijama koji želi ostavit dojam da se nešto radi. Vjerujte svojim očima i pogledajte koje su reforme napravljene i gdje se Hrvatska nalazi, u društvu najlošijih u EU i to je rezultat Vlade Andreja Plenkovića, kazala je.

Davorko Vidović (Klub Socijaldmokrati) dodao je da nema ni vizije razvoja zemlje.

Imena će vam ostati zabilježena da ste danas podržali ovakvu Vladu, poručio je Nino Raspudić (Klub Most-a) vladajućima.

Ivan Penava (Domovinski pokret), čiji je klub pokrenuo inicijativu za opoziv, ustvrdio je kako će povijest pokazati da je Plenković krivi čovjek na čelu države poručivši kako uvijek nakon opoziva kreću i smjene te da će tako biti i s Plenkovićem.

Reiner: Hoće li Penava dati ostavku nakon svog neuspjeha


Željko Reiner (Klub HDZ-a) sve je nazvao još jednom sramotom oporbe koja i po 23 puta bilježi neuspjeh. Hoće li oporba snositi odgovornost, hoće li Penava dati ostavku nakon svog neuspjeha, upitao je .


- Zanimljivo je kako su surađivali domoljubni Suverenisti s neokomunističkom Radničkom frontom, domoljubni Domovinski pokret s SDP-om, oporba želi zapravo rušiti institucije, rekao je Reiner.


Peović: HDZ-ovče Reiner ne mogu Vas nazvati kolegom


- HDZ-ovče Reiner, ne mogu vas nazvati kolegom, ako je Radnička fronta neokomunistička stranka onda je HDZ neofašistička stranka, uzvratila mu je Katarina Peović (RF).


Zbog uvreda na osobnoj razini predsjednik Sabora Gordan Jandoković pozvao je zastupnike da se kontroliraju, a zbog neopravdanog pozivanja na povrede Poslovnika dodijelio je niz opomena zastupnicima.

Vlada je odbila sve navode iz oporbenog prijedloga kao neutemeljene, te ističe da nema osnove za izglasavanje nepovjerenja premijeru Andreju Plenkoviću.

- Ni teoretske šanse nema da se izglasa nepovjerenje premijeru Plenkoviću, rekla je uoči glasovanja novinarka HTV-a Tatjana Munižaba. HDZ-ova koalicija je, kako je rekao jedan njezin partner, čvrsta kao armirani beton. Uz to, na okupu ih drži snažno vezivno tkivo, a to je ostanak na vlasti. Stoga nije upitno da će protiv oporbenog prijedloga za opoziv Andreja Plenkovića biti najmanje 77 ruku.

Ono što bi se moglo pokazati nakon ovoga glasanja je "gdje je tko" i "tko je tko". Uz državni proračun, glasanje o povjerenju Vladi jedino je egzaktno što može pokazati u Hrvatskom saboru tko je vlast, a tko oporba. Tu nema suzdržanih - ili si za ili protiv. U ovome slučaju, onaj tko bude za opoziv Andreja Plenkovića taj je oporba, a tko bude protiv, na strani HDZ-a.

Postoje u oporbi i oni koji se deklariraju kao oporba, ali su unaprijed najavili da neće biti za oporbeni prijedlog, odnosno da će biti protiv opoziva Andreja Plenkovića. Poruke njima zaredale su se uoči glasanja na konferencijama za novinare.

- Volio bi čuti i da to pitanje uputite gospodinu Vrkljanu, što to on vidi sjajno. Jel njemu super potez crno zlato, hrvatski nacionalni resurs usmjeriti k Mađarskoj, jel njemu zatvaranje Rafinerije Sisak fenomenalan potez na koji način i kako RH treba graditi svoju budućnost. Idemo dalje nastaviti niz..., rekao je Ivan Penava, Domovinski pokret.

- Kao što se više od 50 zastupnika oporbe ne može okupiti niti na jednom glasanju, nisam sigurna da će puno veći broj biti danas. Ja jesam ovdje, svaki put ću biti. Ovo je situacija u kojoj se gleda je li netko oporba ili ne, rekao je Davorko Vidović, Socijaldemokrati.

- Svi oni koji danas ne budu za opoziv premijera znači da ne vide u njegovom radu ništa sporno. Ne znam kako oni u tom trenutku mogu biti nazvani opozicija, rekla je Sabina Glasovac, SDP.

- Svjesni smo mi bili svega toga da to na glasanju neće proći, ali u politici vrlo važan dojam s čim se ja potpuno slažem. Ali premijer Plenković, ili sad poznat u širem puku kao AP, je od politike stvorio iluziju i postao je prodavač iluzije, rekla je Anka Mrak-Taritaš, GLAS.

- Hrvatska demokratska zajednica, vladajuća većina, uvijek poštuje slobodu i slobodnu volju svakog saborskog zastupnika prilikom glasovanja. Da se vidjelo da je ova interpelacija doživjela debakl, vidjelo se upravo taj dan kada je bila na dnevnom redu Hrvatskog sabora, a kada oporba ni u jednom trenutku nije imala kvorum i kada već prilikom izglasavanja sadržaja se vidjelo da ni osnovni dijelovi sadržaja interpelacije nisu napravljeni kako treba te u konačnici kada je kolega Penava ostao sam za govornicom, bez potpore oporbe, rekao je Nikola Mažar, HDZ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!