08:00 / 12.11.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Sabor izmijenio Državni proračun za 2021. godinu

Glasovanje u Saboru

Glasovanje u Saboru

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

 Hrvatski sabor u petak je izmijenio državni proračun za ovu godinu, prihvativši pritom samo jedan zastupnički amandman, onaj Mire Totgergelija (HDZ), od ukupno 30-ak podnesenih.

Za izmjene proračuna glasovalo je 77 zastupnika, 50 ih je bilo protiv, ni jedan suzdržan. Inače, za donošenje proračuna trebaju 'ruke' većine svih zastupnika, dakle njih 76.

Izmjenama se ukupni prihodi proračuna povećavaju za 3,3 milijarde kuna, na 153,6 milijardi, a rashodi za šest milijardi, na 173,3 milijardi kuna.

Proračun će bilježiti manjak od 19,7 milijardi kuna ili 4,7 posto BDP-a, dok će manjak opće države po metodologiji ESA 2010 biti 18,9 milijardi kuna ili 4,5 posto BDP-a.

Inflacija 2,4 posto, rast od 9 posto

Također, projicira se prosječna godišnja stopa inflacije u 2021. na 2,4 posto, uz stopu nezaposlenosti od oko 7,5 posto.

Za ovu se godinu planira značajna korekcija procjene rasta s originalno planiranih 5,2 na 9 posto, pri čemu sve komponente BDP-a bilježe više procjene rasta, osim investicija i to privatnih izvan građevinskog sektora.

Najveće povećanje proračunskih rashoda (za 7,05 milijardi kuna) odnosi se na Ministarstvo obrane, s obzirom da će se do kraja godine platiti prva rata nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova, te na Ministarstvo zdravstva (1,6 milijardi kuna).

Od 30-ak amandmana koje su na rebalans podnijeli saborski zastupnici, Vlada, a potom i Sabor, prihvaćen je samo onaj Totgergelijev.

Njime se za potrebe opremanja bjelovarske Opće bolnice osigurava nešto više od dva milijuna kuna, čime će se, vjeruje zastupnik, standard zdravstvenog sustava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji približiti državnom standardu.

Nakon Vlade i Sabor je odbio sve amandmane Marije Selak Raspudić (Most), Boške Ban Vlahek (SDP) i Katarine Peović (RF) koji su se mahom odnosili na obrazovanje i znanost, unaprjeđenje zaštite djece, socijalnu politiku i zdravstvo.

Prije glasovanja o rebalansu, i oporba i HDZ ponovili su svoje viđenje rebalansa.

HDZ: Rebalans dokaz da smo se ispravno postavili u krizi

Rebalans je najbolji pokazatelj koliko smo se ispravno postavili u ovoj krizi izazvanoj covidom, istaknuo je Branko Bačić (HDZ), navodeći kako je Europska komisija podignula procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 8,4 posto, čime smo se svrstali među tri najuspješnije države u EU.

To govori da su Vlada i saborska većina iznašli pravi balans između zaštite zdravlja građana i gospodarstva, kazao je.

Glasovanje za ovakav rebalans je i glasovanje za kapitulaciju ove Vlade pred izazovima obnove u Zagrebu i na Banovini, istaknula je Sandra Benčić (ZL), navodeći kako su sredstva za obnovu od potresa sa više od 800 milijuna kuna, pala na manje od 80 milijuna.

Dakle, 10 posto od planiranog iznosa jer se obnova nije uspjela organizirati, kazala je zastupnica i poručila kako je obnova najveći Vladin krimen.

Rebalans je svojevrsna kapitulacija Vlade

Peđa Grbin (SDP) ocijenio je kako rebalans predstavlja svojevrsnu kapitulaciju Vlade, premijera, ministra financija jer se dopustilo da rashodi odu izvan kontrole.

Od početka godine upumpavamo milijarde u zdravstvo, a kvaliteta usluga se ne povećava, kazao je.

Katarina Peović (RF) kritizirala je što se, u godini u kojoj imamo najveću epidemijsku krizu od 1. svjetskog rata, kad obnova nije krenula, za 2,4 milijarde kuna povećava stavka za borbene avione. Za njih ćemo ukupno izdvojiti milijardu eura, konstatirala je.


Vlada prihvatila samo amandman Totgergelija (HDZ)

Od tridesetak amandmana koje su saborski zastupnici podnijeli na predloženi rebalans državnoga proračuna, Vladini predstavnici u petak su u Hrvatskom saboru prihvatili samo jedan, amandman Mire Totgergelija (HDZ).

Njime se osigurava nešto više od dva milijuna kuna za opremanje bjelovarske Opće bolnice, čime će se, vjeruje zastupnik, standard zdravstvenog sustava u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji približiti dostignutom državnom standardu.


Iako su ih njihove predlagateljice gorljivo zagovarale, Vladini predstavnici odbili su sve amandmane koje su podnijele zastupnice Marija Selak Raspudić (Most), Boška Ban Vlahek (SDP) i Katarina Peović (RF).

Gradonačelnik promišlja zelene politike i izbacuje majke odgajateljice na ulicu

Uglavnom su se odnosili na obrazovanje i znanost, unaprjeđenje zaštite djece, socijalnu politiku i zdravstvo, a Vladini su ih predstavnici najčešće odbijali uz obrazloženje da su za sve što traže sredstva već osigurana, odnosno da neka zbog pandemije nisu ni potrošena.

Među amandmanima koje je podnijela Mostova zastupnica bio je i zahtjev da se za dva milijuna kuna poveća iznos za odgoj i obrazovanje djece u predškolskim programima, a da se taj iznos uzme s Vladine stavke.

Hrvatskoj kronično nedostaje odgajatelja, njih između 2500 i 3000. Trebali ste to prihvatiti, ako ništa drugo možda da pomognete zagrebačkom gradonačelniku koji šeta po Glasgowu i promišlja progresivne zelene politike, a s druge strane na ulicu izbacuje majke odgajateljice, poručila je Selak Raspudić Vladinu predstavniku.

Razočaralo ju je što Vlada nije prihvatila da se za međumjesni prijevoz učenika, posebno onih koji žive u manje razvijenim sredinama, osigura još 29 milijuna kuna.

Upozorila je pritom na slučaj sela Runovića gdje 80 djece ne može doći do škola u Imotskom jer autoprijevoznik ucjenjuje načelnika općine, a općina si ne može dopustiti subvenciju jer nema novaca.

Kako spriječiti iseljavanje iz Dalmatinske zagore ako ne možemo osigurati dostatna sredstva za međumjesni prijevoz učenika, upitala je Stipu Mamića, koji odgovara da, s obzirom na kontinuirani pad broja učenika, sredstva ne treba povećavati.

Za višenamjenske borbene zrakoplove ukupno 999 milijuna eura

Vladini predstavnici nisu prihvatili amandman Katarine Peović da se iznos za pomoćnike u nastavi za djecu s teškoćama poveća za 13 milijuna kuna, na ukupno 40, 7 milijuna, a da se za toliko smanje novčana sredstva namijenjena opremanju borbenih aviona unutar MORH-a.

Odbili su joj i amandman da se za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji izdvoji 300 milijuna kuna, a uzme od MORH-a, sa stavke za borbene avione, za koje ćemo, naglasila je, ukupno potrošiti 999 milijuna eura.

Nije prošao ni njezin amandman da se potpuno izbrišu sredstva za obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, 100.000 kuna, a da se to preusmjeri na Spomen područje Jasenovac i obilježavanje antifašističke borbe.

Znamo što u praksi znači obilježavanje žrtava svih režima, u pravilu opasni povijesni revizionizam, i to vidimo kad premijer odlazi na Goli otok i komemorira samo žrtve komunizma, ustvrdila je zastupnica.

Selak Raspudić i Peović nezadovoljne su što Vlada nije pokazala sluha za njihove amandmane iz područja socijalne politike, ističući kako nam je u doba pandemije trebao snažniji socijalni sustav nego ikada.

Milijun ljudi nam je na rubu siromaštva, kazala je Peović.

Stari grad Čakovec

Odbijeni su i svi amandmani Boške Ban Vlahek (SDP), među njima i onaj da se osigura dodatnih šest milijuna kuna za projekt rekonstrukcije Starog grada Čakovec, najvrjednijeg spomenika feudalne baštine u državi. To je to nacionalno važan projekt, argumentirala je.

Iako Vlada nije prihvatila njihove amandmane, teoretski postoji mogućnost da to učini Sabor kod glasovanja.


Sabor: U drugo čitanje poslane izmjene pravosudnih zakona

Hrvatski sabor u petak je u drugo saborsko čitanje poslao izmjene pravosudnih zakona kojima se precizira postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda, odnosno glavnog državnog odvjetnika, što je oporba iskoristila za kritike hrvatskog pravosuđa.

Romana Nikolić (Klub Socijaldemokrata) ocijenila je stanje takvim da nam europsko tužiteljstvo mora utjerivati pravdu jer sami to nismo u stanju učiniti ili ne želimo.

Plenković nas je sve zajedno ponovno pretvorio u taoce svoje zločinačke organizacije koja brani svoje članove bez obzira na posljedice, ustvrdila je Nikolić.

I Marija Selak Raspudić (Most) ustvrdila je kako ne bi bilo afere Žalac da nije europskog javnog tužitelja dodavši da u dućanima "ne može pronaći toplu pidžamu uz poruku HDZ-ovcima kako se nada da su se opskrbili.

Stephen Nikola Bartulica (DP) ponašanje najodgovornijih u zemlji nazvao je traljavim i nedopustivim.

Željko Sačić (Suverenisti) čudi se kako DORH ne može stati na kraj lopovima, tezgarošima i kriminalcima .

Da su se Vlada i HDZ htjeli skrivati iza Državnog odvjetništva ne bismo osnovali Ured europskog javnog tužitelja, poručio je Branko Bačić (HDZ). Nama je u cilju procesuirati i pokazati nultu stopu tolerancije na korupciju, istaknuo je.

Krunoslav Katičić (HDZ) podsjetio je kako je prvi slučaj Ureda europskog tužitelja bio protiv SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške.

Sabor je u petak također izmijenio Zakon o odvjetništvu kojim se olakšava pružanje odvjetničkih usluga odvjetnicima iz zemalja država članica Europske unije u Hrvatskoj, kao i odvjetnicima iz Hrvatske u članicama EU-a.

Izmijenjen je i Zakon o obveznim odnosima kojim se nastoji poboljšati položaj potrošača u odnosu prema proizvođaču i prodavatelju, te Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti kojim se produžuje važenje privremenih rješenja o legalizaciji do 31. prosinca 2024. godine., izdanih za objekte za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti.

Većinom glasova donesen je i Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju sukladnosti kojim se jača nadzor nad proizvodima koji se stavljaju na tržište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!