Plenković: Inicijativa za smjenu Marića je bizarna

03.11.2021.

22:27

Autor: HRT/Hina

Rasprava u Saboru o ministru Mariću

Rasprava u Saboru o ministru Mariću

Foto: HRT / HTV

Premijer Andrej Plenković branio je večeras u Hrvatskom saboru ministra financija Zdravka Marića od još jednog pokušaja smjene nazvavši inicijativu bizarnom, a grupu zastupnika koja ju je podržala da je "nalik na cirkus". Rasprava je trajala do 1 sat u noći. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader kazao je da će se o tome glasati kada se steknu uvjeti. 

Raspravu možete pogledati ovdje: 

Za svoju je inicijativu nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto prikupila potpise 34 oporbena zastupnika. Podsjetila je da je ministar Marić ljetos izjavio kako je njegovo ljetovanje njegova privatna stvar te da je ljetovao na privatnoj jahti svog prijatelja poduzetnika Blaža Pavičića, koji, kako je rekao Marić, nema nikakve veze s Ministarstvom financija. Vidović Krišto kaže da je to neistina. U prilog tome navela je kako je Marić kao ministar financija nadređen i Poreznoj upravi koja je, po zakonu, nadležna svakoj pravnoj i fizičkoj osobi u Hrvatskoj. Napomenula je kako je upravo obitelj Pavičić povezana s tvrtkama koje posluju u poreznim oazama i visokim kreditnim poslovima bez adekvatnih instrumenata osiguranja.

U prilog tvrdnje da ministar Marić nije govorio istinu navodi rješenje Carinske uprave, područnog carinskog ureda u Rijeci te je dodala da posjeduje dokument koji to potvrđuje. Ustvrdila je da ponašanje ministra Marića nanosi štetu hrvatskim građanima, potiče i štiti korupciju i posljedično stvara siromaštvo.

Kazala je i da su grijesi ministra Marića teški stotine milijuna kuna te da je korupcija duboko ukorijenjena u Vladi. Stoga smatra kako Zdravko Marić ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade i ministra financija. Predložila je zastupnicima da glasuju za njegovo razrješenje.

Marić odbacio navode Vidović Krišto 

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić odbacio je sve navode iz prijedloga za izglasavanje nepovjerenja i kako je rekao neutemeljene objede na svoj račun. Dodao je da kategorički odbacuje sve insinuacije koje polaze od toga da je koristio svoj položaj kako bi pogodovao interesima prijatelja i poznanika.

- To je napad na moju ljudsku i profesionalnu čast kao i službi kojima sam na čelu, rekao je Marić naglasivši da svoju dužnost obavlja savjesno i odgovorno. Dodao je da je otvoren za kritičku raspravu o rezultatima svoga rada.

Plenković: Parlamentarna većina odbija inicijativu


Premijer Andrej Plenković kazao je da parlamentarna većina odbija inicijativu i da će Marić nastaviti raditi svoj posao na dobrobit hrvatskog gospodarstva. Pritom je izlaganje Vidović Krišto u kojem je obrazlagala razloge za pokretanje inicijative nazvao bizarnom, a ideološki šaroliku grupu zastupnika koja ju je podržala nalik na cirkus. Ocijenio je da tirada oporbenih zastupnika, a koju ovaj put predstavlja Vidović Krišto, ne razumije diobu vlasti, neovisnost pravosuđa, neometan rad policije. Puste teorije zavjere su jednostavno tlapnje neupućenih i opterećenih raznim teorijama zavjere, rekao je.

Kada je riječ o postignućima Vlade, Plenković je podsjetio na poreznu reformu, smanjenje javnog duga, vraćanje kreditnog rejtinga, očuvanje radnih mjesta upitavši Vidović Krišto što je ona učinila. Što ste vi učinili da Hrvatska postane članica EU-a? Ništa, nula, doprinos zero, kazao je.

Poručio je kako će Vlada u ovom sastavu biti još nekoliko godina te dalje raditi na na boljem i kvalitetnijem životu građana.

Peđa Grbin (klub SDP-a) najavio je da će glasovati za opoziv ministra Marića rekavši kako se radi o temeljnim načelima u obnašanju javne dužnosti. Napomenuo je kako ministar Marić prvotno nije htio dati podatke o svome ljetovanju. Ustvrdio je da ministar Marić nije gotovo ništa poduzeo da spriječi kolaps zdravstvenog sustava osim što upumpava novac.

Dalija Orešković (klub Centar-Glas) kazala je da je HDZ oteo državu, jer imati državu znači imati institucije koje provode kontrolu u skladu s Ustavom i zakonom, ocijenivši kako je takvu sudbinu doživjelo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kojem je svojedobno bila na čelu. Naša Hrvatska odavno nije takva, ako je ikad i bila, poručila je. U vezi s ministrom Marićem rekla je da se u konkretnom slučaju radi o primitku nedopuštenog dara.

Nikola Grmoja (klub Mosta) tražio je da ministar Marić objasni o čemu je razgovarao s USKOK-ovim osumnjičenikom poduzetnikom Milenkom Bašićem i koja je bila njegova uloga kao člana Nadzornog odbora HBOR-a.

Branko Bačić (klub HDZ-a) najavio je da neće podržati opoziv ministra Marića, naglasivši kako nije učinio ništa što bi ga diskreditiralo. Napade na Marića ocijenio je neprihvatjiivim podsjetivši na njegov doprinos u poreznim reformama, poreznom rasterećenju i smanjenju PDV-a na lijekove i hranu.

Josip Borić (HDZ) prijedlog za Marićevim razrješenjem ocijenio je lošim, neozbiljnim i neutemeljenim primijetivši kako gotovo da i nema oporbe u Saboru, a da predlagateljica čita s papira te da osim toga nema ništa za reći.

Dragana Jeckov (klub SDSS-a) smatra da će prijedlog biti odbijen. Kazala je da je argumentacija slaba, a da dokaza gotovo i nema. Drži da ne postoji nijedan argument protiv ministra Marića. On je, kao i ostali članovi Vlade, izvukao maksimum u uvjetima pandemije i nakon potresa, a proračun je realan i ostvariv, dodala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!