Sabor: Rasprava oko hitnosti zakona kojim se osiguravaju besplatni obroci u školama

02.12.2022.

Zadnja izmjena 10:53

Autor: I.Z./T.V./HRT/Hina

Sjedica Sabora

Sjedica Sabora

Foto: HTV / HRT

Od idućeg polugodišta, svaki će osnovnoškolac u Hrvatskoj imati osiguran barem jedan besplatan obrok u školi za što će osnivači dobiti 10 kuna po učeniku. Vrsta obroka - nutritivno vrijedni hladni obrok ili kuhani obrok, osim o organizacijskim sposobnostima osnivača, ovisit će i o postojećoj infrastrukturi koju škole trenutno imaju na raspolaganju za pripremu i posluživanje jela za učenike.

A zakon koji će omogućiti da svi osnovnoškolci dobiju besplatne obroke Sabor je po hitnom postupku uvrstio u dnevni red današnje sjednice. 

Pitanje hitnosti tog zakona otvorila je Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) upitavši zašto se ide u hitnu proceduru i prozvala vladajuće da ga nisu na vrijeme pripremili.


- Nije nam jasno zbog čega te točke dolaze po hitnom postupku, osim što vi niste prijedloge na vrijeme pripremili. Koji je razlog da dopuna zakona o odgoju i obrazovanju ide po hitnom postupku, upitala je Kekin.

Branko Bačić (HDZ) pojasnio je da se radi o zakonu kojim bi se od 1. siječnja omogućio besplatan obrok djeci u osnovnim školama pa je zbog toga hitni postupak.

- Oporba, čini se, ne želi da izglasamo topli obrok u školama, dodao je predsjedavajuću Željko Reiner (HDZ).

Kekin je uzvratila da se KZL već dvije godine zalaže za besplatne obroke u školama.

- Želimo se adekvatno pripremiti i o njima raspravljati, poručila je Kekin, no nakon kraće rasprave odustala je od prigovora.

Ministrica Vučković: Dobri rezultati u ribarstvu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se danas u Hrvatskom saboru dobrim rezultatima i morskog i slatkovodnog ribarstva, kao i značajnim ulaganjima u njih.

Prije tri godine, izvoz proizvoda (morskog) ribarstva bio je 208 milijuna eura, a uvoz 178 milijuna, nakon tri godine rezultat je 196 milijuna eura uvoz, a 278 izvoz, što predstavlja jako veliki rast, rekla je ministrica u raspravi o izmjenama zakona o akvakulturi i morskom ribarstvu.

Pohvalila se i kako smo, nakon dugo godina pada u slatkovodnom ribarstvu, lani imali rast, te kako se odlučni rezultati bilježe i u akvakulturi.

- Što se tiče akvakulture, vrijednost izvoza je na kraju prošle godine rasla za 31 posto u odnosu na 2019. Kad govorimo o ribarstvu, u odnosu na 2015., vrijednost je rasla za 53 posto, a količina za 45 posto, rekla je ministrica.

Ban Vlahek (SDP): Možemo povući više novca i proizvoditi više

Time je odgovorila Boški Ban Vlahek (SDP) koja drži da naši ribnjaci mogu povući puno europskog novca i povećati proizvodnju, a s obzirom da Europa troši i uvozi puno ribe, te da je Jadran neiskorišten potencijal.

Ivan Kirin (HDZ) upozorava da se sve riblje vrste u Jadranu prekomjerno izlovljavaju, da je izvoz ribe u 2019. bio 152 milijuna eura, a 2020. 177 milijuna.

- Je li se i dalje izvoz povećavao i što je s izlovom ribe u teritorijalnom moru, pa i unutarnjim vodama, od ribarica drugih zemlja, prvenstveno talijanskih, pitao je.

- Hrvatska je prepoznata u zaštiti morskih resursa, kazala je Vučković, koja je naglasila da su ribarstvo i akvakultura strateške gospodarske grana, sa značajnom gospodarskom, ekološkom i socijalnom ulogom.

Borić (HDZ): Lovimo manje, ali uzgajamo više

Josip Borić (HDZ) kazao je kako nam zajedničke politike EU nameću dosta ograničenja, da podaci za 2021. pokazuju da lovimo manje nego smo lovili 2020. ali uzgajamo više.

- Što nas očekuje u izlovu ubuduće, pitao je.

Ministrica kaže da nas očekuju veliki izazovi, da se osobito odnose na malu plavu ribu.

- Smanjenje koje spominjete kod ulova uglavnom proistječe iz potrebe smanjenja ulova male plave ribe, a posljedice su procjene stanja stokova srdele i inćuna, kazala je i navela da u količini ulova mala plava riba sudjeluje s 90 posto, a u vrijednosti 60 posto.

- Očekuje nas i daljnje smanjenje, no Hrvatska se izborila za prijelazno razdoblje, kazala je Vučković.

Naglasila je kako zaštita Jabučke kotline, već donosi rezultate u pogledu zaštite biološke mase posebno oslića i škampa, a ugrađena je i u posljednje preporuke Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu, odgovorila je Luki Brčiću (HDZ).

Vukovac: Problemi hrvatskih ribara u Savudriji

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) podsjetila je na probleme hrvatskih ribara u Savudriji, na činjenicu da su dobivali novčane velike kazne.

Problemi ribara u Savudriji proistječu iz stavova slovenske vlade koje mi ne priznajemo i odnose se na arbitražnu presudu koja je po nama bila kompromitirana, kazala je ministrica i navela da je Vlada nastojala ribarima umanjiti brige i probleme na sve načine.

- Nama je Slovenija prijateljska, no i mi imamo prekršajne naloge, navela je.

Najavila je i kako će se pitanje iskrcajnih mjesta za ribu trajno riješiti izmjenama zakona o morskom ribarstvu te naglasila kako je država u mandatu ove vlade u deset ribarskih luka uložila 155 milijuna kuna.

Hrvatski sabor dnevni red nadopunio je s ukupno 18 novih točaka, među kojima je i prijedlog nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske koje se tiču referenduma.

Zastupnici će raspraviti izmjene i dopune Zakona o morskom ribarstvu te izmjene i dopune Zakona o akvakulturi kojima će se osigurati prilagodba hrvatskog zakonodavstva uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj te usklađivanje našeg zakonodavstva s pravnom stečevinom EU.

Uz to, dodatno se unaprjeđuju postojeća normativna rješenja u područjima propisa koja su se u trenutnoj provedbi pokazala neodgovarajućima.

Izmjenama i dopunama obaju tih zakona regulirati će se i pitanje donošenja i provedbe mjera potpore u okviru novoga Programa za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!