11:17 / 08.12.2020.

Autor: P.F./Hina

Sabor: Manji klubovi o bližoj povijesti, veliki o sadašnjosti

-

-

Foto: - / -

Izlaganje na slobodnu temu zastupnice Dragane Jeckov izazvalo je reakciju zastupnika Hrvoja Zekanovića i Stipe Mlinarića.
Sjednica Sabora počela je izlaganjem klubova na slobodnu temu. Potom je uslijedila rasprava o položaju Hrvata u BiH u 2019. Više o saborskim raspravama možete pogledati ovdje.

- Klubovi s manjim brojem zastupnika usredotočili su se na bližu hrvatsku povijest na što ih je ponukala 29. obljetnicu od ubojstva obitelji Zec. Dva najjača kluba zastupnika (HDZ i SDP) usredotočila su se na hrvatsku sadašnjost, koja SDP podsjeća na daleku prošlost, izvijestila je iz Sabora novinarka HRT-a Tatjana Munižaba.


Navodeći kako je u Rijeci pokrenuta volonterska kampanja Moje mjesto pod suncem za djecu u riziku od siromaštva, zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) je kazala kako mjesto pod suncem nisu imala djeca žrtve rata čiji su životi vrijedili onoliko koliko su krivih krvnih zrnaca imali, pri čemu je podsjetila da su prije 29 godina ubijeni Aleksandra Zec (12) i njezini roditelji Mihajlo i Marija.

Njihovo ubojstvo trebalo je biti pouka Srbima da napuštaju Zagreb, a Hrvatima da okrenu pogled na drugu stranu kad ostanu bez sugrađana. Pouka je uspjela, inače bi već imali odgovor Grada Zagreba na inicijativu da jedna ulica na Trešnjevki nosi Aleksandrino ime, rekla je Jeckov u saborskoj raspravi na slobodnu temu.  

Pouka je uspjela jer i danas neka djeca trpe zlostavljanja, poneka jer su siromašna, poneka jer su Srbi, jer su Romi i upravo zbog takvih stvari borimo se sjećanjem na Aleksandru Zec, na Danijelu Roknić, Slobodana i Gorana Čengića, rekla je zastupnica.

Nama u SDSS-u nacionalnost djece ne predstavlja prepreku u sjećanju na njihove izgubljene živote, nama ne predstavlja problem ni borba protiv svakog oblika mržnje i diskriminacije, nama ne predstavlja, a ostalima po savjesti, poručila je Jeckov.

Svaka žrtva zaslužuje pijetet, pa i obitelj Zec, kazao je kolegici Hrvoje Zekanović (HS) u slobodnom govoru pa komentirao njezinu izjava da SDSS-u nacionalnost ubijene djece ne predstavlja nikakvu razliku.

Nisam Vas nikad čuo da ste rekli iti riječ o obitelji Čengić, o Slobodanu (5) i Goranu (11)  koji su zaklani u Erveniku kod Knina, uzvratio je Jeckov kojoj je spočitnuo i korištenja srpskog jezika. I kad napiše govor kaže ubistvo, ne ubojstvo, ako Vi imate pravo ovdje govoriti  na materinskim jezikom, imaju i Mađari, naš Furio Radin, koji govori talijanski, izjavio je zastupnik.

Kolegici je preporučio da, kad piše govor, koristi Google prevoditelja. Ubacite srpski, izbacit će Vam hrvatski, kazao joj je Zekanović.

Jeckov mu je odgovorila da opetovano prevodi ono što želi reći, no da joj je drago da ju razumije i da je shvatio o čemu govori.

Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a osudio je izbacivanje znanstvenika iz Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa ustvrdivši da se Vlada u borbi protiv koronavirusa ne vodi znanošću već političkim potrebama HDZ-a.

- Živimo li u 16. ili 17. stoljeću ili 21 stoljeću, predsjednik Vlade RH je izbacio znanstvenike iz Znanstvenog savjeta vlade zato što su inzistirali na radu utemeljenom na znanosti i znanstvenim činjenicama, a ne na političkim stavovima i uvjerenjima predsjednika Vlade. Znanstvenike ste odlučili ušutkati zbog njihove odluke da znanosti daju prioritet nad politikom, to podsjeća na 17 stoljeće, no to neće promijeniti znanstvene činjenice, ustvrdio je Grbin u slobodnom govoru.

Potom je u ime kluba zastupnika Domovinskog pokreta u govoru na slobodnu temu Stipo Mlinarić rekao da mu je drago kako će Sabor u prvoj točki raspravljati o Hrvatima u BiH te je govorio o Hrvatima u iseljeništvu. Jeckov je spočitnuo da je nabrojala samo Aleksandru Zec, da druga imena nije mogla ni pročitati. U Domovinskom je ratu ubijeno 403-oje hrvatske djece, Martina Štefančić (4) je ubijena u Borovu Selu, nitko ne zna njeno ime, a Jeckov tamo blizu stanuje, rekao je zastupnik i poručio Jeckov kako bi volio  da bude korektna i kaže koliko je još djece, osim Akesandre Zec, poginulo.

Idući je bio Bojan Glavašević u ime Zeleno-lijevog bloka. On je govorio o obljetnici smrti Vlade Gotovca, kao i o ubojstvu obitelji Zec.

U ime kluba zastupnika HSS-HSU je govorio Silvano Hrelja. Istaknuo je kako mnogi umirovljeni imaju premale mirovine. Oni su zaboravljeni stvaratelji vrijednosti koje mi baštinimo, rekao je Hrelja. Zašto se fotografiraju umirovljenici koji dežuraju kod kontejnera, zašto im se ne pomogne, naglasio je.

Rade Šimićević govorio je u ime Kluba zastupnika HDZ-a kratko se referirao na 26 znanstvenika i liječnika koji su potpisali peticiju, a, kako je rekao, pripadaju timu koji donosi određene mjere. Jučer su im mjere bile dobre, a danas potpisuju mjere koje nisu, u skadu što je taj isti tim donio, dodao je.

Branio je uvođenje kazni za nepoštivanje epidemioloških mjera istaknuvši kako je ono usmjereno protiv neodgovornih i nediscipliniranih ljudi te radi očuvanje zdravlja svih građana.

U ime zastupnika Mosta govorio je Miro Bulj. On je svoje minute iskoristio za govor o odbijanju prijedloga na odboru za provosuđe da se pokrene istražno povjerenstvo o otjecaju politike na neovisne institucije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!