16:29 / 22.07.2020.

Autor: Hina/HRT

Sabor donio zakon kojim se smanjuje broj ministarstava

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prva saborska rasprava bila je žestoka.
Nakon svečanoga dijela konstituirajuće sjednice i stanke za ručak, Hrvatski sabor usvojio je prijedlog novog zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave. Time se omogućilo da Vlada umjesto dosadašnjih 20, ima 16 ministarstava. Za novi zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave glasalo je 85 zastupnika, 30 je bilo protiv, a šest suzdržanih. Prva saborska rasprava bila je žestoka.

-
Zastupnici prisegnuli, Jandroković drugi put predsjednik Sabora
- Zastupnici najavili žestoke bitke

- Ovim zakonom Vlada će biti funkcionalnija i operativnija, svjedočit ćemo da će temeljem njega moći provesti program kojega će mandatar predstaviti sutra u Saboru. Jednostavnije je upravljati Vladom s manjim brojem ministarstava, navedeno donosi i značajnu racionalizaciju  troškova, a racionalizacija je jedna od temeljnih Vladinih ciljeva već duže vrijeme, rekao je Branko Bačić predstavljajući zakon koji su predložila 72 zastupnika većine koji traže da se donese u hitnoj proceduri.

Bačić: Manje ministara, državnih tajnika, šefova kabineta...

Po novom zakonu, ukupno će biti 16 ministarstva, dakle četiri manje, ostaje jednak broj središnjih državnih ureda, jer se bivši za sport integrira u Ministarstvo turizma, a osniva se novi, Središnji državni ured za demografiju i mlade koji će horizontalno pratiti politike Vlade u tom segmentu, kazao je Bačić.

Bačić je istaknuo pozitivnu stranu manjeg broja ministarstava. To, kaže, znači i manje ministara, manji broj državnih tajnika, tajnika ministarstva, šefova kabineta itd. Rekao je kako je predloženi zakon sveobuhvatna reforma administracije s ciljem stvaranja racionalne i profesionalne javne uprave.

U raspravi zbog tzv. trgovačke koalicije Zekanović zaradio opomenu

- Ako je iz prošle Vlade trebalo otići dvije trećine ministara, dakle nek je 15. A ako iz ove Vlade treba otići dvije trećine ministara to je 12. Već tri afere manje, poručio je Arsen Bauk ispred Kluba zastupnika SDP-a.

Imamo sjajnu poruku već na početku. A to je kad ste već u izbornoj noći rekli svojim prijateljima iz SDSS-a da ponovno želite da Hrvatskom upravlja hrvatsko-srpska trgovačka koalicija, kazao je Hrvoje Zekaović ispred Kluba zastupnika Suverenista.

Reagirao je Peđa Grbin (SDP) koji smatra da Zekanoviću ne bi smetala takva tzv. trgovačka koalicija da je on njezin dio. Na to je Zekanović kazao kako su "neki ravnopravni, a neki ravnopravniji". Zekanoviću je potom predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao opomenu.Anka Mrak Taritaš (GLAS) ocijenila je novi ustroj državnih tijela kozmetičkom zahvatom i spajanjem nespojivog, a posebno ju začuđuje formiranje Središnji državni ured za mlade i demografiju. To je ono kad ne znamo što ćemo s mladima, kad nam je demografija puna usta i ne znamo što raditi, pa onda se osnuje središnji ured, kazala je Marka Taritaš.

Oporba: Preustroj državne uprave je kozmetika

Da se spaja nespojivo misli i Miro Bulj (Most) Ovdje se spaja voda i vatra, ministarstvo gospodarstva s okolišem, kako je moguće spojiti tolike nespojive interese, to je neprirodno stanje, vatra se gasi vodom, kazao je Bulj.

Spajanje ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Tomašević iz platforme Možemo nazvao je spajanjem u ministarstvo pleonazma i oksimorona. To nema smisla posebno ako pogledamo koji će ministar biti na čelu tog ministarstva, nema sumnje da će deblji kraj izvući zaštita okoliša',ustvrdio je.

Sandri Benčić (Možemo) nelogično je spajanje ministarstva rada i mirovinskog sustav sa socijalnom skrbi te je to nazvala čudovišnim ministarstvom, koje će upravljati s 60 milijardi kuna, s više od trećine proračuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!