Saborska oporba: Smanjenje PDV-a dobrodošlo, ali kasni

17.03.2022.

09:34

Autor: Hina/I.B.

Zdravko Marić u Saboru

Zdravko Marić u Saboru

Foto: HTV / HRT

Ministar financija Zdravko Marić u Saboru predstavlja prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim bi se u hitnom postupku snizile se stope PDV-a na dio prehrambenih i energetskih proizvoda kako bi se ublažio rast cijena i tako zaštitio standard građana i gospodarstvo. Vladin prijedlog je dobrodošao, ali kasni i nije dovoljan te u konačnici neće dovesti do pada cijena hrane, ocijenila je saborska oporba. HDZ uzvraća da smanjenje dolazi u pravo vrijeme i da će pomoći građanima da prebrode poskupljenja.

- Još se nije pojavio u Saboru zastupnik koji bi rekao 'ne' mjerama koje trebaju olakšati život njegovom potencijalnom biraču, naročito u ovo vrijeme galopirajuće inflacije kojoj se ne nazire kraj. No to što je oporba 'za' - ne znači da je potpuno zadovoljna. Glavne su zamjerke da mjere dolaze prekasno i da neće biti dovoljne, javila je iz Sabora za Dnevnik u podne Tatjana Munižaba

Dodala je i kako će se o smanjenju PDV-a glasovati idući petak a mjere bi stupile na snagu 1. travnja. 

- Vladin prijedlog ide u dobrom smjeru, ali činjenica je da kasni i da nije dovoljan, ocijenio je i Peđa Grbin uoči saborske rasprave o izmjenama Zakona o PDV-u kojima Vlada želi ublažiti rast cijena energenata te zaštititi standard građana i gospodarstvo. Grbin drži da Vlada treba uvesti i druge mjere, pita i što radi da se poduzetnicima osiguraju poticaji za funkcioniranje u ovim kriznim vremenima.

Hrvatski suverenisti dobrim se dijelom slažu sa Vladinim mjerama, ali zašto izmjene Zakona o PDV-u, kojima se to omogućuje, nisu stupile na snagu već 1. ožujka, pita Marijan Pavliček. Ovaj udar je neizdrživ i Vlada je trebala reagirati puno ranije i puno snažnije, kaže Nikola Grmoja (Most) i poziva Vladu da značajnije smanji trošarine, odnosno da se u cijeni goriva odrekne dijela koji ide za ceste.

Slično razmišlja i Stephen Nikola Bartulica (DP). Ovo je prekasno i premalo, Vlada reagira tek ako to apsolutno mora i nema više prilike odgađati, ustvrdio je. IDS podržava svako rasterećenje građana i gospodarstva, no kad u Saboru vidimo ministra Marića znamo da je voda došla do grla, kazao je Marin Lertoić (IDS).

Ovaj zakon će itekako pomoći građanima da prebrode krizu poskupljenja energenata, ističe Grozdana Perić i navodi kako je Vlada unatrag šest godina osluškivala što se događa i nalazila rješenja za krize, stabilizirala javne financije.

- Već smo imali takav slučaj 2018., kada je PDV smanjen, ali hrana nije pojeftinila, nego poskupila, kazao je Davor Bernardić (Socijaldemokrati) te najavio što će se događati. Strani trgovački lanci će tjedan dana prikazivati akcije, kako su artikli pojeftinili, a nakon toga će oni otići u nebo i opet biti skuplji za građane, ustvrdio je i poslao poruku ministru financija. Vi ćete, ministre, biti odgovorni što ćete milijune kuna gurnuti opet u džep vlasnicima stranih trgovačkih lanaca, kao što se napravilo 2018., izjavio je Bernardić.

Vesna Vučemilović (HS) traži da se razmisli o proširenju snižene stope PDV-a i na mliječne proizvode. Marijana Puljak (Centar) pak pita zašto Vlada nije prihvatila da se PDV na menstrualne potrepštine smanji na 5%. To je proizvod koji iz nužde koristi polovina stanovništva, nije luksuz, kazala je i ocijenila da Vladine mjere ne idu na ruku poduzetnicima, koji su dobili malo ili gotovo ništa.

Domovinski pokret je i ranije tražio smanjenje, odnosno potpuno ukidanje PDV-a za frizerske usluge, na sve ženske higijenske potrepštine, za prijevoznike, podsjeća Davor Dretar (DP). Ivana Kekin (ZLB) ističe kako je ZLB još u listopadu prošle godine tražio smanjenje stope PDV-a, jer je tada bilo očito da je kriza došla, da poskupljuju energenti. Podržat ćemo smanjenje PDV-a, ali nezadovoljni smo što mjere kasne, kazala je.

Zastupnici pozivaju na aktivniju kontrolu rasta cijena, pa i goriva

Kad god dođe, pomoć je dobrodošla, bolja je svaka pomoć od nemoći, uzvratio je Silvano Hrelja (HSU), zastupnik saborske većine, dodajući kako nitko ne može u potpunosti poništiti cjenovni udar. Zadovoljan je što će Vladine mjere pomoći najranjivijima: umirovljenicima, radnicima, roditeljima s malom djecom.

Siniša Hajdaš Dončić
(SDP) pritom kao jedan od problema navodi hrvatsku formula za određivanja cijena goriva, predlaže da se cijene češće usklađuju, da se uvedu plivajuće trošarine, razmisli o smanjenju PDV-a na trošarine za goriva. Marija Selak Raspudić navodi Mostove prijedloge za prevladavanje energetske krize: privremeno ukinuti trošarine na naftne derivate, preusmjeriti sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša za socijalne naknade najosjetljivijem dijelu stanovništva, isplata kompenzacije za plin i socijalno osjetljivim ustanovama.

Porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a od 2,1 milijarde kuna

Prijedlog je zastupnicima predstavio ministar financija Zdravko Marić. Vlada predlaže smanjenje stope PDV-a sa 25 i 13 na 5% za dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, žive životinje, svježe meso i kobasice, živu i svježu ribu, rakove, povrće, voće, jaja, sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje te ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja. Predlaže i proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13% na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine. Stopa PDV-a od 5% predlaže se i na isporuke prirodnog plina obavljene od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine. Procjena je da će porezno rasterećenje kroz sustav PDV-a iznositi 2,1 milijarde kuna.


Marić je poručio je da mjere koje Vlada predlaže ne mogu u potpunosti neutralizirati porast cijena, ali će ga ublažiti. Poručio je da poreza politika ne može riješiti sve probleme, da snižavanje PDV-a ne znači nužno da će dovesti do željene namjene, ali da "svi trebamo doprinijeti da bude na korist građanima". Vlada će pratiti efekte i naknadno suditi o efektima nižih poreza, istaknuo je Marić. Na prijedloga zastupnika da se se osim predloženih mjera donesu i nove, od još nižih poreza na primjerice menstrualne potrepštine te suhomesnate proizvode, do plivajućih trošarina, Marić odgovara: Razmišljam apsolutno o svemu, glava je puna svega. 

Idućeg tjedna padaju cijene goriva

No negdje postoje ograničenja što je dozvoljeno direktivama Europske unije, snižene stope PDV-a na pogonska goriva nisu dopuštena kao ni izuzimanje trošarina iz obračuna PDV-a, kazao je Marić. Kada je riječ o trošarinama, kod dizela su na 38 lipa iznad minimalne propisane, a kod benzina 76 lipa i to je taj prostor koji još postoji, dodao je ministar. Prognozirao je i da će sljedećeg utorka pasti cijene goriva s obzirom na cijene barela nafte na svjetskom tržištu.

U raspravi je Marić također otkrio podatak da su prohodi od PDV-a u dva i pol mjeseca ove godine milijardu kuna veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine i iznose 9,1 milijardi kuna. Naveo je i da su doprinosi veći za 700 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu. Podaci govore o solidnoj gospodarskoj aktivnosti za ovu godinu, naglasio je Marić. Pritom uvjerava da će deficit ostati u zoni od 3 i nešto posto, a javni dug unutar 80 posto, što je bolje od očekivanja. Istaknuo je i da povećanje poreza nije niti će biti tema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!